Socialavgift Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder socialavgift, varianter, uttal och böjningar av socialavgift

Socialavgift synonym, annat ord för socialavgift, vad betyder socialavgift, förklaring, uttal och böjningar av socialavgift.

Vad betyder och hur uttalas socialavgift

Socialavgift uttalas soci|al|av|gift och är ett substantiv.

Ordformer av socialavgift

Singular

socialavgift
obestämd grundform
socialavgifts
obestämd genitiv
socialavgiften
bestämd grundform
socialavgiftens
bestämd genitiv

Plural

socialavgifter
obestämd grundform
socialavgifters
obestämd genitiv
socialavgifterna
bestämd grundform
socialavgifternas
bestämd genitiv

Socialavgift är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet socialavgift

  1. I den allmänpolitiska debatten blandas ofta begreppen skatt, arbetsgivaravgift och egenavgift ihop utan att innebörden i orden förklaras. Trots namnet har arbetsgivaravgifterna inslag av skatt. Allmän löneavgift, som uppgår till nästan en tredjedel av den sammanlagda avgiften, finansierar inte socialförsäkringssystemet, är därför inte en socialavgift och betalas inte av alla bolag. Vissa anser att arbetsgivaravgifterna helt är att betrakta som en skatt eftersom de är obligatoriska, inkomsterna redovisas under rubriken "indirekta skatter" i statsbudgeten och kopplingarna till socialförsäkringarna är svaga. Till exempel ålderspensionsavgiften till allmänna pensionssystemet där den anställde bara får tillgodoräkna sig inbetalning för löndedelen upp till 8,07 basbelopp trots att arbetsgivaren betalar 10,21% på hela lönen. (källa)
  2. I Sverige, där det statliga inslaget i socialförsäkringssystemet är stort, används begreppet sociala avgifter i något olika innebörder i olika sammanhang. Skatteverket använder begreppet socialavgifter som en samlingsbeteckning på lagstadgade arbetsgivaravgifter, motsvarande egenavgifter (som betalas av egenföretagare) och särskild löneskatt. (källa)
  3. Socialavgiftslag (SFS 2000:980) § 26 (2 kap) och § 13 (3 kap) som fastställer arbetsmarknadsavgiftens storlek, för närvarande (2012) 2,91 procent i arbetsgivaravgift respektive 0,37 procent i egenavgift. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.