Släktförhållande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder släktförhållande, varianter, uttal och böjningar av släktförhållande

Släktförhållande synonym, annat ord för släktförhållande, vad betyder släktförhållande, förklaring, uttal och böjningar av släktförhållande.

Vad betyder och hur uttalas släktförhållande

Släktförhållande uttalas släkt|för|håll|ande och är ett substantiv.

Ordformer av släktförhållande

Singular

släktförhållande
obestämd grundform
släktförhållandes
obestämd genitiv
släktförhållandet
bestämd grundform
släktförhållandets
bestämd genitiv

Plural

släktförhållanden
obestämd grundform
släktförhållandens
obestämd genitiv
släktförhållandena
bestämd grundform
släktförhållandenas
bestämd genitiv

Släktförhållande är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet släktförhållande

  1. Genealogi (ättelängd) är läran om en människas eller en djurarts släktförhållanden, och innefattar systematiska metoder för släktforskning (utforskning av släktförhållanden). Släktforskning utförs till största delen av amatörforskare utan forskarexamen för att utröna sin egen eller sin hembygds släkthistoria. Släktforskning kan studeras i akademiska kurser och utförs även inom vetenskaplig historieforskning, inom medicinsk vetenskap, med mera. Genealogin brukar tillsammans med biografin räknas till de historiska hjälpvetenskaperna, och genealogi och biografi kan även sammanfattas under begreppet personhistoria. Med en genealogi kan även avse en viss sammanställning över exempelvis en viss släkts sammanhang och historia. (källa)
  2. Trädkonceptet för att illustrera släktförhållanden härstammar förmodligen från medeltida bilder av Jesu släktförhållanden med exempelvis Adam, den så kallade Jesse rot som utgår från en text av profeten Jesaja (kap 11). En av de första icke-bibliska släktträden, som till på köpet även visar på det fulla släktskapet och inte bara det patriarkala släktbanden, var ett flertal släktträd i Giovanni Boccaccios Genealogia deorum gentilium vars tidigaste versioner härstammar från 1360. (källa)
  3. Släktet ingår i tribus Hylocereeae och är närstående bladkaktussläktet (Epiphyllum) men skiljs från detta genom att ha taggar, samt vanligen hår på blompipen, bladkaktussläktet saknar oftast detta. Ett annat närstående släkte är pitahayasläktet (Hylocereus) som har blommor med breda fjäll på blompipen, nattkaktusar har små fjäll. De sällsynta arterna i fladdermuskaktussläktet (Weberocereus) skiljs från Selenicereus genom sina korta, breda blommor. Den exakta avgränsningen mellan släktena är ofta diffus och släktförhållandena är fortfarande inte helt utredda. (källa)
  4. Artgrupp och artundergrupp (eng: Species Group och species subgroup) - å ena sidan två inofficiella taxonomiska nivåer, som exempelvis används för att beskriva de komplicerade släktförhållandena inom släktet Drosophila och arten Drosophila melanogaster. Å andra sidan används den svenska termen "artgrupp" även som ett generellt samlingsnamn för en grupp besläktade arter, och har då inget att göra med artkomplex eller kryptiska arter. (källa)
  5. Eufemia Eriksdotter, född 1317, död före 16 juni 1370, var en svensk prinsessa, hertiginna av Mecklenburg och Schwerin, dotter till hertig Erik Magnusson av Södermanland (död 1318) och prinsessan Ingeborg Håkansdotter (död 1361). Prinsessan Eufemia var syster till svenske kungen Magnus Eriksson, och detta släktförhållande kom senare att utgöra den legitima grund på vilken hennes son gjorde anspråk på svenska tronen. (källa)
  6. Biskopen i Åbo, Johannes II Petri, hävdade med kraft kyrkans anseende och förmåner samt tvekade inte att till och med slunga bannstrålen mot en genom sitt ämbete och släktförhållande så inflytelserik person som ståthållaren på Viborgs slott, Sune Håkansson, emedan denne undanhållit kyrkan några av kung Magnus Eriksson till densamma skänkta gods. (källa)
  7. Stenfalkens släktförhållanden är inte helt utredda. Vad gäller storlek, form och färg är den ganska distinkt gentemot de andra falkarna. Resultat från studier av biogeografi och DNA indikerar att den tillhör en icke-monofyletisk utvecklingslinje av falkar, från Europa till Nordamerika, tillsammans med sparvfalk (F. sparverius), aplomadofalk (F. femoralis) och dess närmsta släktingar. (källa)
  8. Aion i grekisk mytologi, eller Eon i romersk mytologi, var (i synnerhet orfisk religion och senantik religion) en personifikation av evigheten och tiden. Hans exakta släktförhållanden varierade mellan olika teogonier. (källa)
  9. Två personer reste stenen. Det första namnet är inte läsbart. Uppgiften om vem som fick stenen rest efter sig är borta, även uppgifter om eventuella släktförhållanden. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.