Sockerfabrik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sockerfabrik, varianter, uttal och böjningar av sockerfabrik

Sockerfabrik synonym, annat ord för sockerfabrik, vad betyder sockerfabrik, förklaring, uttal och böjningar av sockerfabrik.

Vad betyder och hur uttalas sockerfabrik

Sockerfabrik uttalas socker|fabr|ik och är ett substantiv.

Ordformer av sockerfabrik

Singular

sockerfabrik
obestämd grundform
sockerfabriks
obestämd genitiv
sockerfabriken
bestämd grundform
sockerfabrikens
bestämd genitiv

Plural

sockerfabriker
obestämd grundform
sockerfabrikers
obestämd genitiv
sockerfabrikerna
bestämd grundform
sockerfabrikernas
bestämd genitiv

Sockerfabrik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sockerfabrik

  1. Kassakommissarie Christer Robsahm startade ett sockerbruk i området i Tanto och drev det mellan 1758 och 1769. Mellan åren 1776 och 1824 drevs ett kronobränneri här och 1831 köptes området av klädesfabrikören G. W. Marks von Würtenberg. Han använde en del av lokalerna för den egna klädestillverkningen men hyrde också ut delar av anläggningen till ett sockerbruk som drevs i mindre skala 1833–1850. Det nybildade bolaget Tanto Sockerbruks AB köpte tomten 1855 och uppförde ett stort sockerbruk, "den största i sitt slag i Sverige och en av de största och vackraste i Europa". Byggnaden hade sju våningar och fasad mot Årstaviken. År 1907 såldes fastigheten till Svenska Sockerfabriks AB. (källa)
  2. Den första industrin som uppkom i Arlöv var sockerbruket Malmö Sockerfabriks AB, vilket grundades 1869 av tre köpmän från Malmö. Troligen var det tillgången på vatten från Sege å och de goda kommunikationerna med läget intill Södra stambanan som avgjorde att sockerbruket placerades i Arlöv. För att delvis säkra tillgången på sockerbetor inköptes Arlövgården söder om det blivande industrisamhället, men man ingick även kontrakt med ett 100-tal jordbrukare om framtida leveranser av betor till företaget. Den första fabriksbyggnaden började uppföras i slutet av 1869 och i slutet av 1870 kunde tillverkningen av socker starta. 1871 lyckades sockerbolaget få tillåtelse att anlägga en järnvägsstation i Arlöv och att från järnvägen leda över sidospår till själva fabriksområdet. Sockerfabrikens anläggningar brann ned i januari 1896 men återuppbyggdes snabbt, dessutom i större skala, så att sockertillverkningen kunde löpa på som vanligt till hösten samma år. Under tillverkningsåret 1901-1902 drevs fabriken med 7 ångmaskiner om 1900 hk, samt 83st elektriska motorer.1907 gick företaget upp i det nybildade Svenska Sockerfabriks AB. (källa)
  3. Efter avlagd studentexamen 1872 i Kristianstad påbörjade Sommelius studier till präst. Men efter ett par år vid Lunds universitet tog han anställning vid Kristianstads enskilda bank, där han gjorde snabb karriär och slutligen blev ordförande i Bank AB Södra Sverige, vilket han var fram till 1910. Från detta år ägnade han sig helt åt industrin och kommunalpolitiken. Redan 1892 verkställande direktör i Helsingborgs sockerfabriks AB, främjade han genom insiktsfull skötsel i hög grad detta företag, och då det 1907 uppgick i Svenska Sockerfabriks AB, blev han en av dettas direktörer. Han var även ordförande i Luggude härads mejeriförening. Han var även styrelseordförande i Helsingborgs Jutefabriks AB, Helsingborgs Gummifabriks AB och Helsingborgs Järn- och lerkärlfabriks AB. (källa)
  4. Industrin sysselsatte sig huvudsakligen med förädling av jordbruksprodukter dvs. kvarnar, sockerfabriker, brännerier, bryggerier, stärkelsefabriker, fruktkonserveringsanstalter m.m. Träindustrin hämtade mestadels sin råvara från Sverige. Exporten utgjordes av jordbruksprodukter medan industriprodukter, kolonialvaror, stenkol, trä m. m. var de viktigaste importvarorna. (källa)
  5. Sockerfabriken såldes 1919 till det samma år bildade Finska socker Ab (numera inom tyska Nordzucker). Produktionen av cikoria fortsatte i liten skala fram till 1964. (källa)
  6. I historisk tid har de beskrivits som åkerbrukare men levde ett nomadiserande liv inom ett större område mellan sina olika odlingar. De odlade majs, sötpotatis, maniok, bönor, bomull och tobak. Enligt Nordenskiöld odlade de bananer och sockerrör och åkrarna var i början av 1900-talet små, ca 20x50 meter men det fanns även betydligt större. Under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var det allt fler som övergav det traditionella livet och istället försörjde sig genom tillfälliga arbeten på sockerfabriker, jordbruks- och boskapsfarmer och missionsstationer. Fiske var viktigt och de fiskade med krokar av trä men även med pil och båge. Bytet från jakt och fiske var gemensam egendom, åtminstone vid större mängder. De hade hundar. (källa)
  7. För var tionde ton sockerrör som krossas producerar en sockerfabrik nästan tre ton våt blast. Då blast är en biprodukt från sockerrörsindustrin varierar den producerade mängden beroende på sockerrörsproduktionen i varje land. Den höga mängden vätska i blast, mellan 40 och 50%, är skadligt för dess verkan som bränsle. Vanligtvis lagras blast innan de utsätts för fortsatt behandling. För elproduktion lagras det i hög luftfuktighet och den milda temperaturen (Exotermisk process) som kommer av att sockret löses upp torkar blasten något. För papper och pappersmassa lagras det blött normalt sett då det hjälper till att ta bort de korta märgfibrer vilka hindrar processen av pappersskapande samt tar bort resterande socker. (källa)
  8. Kazimir Malevitj bodde under sin barndom i det som idag är södra Ukraina, långt från alla storstäder. Hans föräldrar härstammade från det katolska Polen. Fadern arbetade i en sockerfabrik och modern tog hand om hemmet. (källa)
  9. Han återkom till Sverige 1840 och anställdes då, vid 19 års ålder, hos sin far (Carl Ludwig Herman Schwieler) vid dennes sockerfabrik på Blasieholmen. Han gifte sig med Fredrika Sophia Johanna Kräfft år 1843, och i detta äktenskap föddes Fredrika Carolina 1844, Carl Jacob 1845 samt Carl Ludwig 1846. Sistnämnde son blev endast en timme gammal och strax efter hans död avled även modern 22 år gammal. Den 30 maj 1852 gifter Carl August om sig med Eva Lovisa Florentina Hellbom. De gifte sig i Tyskland. Barnen var då nästan 8 respektive 7 år gamla. Och så kom barnen i det nya äktenskapet: Johan Ludwig 1853, Hjalmar Florentin 1855, Eva Johanna 1856 och slutligen Edward Wilhelm 1858. Den sistnämnde avled redan i april påföljande år, dödsorsak, konvulsioner. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.