Smuggeltrafik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder smuggeltrafik, varianter, uttal och böjningar av smuggeltrafik

Smuggeltrafik synonym, annat ord för smuggeltrafik, vad betyder smuggeltrafik, förklaring, uttal och böjningar av smuggeltrafik.

Vad betyder och hur uttalas smuggeltrafik

Smuggeltrafik uttalas smuggel|traf|ik och är ett substantiv.

Ordformer av smuggeltrafik

Singular

smuggeltrafik
obestämd grundform
smuggeltrafiks
obestämd genitiv
smuggeltrafiken
bestämd grundform
smuggeltrafikens
bestämd genitiv

Smuggeltrafik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet smuggeltrafik

  1. Världskrigen gjorde att Öresund blev en befäst vallgrav. Speciellt under Andra världskriget låg trafiken nere och med tyska styrkor mindre än en mil från Sverige (undantaget riksgränsen mot Norge) genomfördes omfattande förstärkningsarbeten, inte minst den så kallade Per-Albinlinjen förändrade Skånes kustlandskap dramatiskt med bunkrar längs varje kilometer kust. Den omfattande smuggeltrafiken över sundet spelade en stor roll för den danska motståndsrörelsens insatser och många flyktingar räddades den här vägen till säkerhet. (källa)
  2. Smuggeltrafiken av tobak var dock så omfattande att år 1656 var fortfarande hälften av 1655 års produktion osåld. Kompaniets direktörer var Olof Strömsköld och Hans Kramer. Daniel Young, som tidigare drivit bolaget Caspar Khl och Daniel Young, var faktor i Amerikanska kompaniet. Vid flera riksdagar klagade borgarståndet över de monopol som de olika kompanierna hade och man krävde att monopolen skulle avskaffas. Amerikanska kompaniets lönsamhet var dålig och den 10 november 1660 avskaffades så även detta monopol. (källa)
  3. Möller köpte 1801 fastigheten nr. 46–48 i Helsingborg av assessorn Fredrik Wilhelm Cöster den yngre. Den stora fastigheten bestod av nästan halva nuvarande kvarteret Magnus Stenbock (de delar som numera inte är Magnus Stenbocksgallerian) inklusive bland annat Gamlegård. År 1803 övertog Möller svågern Anders Petter Ståhles privilegium att driva tobaksspinneri och en kardusfabrik. Båda verksamheterna var inhysta i fastigheten nr. 48 norr om Strömgränden, mellan Norra Storgatan och Kullagatan, sedermera känd som Elerska gården. Liksom sin far investerade Möller i fartyg för att säkra tillgången på varor och 1809 deklarerade han sig som ägare eller delägare till åtta stora handelsfartyg för utlandsfart. E. F. Tengberg beskriver i sin bok Helsingborg år 1816 Möller som en framgångsrik men skrupelfri affärsman som gjorde en stor förmögenhet på smuggeltrafik efter att Napoleon 1806 infört kontinentalsystemet som blockerade Storbritannien från handel med den europeiska kontinenten. Sverige var dock inte allierat med Napoleon och blev ett centrum för smuggling, på den tiden kallat lurendrejeri. Under denna sände Möller på egen risk stora laddningar trävaror till England och importerade också varor till sin egen verksamhet. Enligt Tengberg bestod Möllers tobaksverksamhet vid den här tiden mest av att karduser stämplade med Möllers emblem fylldes med insmugglad tobak. Utöver sina fartyg och sin tobaksfabrik deklarerade Möller 1809 även att han innehade ett beckkokeri och en egendom på annan ort. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.