Slöjdundervisning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder slöjdundervisning, varianter, uttal och böjningar av slöjdundervisning

Slöjdundervisning synonym, annat ord för slöjdundervisning, vad betyder slöjdundervisning, förklaring, uttal och böjningar av slöjdundervisning.

Vad betyder och hur uttalas slöjdundervisning

Slöjdundervisning uttalas slöjd|under|vis|ning och är ett substantiv.

Ordformer av slöjdundervisning

Singular

slöjdundervisning
obestämd grundform
slöjdundervisnings
obestämd genitiv
slöjdundervisningen
bestämd grundform
slöjdundervisningens
bestämd genitiv

Slöjdundervisning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet slöjdundervisning

  1. I vissa delar av världen är könssegregerad undervisning med separata flickskolor och pojkskolor vanligt. I de delar av världen där samskolor är vanliga kan delar av undervisningen vara könssegregerad, exempelvis idrott eller sexualkunskap. I den svenska skolan var slöjdundervisningen fram till 1962 könssegregerad genom att flickor utbildades i textilslöjd och pojkar i trä- och metallslöjd. (källa)
  2. År 1890 kallades Wlassics till professor i straffrätt i Budapest, blev 1892 deputerad och bidrog, ansluten till det liberala partiet, kraftigt till införande av religionsfrihet och civiläktenskap i sitt land. År 1895 inträdde han som kultus- och undervisningsminister i kabinettet Dezső Bánffy och utvecklade som sådan en livlig och högt uppskattad reformverksamhet i alla kulturfrågor, bland annat reformerades under denna tid den högre flickskolan, öppnades universiteten för kvinnan och förbättrades folkskolan (bland annat genom införande av slöjdundervisning) högst väsentligt. (källa)
  3. Under åren 1882–1887 var Berg slöjdinspektör vid Stockholms folkskolor och organiserade där slöjdundervisningen efter ett nytt program. (källa)
  4. I en dom i Högsta domstolen 2016 räknas upp ett antal typfall där det kan anses befogat att inneha kniv. Där ingår bland annat hantverkare som behöver kniv i sin yrkesutövning, matknivar och köksknivar som används vid en picknick, att köpa in en kökskniv som ska ges bort i present och sedan ta med paketet när man går på bio, knivar som används i slöjdundervisning på skolor. Om man använder allmänna kommunikationsmedel för att ta sig ut på till exempel en fisketur anses det befogat att ta med kniven på bussen eller tåget. (källa)
  5. Som en följd av sin pedagogiska läggning ville Carl Malmsten gärna se sin filosofi realiserad i form av något skolprojekt. Därigenom skulle hans livsåskådning kunna fortleva och vidareutvecklas genom generationer. En av grundprinciperna i hans pedagogik, som han presenterade i artikelserien "Principer för formsinnets fostran i barndoms- och ungdomsskolor" i Svenska Slöjdföreningens tidskrift (1921 sid. 109–116, 1922 sid. 97–110), var att barnets ursprungliga skaparlust bör tas om hand från de allra första skolåren och göras fruktbärande för hela livet. Han tog avstånd från slöjdundervisningen baserad på "modellserier" (färdiga ritningar till föremål, som eleverna skulle tillverka) som hade tillämpats i nära femtio år sedan slöjdlärarseminariet i Nääs grundades av Otto Salomon på 1870-talet. Hans ansträngningar resulterade 1927 i Olofskolan och 1930 i Carl Malmstens Verkstadsskola i Stockholm, som år 2000 blev en filial till Linköpings universitet. 1957 köpte han en lantgård i Vickleby kyrkby på Öland och startade där hantverksskolan Capellagården. Carl Malmsten har även gett namn åt Carl Malmsten Hantverksgymnasum i Valdemarsvik. (källa)
  6. Åren 1952-2007 drev hon i Malmö sin egen musikskola för barn, Musikleken Blåklockan i samverkan med maken Valter, som under några år bland annat hade slöjdundervisning i anslutning. I sin ungdom upplevde hon i Härnösand Alice Tegnérs sista offentliga konsert och det gjorde stort intryck på henne. I samband med sin musiklekskola började hon som komplement till den tidens visskatt skriva egna sånger, som passade hennes sätt att arbeta med barn. Den första visboken, Gubben i lådan, kom ut 1962 och därpå följde skivutgivning. Vid de första inspelningarna satt hon själv vid flygeln, maken Valter ledde orkestern och barnen Eva och Sven sjöng. Inspelningarna gjordes live i studion utan pålägg. Under de följande åren tillkom ett stort antal Småbarnskvartar i Sveriges Radio tillsammans med de egna barnen och Blåklocke-barn. Gullan Bornemark ledde under 1960-talet många teveprogramserier för barn, bland annat Tutirutan och Den glada butiken. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.