Socialhögskola Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder socialhögskola, varianter, uttal och böjningar av socialhögskola

Socialhögskola synonym, annat ord för socialhögskola, vad betyder socialhögskola, förklaring, uttal och böjningar av socialhögskola.

Vad betyder och hur uttalas socialhögskola

Socialhögskola uttalas soci|al|hög|skola och är ett substantiv.

Ordformer av socialhögskola

Singular

socialhögskola
obestämd grundform
socialhögskolas
obestämd genitiv
socialhögskolan
bestämd grundform
socialhögskolans
bestämd genitiv

Plural

socialhögskolor
obestämd grundform
socialhögskolors
obestämd genitiv
socialhögskolorna
bestämd grundform
socialhögskolornas
bestämd genitiv

Socialhögskola är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet socialhögskola

  1. Socialhögskola blev i Sverige 1964 ny beteckning på de dåvarande fyra socialinstituten, vilka var läroanstalter för utbildning av socionomer. Ytterligare två socialhögskolor tillkom innan dessa genom högskolereformen 1977 upphörde som självständiga läroanstalter. Efter att de gamla beteckningarna socialinstitut och socialpolitiskt institut försvunnit levde fortfarande den gamla förkortningen "Sopis" (socialpolitiskt institut) kvar - även sedan socialhögskolorna formellt upphört 1977.
  2. Den 1 januari 1921 inrättades i Stockholm föregångaren till socialhögskolan vid Stockholms universitet, institutet för socialpolitisk och kommunal utbildning och forskning, allmänt kallat socialinstitutet, som tillkom på initiativ av Centralförbundet för socialt arbete och med hjälp av donationsmedel. Senare tillkom socialinstitut i Göteborg (1944), Lund (Sydsvenska socialinstitutet, 1947) och Umeå (1962), varefter dessa 1964 omvandlades till socialhögskolor. Samtidigt förlängdes utbildningen till 3½ år. Därefter tillkom även socialhögskolor i Örebro (1967) och Östersund (1971).
  3. I samband med högskolereformen 1977 upphörde de dåvarande sex socialhögskolorna som självständiga läroanstalter och verksamheterna inordnades som institutioner för socialt arbete i universitetet eller högskolan på respektive ort. Vid samma tidpunkt togs närmare 25 andra högskolor bort på ett liknande sätt, som en anpassning till omvärlden och internationell standard. I Stockholm och Lund har man dock fortsatt att använda beteckningen "socialhögskolan" trots att dessa före detta högskolor sedan länge ingår i universiteten där.
  4. Socialhögskolan (Stockholms universitet). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.