Snäckskal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder snäckskal, varianter, uttal och böjningar av snäckskal

Snäckskal synonym, annat ord för snäckskal, vad betyder snäckskal, förklaring, uttal och böjningar av snäckskal.

Vad betyder och hur uttalas snäckskal

Snäckskal uttalas snäck|skal och är ett substantiv.

Ordformer av snäckskal

Singular

snäckskal
obestämd grundform
snäckskals
obestämd genitiv
snäckskalet
bestämd grundform
snäckskalets
bestämd genitiv

Plural

snäckskal
obestämd grundform
snäckskals
obestämd genitiv
snäckskalen
bestämd grundform
snäckskalens
bestämd genitiv

Snäckskal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Snäckskal på Engelska

  • seashells

Hur används ordet snäckskal

  1. Många hippier var mycket miljömedvetna, så kläderna man bar var ofta begagnade och man försökte alltid ärva så mycket som möjligt och dela kläder med andra hippier. Många bar sandaler, somliga avstod helt från att använda skor. Hippierna valde också att bära alla möjliga accessoarer såsom blommor, snäckskal, glaspärlor och färgglada solglasögon. En del hippies valde att leva som naturister. (källa)
  2. Kamé är en typ av gravyr i relief i till exempel en ädelsten, oftast onyx, jade eller agat, men även i snäckskal. Man har även tillverkat kaméer av glas eller av keramik, bland annat jaspergods. (källa)
  3. I Oceanien har så kallade ribbkartor, som består av vass- eller träribbor där snäckskal markerat öars position i förhållande till havsströmmarna. Hos inuiterna har det förekommit kustkartor snidade i trä. (källa)
  4. Musslor är bilateralt symmetriska och saknar särskilt huvud. Musslor har ett tvådelat skal av kalk som skyddar kroppen mer eller mindre väl. Skalets halvor är på ryggsidan rörligt förenade med varandra. Skalet sluts genom särskilda muskler som går tvärs genom musslans kropp från skal till skal. Det öppnas passivt genom ett elastiskt band som utgör skalens förening på ryggsidan. När de förut nämnda musklerna avspänns, öppnas skalen under inflytande av bandet. Ofta är de skalkanter som gränsar till bandet försedda med utskott som griper in mellan varandra. Det händer att skal från till exempel kammusslor kallas "snäckskal", detta är dock oriktigt, då snäckor är andra blötdjur. (källa)
  5. De flesta tidiga pengasystem baserades på vikten av ädelmetaller, framförallt silver och guld. Dessa är ursprunget till dagens mynt. Genom historien har dock många varor använts som valuta till exempel snäckskal, salt, djurhudar, stora stenar, tobak, boskap, cigaretter (i krigsläger) och fiskekrokar. Ofta har valutasystemet dock i första hand använts som en räkneenhet (myntmängden kan ha varit obetydlig i förhållande till den ekonomiska aktiviteten) eller som ett substitut för en icke-tillgänglig valuta (såsom i fallet med cigaretter). (källa)
  6. Under barocken blir exotiska material vanliga i pokalerna. Elfenben, noshörningshorn, liksom cuppor av ädelstenar, men även kokosnöt, snäckskal eller strutsägg var populära. (källa)
  7. Själva klingans (22), sori olika delar har sina specifika namn, exempelvis eggen (27), ha, främre delen (28), mono-uchi och spetsen (31), kissaki. För att den ska bli ett fungerande svärd behövs ett antal detaljer utöver kavel och balja - monteringar, som på japanska kallas tosogu eller Koshirae(拵え), om man inbegriper utsmyckningar. Baljan (20), saya (鞘), görs av trä och är vanligen konstfullt lackerad, men kan även vara inlagd med metall, snäckskal eller överdragen med rockaskinn (3), same. På baljan finns en liten knopp (9), kurikata, för upphängning. Vanligen finns på baljan en eller två fickor, för en liten kniv, kozuka, och för en pinne, kogai, som kunde användas för håruppsättning eller som örslev. (källa)
  8. En inspiration till de första varianterna av denna huvudbonad var en engelsk jockey- eller kapplöpningsmössa, som kom in i det franska modet på 1780-talet och snart bars av både män och kvinnor där, varifrån modet spred sig i Europa och snart fick många nya utformningar. De kunde likna skopor, snäckskal eller antika grekiska hjälmar och var ofta tillverkade i en kombination av tyg och strå. (källa)
  9. Skällningar var förr ett typiskt drag på hus i skånska städer. När takpannorna murades fast på taket var det svårt att komma åt inifrån vid gavlar, takfot, nock och skorstenar. Därför gjordes murningen från utsidan och blev synlig. Murningen vitkalkades med en blandning som innehöll krossade snäckskal (danska skel) och därav namnet skällningar. (källa)
  10. Snäckskal – efter vissa klasser av blötdjur, se skal (blötdjur). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.