Sparra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sparra, varianter, uttal och böjningar av sparra

Sparra synonym, annat ord för sparra, vad betyder sparra, förklaring, uttal och böjningar av sparra.

Vad betyder och hur uttalas sparra

Sparra uttalas sparra och är ett verb -de.

Sparra betyder:

Ordformer av sparra

Aktiv

sparra
infinitiv
sparrar
presens
sparrade
preteritum
sparrat
supinum
sparrande
presens particip
sparra
imperativ

Passiv

sparras
infinitiv
sparras
presens
sparrades
preteritum
sparrats
supinum

Perfekt particip

sparrad en
~ + subst.
sparrat ett
~ + subst.
sparrade den/det/de
~ + subst.

Sparra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet sparra

  1. I sin enklaste form har ryggåsstugan bibehållit sig i de i Dalarna och Norrland förekommande eldhusen eller störhusen i fäbodvallarna. Ryggåsstugans tak vilar upptill på ryggåsen, som sträcker sig mellan gavelrösten, nedtill på långväggarnas översta stockvarv, de så kallade väggbanden eller hammarbanden. Vartdera takfallet bärs upp av en sidoås, av sparrar eller av båda tillsammans. Takets branthet varierar något beroende på taktäckningen. Som regel har de haft stock eller färg(näver)tak men även torvtak eller halmtak har förekommit. I sydöstra Sverige har en kombination av halm och torv varit det vanliga. Husen är oftast utförda i knuttimmer även om skiftesverk förekommer (på Öland och Gotland). I högtidslag pryddes det, liksom väggarna, ibland med målade bonader. (källa)
  2. Takstol, del av den bärande konstruktionen i ett yttertak, i sin enklaste form bestående av två mot varandra lutande sparrar, som möts i taknocken och nedtill sammanbinds av en horisontell bjälke. Takstolar produceras i tjockleken 45 mm och ställs normalt ut på hammarbandet med avstånd på 1,2 m centrumavstånd. (källa)
  3. Bese ("Byssy", "Byse") var två medeltida frälseätter, svensk uradel från Östergötland vars medlemmar kallade sig Bese, och varav den yngre Beseätten härstammade från den äldre på mödernet. Båda ätterna utslocknade innan grundandet av Sveriges Riddarhus. Flera olika vapen med blå sparrar och pilar på gul sköld fördes inom de båda ätterna, vilka har tolkats som att ätten var frälse av bondesläkt och samlade rikedom som fogdar åt högadeln. (källa)
  4. Några år senare, 1874, antogs en annan regionalt gällande lag av riksdagen, dimensionslagen. Enligt denna lag förbjöds i kustlandet i Norrbotten avverkning av klenare virke, vilket 1882 även skulle gälla Västerbotten. Bakgrunden till detta var att man ville ge ett visst skydd till ungskogarna så de kunde växa till grövre dimensioner, och att den växande skogsindustrin började avverka klenare virke som råvara till massabruk och för tillverkning av sparrar och pitprops. (källa)
  5. Virkesåtgången för 1884 års flottbro: - Rundtimmer, gran 9" (tum) i topp ca 67 000 löpmeter - Bjälkar och sparrar, furu från 9" x 11" till 3" x 4" ca 6 000 kubikfot - Plank 3" x 9", ca 7 000 st ca 21 000 kubikfot. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.