Vad betyder och hur uttalas snälltåg
Snälltåg uttalas snäll|tåg -et; pl. snälltåg.
Ordformer och varianter av snälltåg
Singular
- snälltåg
- obestämd grundform
- snälltågs
- obestämd genitiv
- snälltåget
- bestämd grundform
- snälltågets
- bestämd genitiv
Plural
- snälltåg
- obestämd grundform
- snälltågs
- obestämd genitiv
- snälltågen
- bestämd grundform
- snälltågens
- bestämd genitiv
Snälltåg är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet snälltåg
En annan effekt var att godssnälltåg började gå. I Sverige upp till 160 km/t. Dess godsvagnar liknar passagerarvagnar med lågt luftmotstånd och goda gångegenskaper. En speciell variant är 2000-talets posttåg som är både snälltåg och systemtåg.
Snälltåg (Thorbjörn Lundquist) – 4:18.
Persontåg var ursprungligen benämningen på ett tåg som främst var avsett för befordran av passagerare, men som dessutom medförde ilgods och lättare styckegods. Persontåget hade därför lägre hastighet än snälltågen och gjorde uppehåll vid alla eller de flesta stationer på den bandel som det trafikerade.
Idag kallas de X 2000-tåg som trafikerar Sverige för snabbtåg. Förr i tiden kallades de snabbaste tågen snälltåg, ett inlån av tyskans schnell som betyder fort. Före 1876 använde Statens Järnvägar beteckningarna snälltågslok, lok för blandade tåg och större eller mindre godstågslok, därefter införde man systemet att med Littera specificera vad för typ av lok det rörde sig om.
Snälltåg, i Sverige förkortat St, är en äldre benämning på snabba persontåg i Finland och Sverige.