Släktforskning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder släktforskning, varianter, uttal och böjningar av släktforskning

Släktforskning synonym, annat ord för släktforskning, vad betyder släktforskning, förklaring, uttal och böjningar av släktforskning.

Vad betyder och hur uttalas släktforskning

Släktforskning uttalas släkt|forsk|ning och är ett substantiv.

Ordformer av släktforskning

Singular

släktforskning
obestämd grundform
släktforsknings
obestämd genitiv
släktforskningen
bestämd grundform
släktforskningens
bestämd genitiv

Släktforskning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet släktforskning

  1. Genealogi (ättelängd) är läran om en människas eller en djurarts släktförhållanden, och innefattar systematiska metoder för släktforskning (utforskning av släktförhållanden). Släktforskning utförs till största delen av amatörforskare utan forskarexamen för att utröna sin egen eller sin hembygds släkthistoria. Släktforskning kan studeras i akademiska kurser och utförs även inom vetenskaplig historieforskning, inom medicinsk vetenskap, med mera. Genealogin brukar tillsammans med biografin räknas till de historiska hjälpvetenskaperna, och genealogi och biografi kan även sammanfattas under begreppet personhistoria. Med en genealogi kan även avse en viss sammanställning över exempelvis en viss släkts sammanhang och historia. (källa)
  2. Historiker kan idag vara amatörhistoriker eller professionella historiker. En professionell historiker har vanligen påbörjat eller genomfört en forskarutbildning i historia. En vanlig form av historisk amatörforskning är släktforskning. (källa)
  3. Husförhörslängderna är ett mycket användbart hjälpmedel i släktforskning då det här framkommer vilka personer som bodde i samma hushåll och vart de flyttade. (källa)
  4. Kyrkböcker utgör grunden för nästan all släktforskning världen över. Kyrkböckerna har avfotograferats i många länder, varför man numera kan läsa dem som mikrofilm i särskilda läsapparater, eller här i Norden, som digitala bilder på Internet. I Sverige begränsas kyrkböckernas tillgänglighet av sekretesskäl när det kommer till information yngre än 70 år, eller i vissa fall 100 år. (källa)
  5. En matrikels omedelbara syfte är att underrätta om vilka som är medlemmar av en förening eller institution. Men matrikeln är därtill ett oundgängligt hjälpmedel vid all forskning med personhistorisk inriktning och inte minst vid släktforskning. I väl utförda matriklar ges uppgifter om när och var en person föddes och avled, när personen blev medlem av föreningen eller institutionen, personens studier och yrkeskarriär, familjeförhållanden (föräldrar, giftermål, barn), samt litterära produktion. (källa)
  6. Begreppet forskning kan även användas mer icke-akademiskt omkring allt inhämtande och dokumentation av ny kunskap. Det kan vara olika typer av utredningar och privata forskningsprojekt – exempelvis släktforskning – som inte publiceras vetenskapligt. Inom journalistik, författande och polisutredningar används ofta det engelska lånordet research. (källa)
  7. Ordet rote används idag i svenska språket som militär term, avseende en formering av två stridsenheter, exempelvis två flygplan eller två fartyg. Begreppet används också fortfarande inom viss föreningsverksamhet och Svenska kyrkan, samt inom släktforskning. (källa)
  8. Ett släktträd är en översiktlig karta över en släkt i form av en trädstruktur, eller mer specifikt ett dendrogram som används inom genealogi (släktforskning). Fundamentalt, om än kanske inte alltid så självklart för den oinvigde, är att det är uppställningar av en stamfars alla ättlingar som brukar associeras till ett växande träd, en viss probands anor motsvarar på samma sätt rötterna. (källa)
  9. Stamfader, definieras inom släktforskning som den tidigast kända manliga personen i en släkt. Termen är skild från ordet förfader, vilket innefattar de manliga personerna i rakt nedstigande led. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.