Sockerkaka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sockerkaka, varianter, uttal och böjningar av sockerkaka

Sockerkaka synonym, annat ord för sockerkaka, vad betyder sockerkaka, förklaring, uttal och böjningar av sockerkaka.

Vad betyder och hur uttalas sockerkaka

Sockerkaka uttalas socker|kaka och är ett substantiv.

Ordformer av sockerkaka

Singular

sockerkaka
obestämd grundform
sockerkakas
obestämd genitiv
sockerkakan
bestämd grundform
sockerkakans
bestämd genitiv

Plural

sockerkakor
obestämd grundform
sockerkakors
obestämd genitiv
sockerkakorna
bestämd grundform
sockerkakornas
bestämd genitiv

Sockerkaka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sockerkaka

  1. En glasstårta är en tårta huvudsakligen bestående av glass och ibland med en botten av maräng. Ofta garnerad med chokladsås, godis eller bär. Den härstammar från ett slags efterrätt som blev populär under renässansen och baserades på grädde varvat med kaksmulor (eller sockerkaka). Glasstårta började säljas i affärerna i USA på 1960-talet och i Europa på 1970-talet. (källa)
  2. Hjorthornssalt är ett handelsnamn på en blandning av främst ammoniumvätekarbonat och ammoniumkarbamat men kan även innehålla mindre delar ammoniumkarbonat. Hjorthornssalt är numera i praktiken synonymt med ammoniumvätekarbonat. Hjorthornssalt är ett kemiskt jäsmedel, liksom bikarbonat och bakpulver, till skillnad från vanlig jäst som är ett biologiskt jäsmedel. Används mest som jäsmedel vid bakning av tunna, torra bakverk. Om hjorthornssalt används som jäsmedel i exempelvis sockerkaka, så kan det hända att den ammoniak som bildas inte hinner drivas ut ur kakan under gräddning, och en ammoniaksmak uppstår och förstör bakverket. Drömmar är exempel på klassiska småkakor som bakas med hjorthornssalt. Hjorthornssalt ingår också vanligtvis som jäsmedel i vetekex. (källa)
  3. Jordgubbstårta är en tårta bestående av främst grädde och jordgubbar. Fyllningen kan bestå av frukt, sylt eller vaniljkräm. Tårtbotten består oftast av en mjuk kaka av typen sockerkaka. (källa)
  4. På ett traditionellt svenskt kaffebord serveras kaffe med möjlighet till socker och/eller mjölk och ett antal sorters kaffebröd i bestämd ordning. Först serveras en bulle, oftast fylld. Därefter en mjuk kaka t.ex. sockerkaka. Som trea kommer småkakor och dessa ska helst vara av minst två sorter. Om det är något som ska firas kan man efter detta servera en tårta eller en paj. Te kan serveras till den som önskar. Barn brukar få saft. (källa)
  5. Kaffebröd är bakverk, i synnerhet söta sådana, som äts till dryck. Kaffebröd kan vara mjukt eller hårt och bakat med jäst eller bakpulver. Exempel på kaffebröd i Sverige är wienerbröd, kanelbullar, vetelängd, sockerkaka, tigerkaka och småkakor (sju sorters kakor). Kaffebröd är omskrivet sedan mitten av 1800-talet och ursprungligen avsett att serveras till kaffe. Det kan även serveras till andra drycker. Fikabröd är en synonym som förekommer efter att ordet fika blivit folkligt i Sverige. (källa)
  6. En form, i regel av metall eller papper, som en kaka (antingen av större slag, som en sockerkaka, eller av mindre slag, såsom muffins) gräddas i. Metallformarna, beroende på dess utförande och storlek, kan antingen brukas upprepade gånger eller slängas efter användning, medan pappersformarna i regel är förbrukade efter en användning. (källa)
  7. I Hong Kong finns en Napoleonbakelse, 拿破侖, som är en luftig sockerkaka med smörkrämslager och eventuellt valnötter. (källa)
  8. Savarin (uttalas savaräng) är ett ringformat bakverk som kan göras av sockerkaka. (källa)
  9. En sockerkaka är en sorts mjuk och gul kaka. Sockerkaka bakas alltid i medelvarm ugn i en kakform, som kan vara avlång eller rund. Formen smöras och bröas (med exempelvis ströbröd) noggrant före baket. Ingredienser som traditionellt ingår i sockerkakssmeten är vetemjöl eller potatismjöl, socker, bakpulver, matfett och ägg. Som smaksättare används till exempel kardemumma, vaniljsocker eller citronsaft. Personer som inte äter ägg kan byta ut dessa mot annat bindemedel, till exempel sojamjöl, mandel eller extra bakpulver. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.