Vad betyder och hur uttalas småäta
Småäta uttalas små|äta , böjs som äta.
Ordformer och varianter av småäta
Aktiv
- småäta
- infinitiv
- småäter
- presens
- smååt
- preteritum
- småätit
- supinum
- småätande
- presens particip
- småät
- imperativ
Passiv
- småätas
- infinitiv
- småäts
- presens
- smååts
- preteritum
- småätits
- supinum
Alternativa böjningsformer passiv
- småätes
- presens
Småäta är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet småäta
Lördagsgodis blev under 1950- och 60-talen ett begrepp för föräldrars och andra målsmäns bestämmelser att barn bara får äta godis under lördagarna. Genom att barnens godisätande begränsades till en enda dag i veckan vållade det inte lika omfattande kariesangrepp som dagligt småätande. Detta baserades på Medicinalstyrelsens riktlinjer efter resultaten från Vipeholmsexperimenten.
Genom att äta frukost, lunch, middag och 2–3 planerade mellanmål om dagen skapar man goda förutsättningar för att få i sig alla nödvändiga näringsämnen och lagom många kalorier. Det bidrar till ett jämnt kaloriintag, att hålla blodsockret på en jämn nivå, att ge förutsättningar för en bra energibalans hela dagen och minskar suget mellan måltiderna som kan leda till småätande. Äter man istället enbart en huvudmåltid och småäter resten av dagen blir kaloriintaget ofta högre, vilket medför en högre risk för övervikt och hål i tänderna.