Spannmålshandel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder spannmålshandel, varianter, uttal och böjningar av spannmålshandel

Spannmålshandel synonym, annat ord för spannmålshandel, vad betyder spannmålshandel, förklaring, uttal och böjningar av spannmålshandel.

Vad betyder och hur uttalas spannmålshandel

Spannmålshandel uttalas spann|måls|handel och är ett substantiv.

Ordformer av spannmålshandel

Singular

spannmålshandel
obestämd grundform
spannmålshandels
obestämd genitiv
spannmålshandeln
bestämd grundform
spannmålshandelns
bestämd genitiv

Spannmålshandel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet spannmålshandel

  1. Några kilometer norr om Vadstena ligger Aska härad som var ett maktcentrum under vikingatiden. Där ligger den stora Askahögen (som endast delundersökts) och i närheten har man undersökt två mycket rika vikingatida gravar. Ovanpå högen fann arkeologer 2013 ett av de största vikingatida långhusen i Sverige. Tack vare spannmålshandeln blev Vadstena senare ett administrativt och ekonomiskt maktcentrum. Vadstena var en anhalt på pilgrimsvandringen till Trondheim och där fanns en Olavskult redan på 1100- och 1200-talen. (källa)
  2. 21 september - Lennart Forsberg bekräftar i Svensk spannmålshandel att Sovjetunionen för första gången sedan tidigt 1970-tal köpt svenskt spannmål, närmare bestämt 15 % av Sveriges spannmålsöverskott. (källa)
  3. Staden har tidigare levt väldigt mycket på fisket och rederinäringen. Skånemarknaden under tidig medeltid blev orsaken till stadsbebyggelsens framväxt. Det medeltida sillfisket var av mycket stor betydelse och det är i tyska Hansestäders handlingar Simrishamns främst nämns i medeltida dokument. Under 1600- och 1700- talet var det spannmålshandel mot Blekinge, främst Karlshamn och Karlskrona, med returfrakter med trävirke. Simrishamn hade också export av kryddor, främst kummin, till främst Karlskrona. Den kambriska sandstenen exploaterades i stenbrott och användes bland annat till fästningsarbeten i Landskrona. Under 1800-talets senare årtionden utvecklades bondeseglationen till att bli handel på världshaven. Epoken inleddes med mindre fartyg byggda i mindre skala som gick i Nordsjöfart och fraktade bland annat Norrlandstimmer till England med kol i returfrakterna. Senare köpte man andrahandstonnage, som tack vare lägre svenska löner, kunde användas på handelsrutter till fjärran Östern och över Atlanten. I Simrishamn växte också fram en stor garveriindustri, Ehrnbergs läder, som dominerade stadens näringsliv från 1800-talets slut till första halvan av 1900-talet. Tidvis hade fabriken över 600 anställda.. Fisket hade i huvudsak blivit husbehovsfiske efter den medeltida storhetstiden men i samband med första världskriget ökade fisket i betydelse. Hamnen hade byggts om i början av 1900-talet men rederinäringen lades ner. Många sjömän lämnade för större sjöfartsstäder men många som stannade kvar tog upp fisket igen. Efter andra världskriget moderniserades fisket med större båtar. Under flera perioder fram till 1980-talet hade Simrishamn Sveriges största fiskeflotta och var en av Östersjöns största fiskehamnar. Kvoter och regleringar samt brist på fisk har gjort sitt till för att hålla nere östersjöfisket på låga nivåer. Numera är det i huvudsak jordbruksnäringen och viss småindustri förutom den stora turismen som håller bygden igång. Hamnen som alltid betytt mycket för stadens näringsliv byggdes ut senast 1998 med muddring och farledsfördjupning. Simrishamns hamn blev mottagningshamnen för gotländska sockerbetor sedan Gotlands sockerbruk lades ned och gotländska betor istället började köras till sockerbruket i Köpingebro. Verksamheten upphörde 2006 när sockerbruket i Köpingebro avvecklades. (källa)
  4. Kring sekelskiftet 1900 utvecklades också Trelleborgs industrinäring och flera företag startades med Johan Kock som den drivande kraften. Bland dessa fanns Trelleborgs Gummifabriks AB, i dag Trelleborg AB, som grundades 1905. Johan Kock grundade också bryggeri och glasbruk samt drev en brädgård, Kocks, och spannmålshandel. Också Akzo Nobel och möbeltillverkaren Dux har sitt ursprung i industrier startade av Johan Kock. (källa)
  5. Agrarkrisen inträffade i början på 1300-talet, cirka 50 år före digerdöden. Agrarkrisen var inte över när digerdöden inträffade på europeiskt område, utan tvärtom fördjupade digerdöden agrara krisen. De två århundradena närmast före krisen innebar ett uppsving för jordbruket, vilket innebar att skördarna och spannmålshandel hade gått med överskott. Detta gjorde det möjligt för befolkningen att flytta till städer och det fjärde ståndet, borgarna, uppstod därför också under denna epok. (källa)
  6. Lenman blev förmögen framför allt på sin salt- och spannmålshandel i kombination med krigskonjunkturerna. Han hade affärsförbindelser med bl.a. Konstantinopel, Alexandria och Tripolis. Lenman mottog via sitt repslageri också stora beställningar av amiralitetet på segel och flaggdukar och blev ensamleverantör av tågvirke till flottan. (källa)
  7. Efter pensioneringen verkade hon som konsult samt gjorde utredningar för Svensk spannmålshandel och Brödinstitutet i Stockholm. Hon var ledamot av för Bildtska släktföreningen och Bildtska hembygdsmuseet i Morlanda på Orust. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.