Synonymer till slantar
Hur används ordet slantar
Fiskmås (Larus canus) är en fågel som tillhör familjen måsfåglar som häckar över stora delar av det norra halvklotet och merparten är flyttfåglar. Arten delas vanligtvis upp i fyra underarter som alla uppvisar mindre dräktskillnader. Fiskmåsen påminner om gråtruten men är betydligt mindre och slankare. Som adult i sommardräkt har den grå ovansida och är i övrigt vit, med gul näbb och ben, och svarta vingspetsar med vita slantar. Juvenilen är spräcklig och denna dräkt ruggas sedan i omgångar tills den anlägger adult dräkt under sitt tredje levnadsår.
Namnet kvarlevde, i det att söndagarna mellan fastlagssöndagen och palmsöndagen kallas första, andra och så vidare söndagen i fastan (den fjärde söndagen i fastan heter midfastosöndagen). Fastetiden ägnades åt betraktelser över Jesu lidande. I veckorna hölls passionspredikningar. Under 1900-talet började man förknippa fastan med omtanke om nödlidande, men då handlade det i stor utsträckning om att skänka pengar. Lutherhjälpens fastebössa var tänkt att stå på köksbordet och fyllas med slantar varje dag.
Spargris-skylten ritades 1952 av Erik Lindström på Morneon och monterades på den norra gaveln av hörnfastigheten Gullmarsplan 1, även kallad "Gullmarshuset". I bottenvåningen hade banken sina lokaler. Skylten visade högst upp Sparbanks-eken med texten "Stockholms Sparbank" därunder. Längre ner på fasaden fanns en lysande spargris. Till höger om Sparbanks-eken trillade med jämna mellanrum sju slantar ner i grisen genom att de tändes en och en med hjälp av ett programverk. Skylten på Gullmarsplan blev snabbt folkkär och syntes långt över Johanneshovsbron. Spargrisens fallande slantar påminner mycket om Tuloskylten från 1955, som fortfarande är i funktion. Där ramlar nio halstabletter ner för fasaden till före detta Choklad-Thules fastighet vid Sankt Eriksbron på Kungsholmen.
Värnamo har blivit känd för Värnamovisan som är skriven av Algot Fogelberg och Arvid Lindström. I denna visa nämns Apladalen. Carl Snoilskys dikt "På Värnamo marknad" handlar om Per och Kersti som får uppleva hur deras surt förvärvade slantar (nödmynt) blir så gott som värdelösa. I filmen Smålänningar från 1935 är handlingen förlagd till Värnamo, bland annat visas Apladalen och delar av centrum med flera byggnader som nu är rivna.