Vad betyder och hur uttalas skört
Skört uttalas skört -et; pl. skört.
Skört betyder nedhängande del av klädesplagg och frackskört.
Ordformer och varianter av skört
Singular
- skört
- obestämd grundform
- skörts
- obestämd genitiv
- skörtet
- bestämd grundform
- skörtets
- bestämd genitiv
Plural
- skört
- obestämd grundform
- skörts
- obestämd genitiv
- skörten
- bestämd grundform
- skörtens
- bestämd genitiv
Skört är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet skört
Glasfiber används ofta för att förstärka andra material. Det är starkt och segt utan att vara vare sig skört eller elastiskt, alltså ett material med mycket styvhet.
Hartskitt består av olika slags harts, som antingen används i smält tillstånd, oftast blandade med andra ämnen, eller i form av en lösning. Det är vanligen mycket vattentätt och motståndskraftigt mot syror, hårdnar snabbt, men blir lätt skört och tål värme dåligt. Hartskitt lämpar sig särskilt för kittning av keramiska varor, läder, trä och dylikt.
Korselett (franska corselet, "brynja", "klänningsliv" av corps, "kropp") är ett figurformande underplagg för kvinnor. En mjukare variant av korsetten som kan gå ner över stussen och vara försedd med strumpeband för att bära upp till exempel nylonstrumpor. Den lanserades på 1920-talet. På engelska och franska används ofta benämningen basque, "skört".
Under 1800-talet blev det på mode att bära en löskrage som tvättades och stärktes för sig och inte tillsammans med skjortan. I början bar, förutom kragen, det anglikanska prästerskapet en vit slips eller en vit fluga, tillsammans med väst och en lös, kassockliknande, knälång prästrock med knäppning till midjan. Alternativt bars en vanlig kosrtym och en rabat. Under det tidiga 1800-talet bar evangelisterna ofta en rock med skört för att skilja sig från det högkyrkliga prästerskapet som föredrog prästrocken. Skillnaden nämns så sent som 1857 i Anthony Trollopes Biskopen i Barchester. I mitten av 1800-talet började anglikanska präster bära kragen bakvänd vilket ledde till den första versionen av det som kallades "hundhalsbandet". Denna typ av utmärkande klädedräkt sågs av de högkyrkliga som en kontroversiell utmaning, men efterhand som tiden gick blev kragtypen allt vanligare och bars även efter att löstagbara kragar kommit ur modet bland allmänheten. Även om den svarta västen numer fått ge plats för den svarta skjortan har kragen blivit en naturlig del av klädedräkten för merparten av det anglikanska prästerskapet. Vissa väljer dock att klä sig som en del frikyrkopastorer gör, det vill säga i vanliga kläder som inte anspelar på bärarens yrke.
Bonjour eller redingot är en formell herrjacka i mörkt tyg, vars skört i motsats till jacketten har raka kanter och går ihop framtill. Modet på 1790-talet anpassade denna klädtyp även för damer.
Kisel är ett halvmetalliskt grundämne med atomnumret 14 och det kemiska tecknet Si (latin: silicium). Kisel kan i likhet med kol bilda fyra kovalenta bindningar, men är inte lika reaktivt som kol. Rent kisel är kristallint och har en grå metallisk färg. Kisel liknar glas och är liksom detta starkt men mycket skört. Kisel är tämligen inert, men reagerar med halogener och baser, dock inte med syror. Kisel har många isotoper, dess masstal kan variera mellan 22 och 44. Den vanligaste isotopen är 28Si (förekomst 92 %).
Skört (tyska: schorte "förkläde", "kort kjol") är en förlängning av plagg från midjan, vanligen baktill, exempelvis som frackskörtet. Förr kunde ett höftkläde eller en kjol kallas för skört (jämför engelskans skirt).
Skört på Engelska
- tail, skirt