Snickeriarbete Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder snickeriarbete, varianter, uttal och böjningar av snickeriarbete

Snickeriarbete synonym, annat ord för snickeriarbete, vad betyder snickeriarbete, förklaring, uttal och böjningar av snickeriarbete.

Vad betyder och hur uttalas snickeriarbete

Snickeriarbete uttalas snick|eri|arbete och är ett substantiv.

Ordformer av snickeriarbete

Singular

snickeriarbete
obestämd grundform
snickeriarbetes
obestämd genitiv
snickeriarbetet
bestämd grundform
snickeriarbetets
bestämd genitiv

Plural

snickeriarbeten
obestämd grundform
snickeriarbetens
obestämd genitiv
snickeriarbetena
bestämd grundform
snickeriarbetenas
bestämd genitiv

Snickeriarbete är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet snickeriarbete

  1. Veden från weichselträdet, Prunus mahaleb, som har stark doft av kumarin, ärödaktig, hård och mycket tung, samt tar vacker polityr. Det används främst till finare snickeriarbeten. (källa)
  2. Skogs- och trähantering har varit Tibros viktigaste näringsgrenar sedan långt tillbaka i tiden. Under 1700-talet utvecklade bönder och torpare sitt hantverkskunnande för att kunna komplettera sina inkomster med att sälja förädlat virke i olika former. Snickeriarbetet etablerades tidigt men det var i samband med industrialiseringen vid 1800-talets mitt som tillverkningen av möbler tog fart på allvar i Tibrobygden. (källa)
  3. Fals (snickeriarbete) – vid snickeri en vinkelrät nedskärning i en kant. (källa)
  4. Bland hans arbeten märks predikstolarna i Gothems kyrka och Källunge kyrka 1726, två läktare i Visby Domkyrka 1731 och förgyllning av visarna på urverket i Sankta Karins ton. Hans gotländska storhetstid inföll under 1740-talet då han målade altaruppsatser, prediktstolar och nummertavlor i en mängd kyrkor. Hernell utförde även i flera fall snickeriarbetena till sina skulpturer. Därutöver utförde han även målade vävtapeter. (källa)
  5. Lilla salens kryssvalv bärs upp av en enda pelare som står mitt i rummet. Väggfälten är dekorerade av träpaneler med intarsiaarbeten ritade av Wernstedt som inspirerades av Bellman. Väggmålningarna är utförda av Yngve Berg. För de praktiska snickeriarbetena stod möbelsnickaren Axel Högberg. Stora salen har en något enklare gestaltning. Stora salens takfresker i blåa nyanser är utförda av Yngve Berg. (källa)
  6. Inom möbelindustri och slöjdhantverk är masurvirke, framför allt brun masur, synnerligen eftertraktat på grund av sin vackra struktur. Det används för finare snickeriarbeten, antingen massivt eller som faner. Svarvade dryckeskärl från vrilar hos masurlönn blev populära i Nord- och Västeuropa under medeltiden. I Sverige är framställning av skålar och bägare från vrilar känd sedan 1500-talet, tidigast i Västergötland, men masurträ har använts långt tidigare än så. I en mansgrav vid Rösta, Ås socken i Jämtland hittades en kniv med skaft av masurbjörk, daterad till vikingatiden. I samma grav hittades även vapen, ridutrustning, ett par mynt samt handelsredskap som vikter och vågar. (källa)
  7. Träslagets historiskt viktiga användning i olika snickeriarbeten har gjort att latinets ord för trädet/träet fått ge namn åt flera generiska ord. Exempel på sådana är box (via engelska) och boett (via franska), båda med ursprungsbetydelsen 'ask av buxbom' samt bössa (via lågtyskan från medeltidslatinets buxis, 'dosa av buxbom'). (källa)
  8. Jakaranda är även namnet på ett hårt och tungt, ljust eller mörkt brunviolett trä, som används för finare snickeriarbeten. Den mest högkvalitativa Jakarandan fås från Jacaranda brasiliana, men även Jacaranda ovalifolia, liksom olika arter av släktet Machaerium används. (källa)
  9. Han var gift första gången med hovsnickaren Lucas Meilandts dotter och efter hennes död med en okänd kvinna som avled 1733. Wilhelm fick löfte att efterträda sin svärfar när denne blev orkeslös eller avled och när Meilandt slutligen avled 1689 arbetade han en följd av år på slottet som hovsnickare där han förutom rena snickeriarbeten utförde en del ornamentala utsmyckningar. Tillsammans med snickarmästaren Mattias Harnack och bildhuggaren Burchardt Precht utförde han på slutet av 1600-talet ramar till Ehrenstrahls kolossalmålningar Korsfästelsen och Yttersta domen för Stockholms storkyrka. (källa)
  10. Åren 1914 till 1915 uppfördes en ny så kallad arbetscellsbyggnad i direkt anslutning norr om centralfängelset, som kallades Fasta paviljongen. Cellerna, som var anordnade kring en bred mittkorridor var så stora att en hyvelbänk rymdes i varje och att den intagne kunde utföra snickeriarbeten. Byggnaden användes fram till 1946 men stod sedan tom i några år. 1950-1951 byggdes den om till en fast, rymningssäker paviljong. Från 1969 till nedläggningen 1975 var den kvinnoavdelningen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.