Synonym till smaksättning
Vad betyder och hur uttalas smaksättning
Smaksättning uttalas smak|sätt|ning.
Ordformer och varianter av smaksättning
Singular
- smaksättning
- obestämd grundform
- smaksättnings
- obestämd genitiv
- smaksättningen
- bestämd grundform
- smaksättningens
- bestämd genitiv
Plural
- smaksättningar
- obestämd grundform
- smaksättningars
- obestämd genitiv
- smaksättningarna
- bestämd grundform
- smaksättningarnas
- bestämd genitiv
Smaksättning är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet smaksättning
Paprikapulver, lök och kummin används som traditionell smaksättning, men även svartpepparkorn och lagerblad, timjan, oregano och persilja. Potatis används ofta i gulaschsoppan, men den kan även tillagas med små pastasorter. Morötter, palsternacka, röd eller grön paprika och selleri är grönsaker som används i gulaschsoppan. En under alla förhållanden gemensam nämnare sägs ofta vara att gulaschen innehåller paprika och kummin. I Sverige kallas ibland (även i kokböcker) pörkölt felaktigt för gulasch. Pörkölt är en liknande, lite tjockare gryta lagad med kött och det används oftast samma kryddor, dock inte kummin. I Ungern serveras gulasch traditionellt med csipetke eller spätzle, en typ av hemgjord pasta som får koka med i soppan.
Av havtornsbär kan man bland annat göra saft, gelé, marmelad och likör, den förekommer även som smaksättning av sill och glögg.
Isglass med valfri smaksättning kan tillverkas i hemmet med hjälp av glassformar och en frys. Isglass som säljs i affärer och glassbilar brukar förutom vatten och smaksättning även innehålla socker/sirap, stabiliseringsmedel, surhetsreglerande medel och färgämnen.
Jordnötssmör är ett livsmedel tillverkat av malda rostade jordnötter, ofta med en tillsats av mindre mängder olja, socker och salt. Jordnötssmör används som pålägg framförallt i USA, till exempel tillsammans med sylt i den klassiska peanut butter and jelly sandwich. Det är även en vanlig smaksättning i amerikanska chokladbitar.
Kelp innehåller tämligen höga halter av naturligt glutamat. Det används ofta som smaksättning till buljong och olika grytor, men även för att mjuka upp bönor vid tillagning. Över 90 procent av den kombu som konsumeras är odlad utanför den japanska ön Hokkaido. I den svenska butikshyllan hittar man ofta kelp som torkad och paketerad alg i en välsorterad butik, och som en ingrediens i örtsalt.
Kolanöt användes i tidiga varianter av coladrycker. Idag använder sig de allra flesta tillverkare av sådana drycker istället av konstgjord smaksättning, även om en trend mot återgång till användning av naturliga ämnen hellre än artificiella kan anas.
Den allmänna användningen av begreppet kinuski ger ett sken av att man talar om någon speciell variant av kolasås, men ser man på ingredienserna i olika slags kinuski finns där ofta föga som särskiljer dem från det spektrum av grädd- och sockerblandningar som betecknas kolasås. Möjligen används benämningen särskilt ofta då såsen serveras tillsammans med syrliga bär, särskilt lingon. Dessutom ingår ofta vanilj som smaksättning.
De torkade frukterna (ofta felaktigt benämnda frön) används som krydda till exempelvis bröd, korv, ost och soppor. De används också för smaksättning av kryddat brännvin (akvavit). Dragerade kumminfrön förekommer som godsak.
Kungsmynta används även för smaksättning av öl (därav benämningen spansk humle) och surrogat för te. vid växtfärgning ger växten brunröda nyanser åt ylle.
Redan under antiken förlorade dock medicinmännen sitt monopol på växten, då den introducerades som smaksättning i vindrycker.