Småskollärarinna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder småskollärarinna, varianter, uttal och böjningar av småskollärarinna

Småskollärarinna synonym, annat ord för småskollärarinna, vad betyder småskollärarinna, förklaring, uttal och böjningar av småskollärarinna.

Vad betyder och hur uttalas småskollärarinna

Småskollärarinna uttalas små|skol|lär|ar|inna el. små|skole|lär|ar|inna och är ett substantiv.

Ordformer av småskollärarinna

Singular

småskollärarinna
obestämd grundform
småskollärarinnas
obestämd genitiv
småskollärarinnan
bestämd grundform
småskollärarinnans
bestämd genitiv

Plural

småskollärarinnor
obestämd grundform
småskollärarinnors
obestämd genitiv
småskollärarinnorna
bestämd grundform
småskollärarinnornas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

småskolelärarinna
obestämd grundform
småskolelärarinnas
obestämd genitiv
småskolelärarinnan
bestämd grundform
småskolelärarinnans
bestämd genitiv

Variantstavning plural

småskolelärarinnor
obestämd grundform
småskolelärarinnors
obestämd genitiv
småskolelärarinnorna
bestämd grundform
småskolelärarinnornas
bestämd genitiv

Småskollärarinna är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet småskollärarinna

  1. Plevnagården uppfördes 1886 som Sveriges första militärsjukhus. När regementet 1921 flyttade till Strängnäs blev Plevnagården seminarium för småskolelärarinnor och senare ett vilohem för samma yrkeskategori. (källa)
  2. Den förste skolläraren i socknen anställdes 1845. Folkskolan i Folkesberg, söder om tätorten, byggdes 1869 och småskolan i Låghem, ute på Toseslätten, 1923. Skolbarnen gick varannan dag och det fanns en småskollärarinna och en folkskollärarinna. Ytterligare en småskollärare och en folkskollärare kom när en skola vårterminen 1944 startade i själva samhället, i ett tidigare bostadshus bredvid Lantmannaskolans ladugård, på södra sidan av kustvägen. Samma termin upphörde varannandags-skolgången. Inte förrän 1954 fick Dingle en Centralskola. Den invigdes av kung Gustaf VI Adolf när han besökte Dingle 1955. (källa)
  3. Herbert Söderströms far var målare, modern småskollärarinna. Han tog studentexamen 1950 i Hudiksvall. Efter sju års studier vid Uppsala universitet blev han fil. kand. år 1957. Han började 1958 vid Sveriges Radio, först vid Dagens Eko och senare vid Tidsspegeln. Under 1962 började Söderström och Ortmark hålla "Utfrågningar" i radio, en ny, fränare intervjustil, som blev kallad skjutjärnsjournalistik och som fick en del kritik i pressen. Den socialdemokratiske samhällsreportern Söderström utgjorde en motpol till den borgerlige civilekonomen Ortmark. Med undantag för åren 1963-1966 då han var chefredaktör för Örebro-Kuriren, var han det svenska etermonopolet trogen fram till 1987. Han var redaktionschef för TV i Malmö 1967-1974 och informationschef för Sveriges Radio 1975-1979. Under 1980-talet grundlades också ett intresse för persondatorer, vilket han skildrade i boken Min väg till datorn (1983). I slutet av 80-talet flyttade han åter norrut och grundade en konferensgård i Lindefallet. 1983 tilldelades han Stora journalistpriset. 1991 utnämndes han till hedersdoktor vid Göteborgs universitet. (källa)
  4. Småskollärarinnan i Lustigkulla skola. (källa)
  5. Jan Johanssons föräldrar var distriktschefen Valter August Johansson och småskollärarinnan Ingeborg Persson. Han var sedan 1957 gift med Else Bergström och de fick två söner, Jens Johansson som är musiker i finska Stratovarius och Anders Johansson som är trummis i bland annat amerikanska Manowar, samtidigt som båda kanske är mest kända för att ha spelat med gitarristen Yngwie Malmsteen. (källa)
  6. Thorvall växte upp i Sollefteå, Eskilstuna och Uppsala. Hon var dotter till läroverksadjunkten Åke Thorvall (1889–1936) och småskollärarinnan Tora, född Christiansson, (1898–1980) samt halvbrors dotter till Dagny Thorvall. Farfadern Hans Oskar Thorvall, som var kyrkoherde Fläckebo församling i Västmanland, antog namnet Thorvall på 1800-talet. Efter sin manodepressive fars död (av en hjärtinfarkt) 1936, när Thorvall var elva år, kom hon att leva ensam tillsammans med sin mor, till vilken hon kom att utveckla ett konfliktfyllt förhållande. (källa)
  7. Ullsten var son till skogsinspektoren Carl Ullsten (1892–1977) och småskollärarinnan Kristina Röström (1900–93). (källa)
  8. Från Larvs socken i Västergötland härstammar denna släkt. Hemmansägaren August Gustafsson och småskollärarinnan Matilda Elisabet Lundborg tog namnet Hammar. Bland ättlingarna märks fotbollsprofilen Urban Hammar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.