Snida Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder snida, varianter, uttal och böjningar av snida

Snida synonym, annat ord för snida, vad betyder snida, förklaring, uttal och böjningar av snida.

Synonym till snida

Vad betyder och hur uttalas snida

Snida uttalas snida och är ett verb -de.

Snida betyder:

Ordformer av snida

Aktiv

snida
infinitiv
snidar
presens
snidade
preteritum
snidat
supinum
snidande
presens particip
snida
imperativ

Passiv

snidas
infinitiv
snidas
presens
snidades
preteritum
snidats
supinum

Perfekt particip

snidad en
~ + subst.
snidat ett
~ + subst.
snidade den/det/de
~ + subst.

Snida är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Snida på Engelska

  • carve

Hur används ordet snida

  1. Retabel eller altaruppsats är en altarprydnad baktill på altaret, framför allt en sådan prydnad med snidade gestalter i mittdelen (corpus), vilken flankeras av snidade och/eller målade flyglar. (källa)
  2. Döderhultarn var son till Per August Petersson och Eva Lotta, född Persdotter. Fadern var jordbrukare och nämndeman, men dog vid 43 års ålder 1877. Modern fick ensam ta hand om Axel och hans sex syskon och familjen flyttade då till gården Eckerhult. De flyttade 1889 in till ett hus vid Slottsgatan i Oskarshamn, där Petersson fick en egen snickarbod för sitt snidande. Petersons skolstudier gick inget vidare och han fick lov att avbryta sina studier vid Oskarshamns läroverk. Han sattes av sin mor i lära hos skulptören Edward Källström (far till Arvid Källström) men då han inte fick följa sitt eget huvud i skapandet där lämnade han snart läran. Familjens ekonomi blev allt sämre, och modern försökte skicka honom till USA, men Peterson kom inte längre än till Malmö, där han spelade bort sin reskassa på ett danskt klasslotteri och han tvingades återvända. (källa)
  3. På södra väggen under läktaren finns en snidad birgittabild från 1400-talets början. Heliga Birgitta framställs i sittande ställning och har i händerna hållit en bok. (källa)
  4. I slutet av 1500-talet och under 1600-talet utvecklades kabinettskåpet till en riktig praktmöbel för hemmet, och portföljfunktionen hamnade i bakgrunden. Nu ville man ha extravaganta skåp i dyrbara träslag som ebenholtz. Dekoren skulle vara rikt snidad och skulpterad, både på lådfronter och underrede. Skåpdörrarna pryddes med målningar eller med inläggningar i elfenben, sköldpadd, tenn, silver, ädelsten med mera. (källa)
  5. Käpphäst är en leksakshäst med anor från medeltiden. Käpphästen består av en käpp och överst ett hästhuvud, ursprungligen snidat i trä, med tömmar/(tyglar) till hästens grimma. På 1800-talet fanns käpphästen även med hjul fästade längst ner på käppen för att minska friktionen mot marken. Genom att springa galopperande med käppen placerad mellan benen kunde barnet fantisera att det red på en häst där de egna benen låtsades vara hästens ben. (källa)
  6. Dörrar har funnits lika länge som man har haft hus eller någon form av inhägnad eller avgränsning. De tidigaste historiska förekomsterna är i målningar i egyptiska gravar, där de visas som enkla eller dubbla dörrar, gjorda av ett enda stycke trä. Klimatet i Egypten är mycket torrt och man behövde inte oroa sig för att dörren skulle bli skev. I andra länder var man tvungen att bygga på dörren på ett annat sätt och enligt Vitruvius gjorde man detta genom att sätta plankor på långsidorna och kortsidorna av dörrstycket. De äldsta dörrarna var gjorda av trä, de i Salomos tempel gjordes av olivträd som var snidat och överdraget med guld (1 Kungaboken 6:31–35). Dörrarna som omtalas av Homeros var överdragna med silver eller mässing. Vanliga träslag att använda var förutom oliv, alm, ceder, ek och cypress. (källa)
  7. Ametist kallas den lila färgvarianten av mineralet kvarts, som oftast är vit. Om ametist har kraftig lila-violett färg och/eller är genomskinlig kan man kalla den en ädelsten. Hur ädel den är, är ett kvalitetsbegrepp. I en sten kan man således finna att ena halvan är vit till ljust lila och ogenomskinlig, det vill säga oädel, medan den blir klarare och mer vackert färgad i den ädlare delen. Den är den mest populära av kvartsens färgvarianter. Namnet kommer från grekiskan och betyder oberusad, då man i antiken trodde att man ej blev berusad av vin, om vinet intogs ur ett glas snidat ur en ametist. (källa)
  8. Wrangels vapen och gulmålade trofékrön i trä mot Mälaren, över mittpartiet mot sjösidan och över den ett i ek snidat och gulmålat trofékrön. Båda utfördes år 1657 av den tyske träbildhuggaren Markus Hebel (död 1664). (källa)
  9. Den första noteringen av rökpipor gjorda av sjöskum härrör från (cirka) 1723. Lättheten att snida i mineralet bidrog till populariteten för piptillverkning. Vid den tiden var sjöskum en exklusiv ersättning för pipor av lera, från mitten av 1800-talet kom dock trädljung att bli det vanligaste pipmaterialet. (källa)
  10. Bönderna som skapade allmogen fann sin inspiration i kyrkan där de kom i kontakt med yrkesmålarnas sätt att måla och snickarnas sätt att snida. Kyrkan var socknens stolthet, kanske det enda offentliga rummet, med utsmyckning som var tillgänglig för alla. Inredningen förmedlade många uppslag till nya former. På de sydsvenska bonadsmålningarna ligger inte Jesusbarnet i en krubba utan i en vagga, som barnen hos de skånska bönderna själva. Målarna inspirerades av tryckta bilder och motiven blandades med detaljer från den egna hemmiljön. Bonaderna plockades bara fram till jul och av den anledningen berättar de om händelserna kring Jesu födelse. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.