Spillra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder spillra, varianter, uttal och böjningar av spillra

Spillra synonym, annat ord för spillra, vad betyder spillra, förklaring, uttal och böjningar av spillra.

Synonymer till spillra

Hittade 2 varianter av ordet spillra:

Vad betyder och hur uttalas spillra

Spillra uttalas spillra och är ett substantiv -n spillror.

Spillra betyder:

Ordformer av spillra

Singular

spillra
obestämd grundform
spillras
obestämd genitiv
spillran
bestämd grundform
spillrans
bestämd genitiv

Plural

spillror
obestämd grundform
spillrors
obestämd genitiv
spillrorna
bestämd grundform
spillrornas
bestämd genitiv

Spillra1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas spillra

Spillra uttalas spillra och är ett verb -de.

Spillra betyder:

Ordformer av spillra

Aktiv

spillra
infinitiv
spillrar
presens
spillrade
preteritum
spillrat
supinum
spillrande
presens particip
spillra
imperativ

Passiv

spillras
infinitiv
spillras
presens
spillrades
preteritum
spillrats
supinum

Perfekt particip

spillrad en
~ + subst.
spillrat ett
~ + subst.
spillrade den/det/de
~ + subst.

Spillra2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Spillra på Engelska

  • splinter - remnant of an ethnic group, shatter, lay waste

Hur används ordet spillra

  1. Vetenskapsteorins historia börjar med försokraterna som var de första, som ställde frågor om världen och gav svar på dessa som inte motiverades utifrån religion, mytologi och annan vidskepelse. Genom att ta fram teorier om världen och dess samband som inte blandade in övernaturliga förklaringar och sedan utsätta dem för kritik, granskning och diskussion utvecklades det vetenskapliga arbetssättet och man kan på god grund säga att det var då vetenskapen, som vi känner den, startade även om man tidigare sysslat med problem i fysik och matematik. I matematiken kan det nya synsättet beskrivas så att då man tidigare var nöjd med att man fått fram en formel för att bygga ett altare eller dela upp en vinst, så var nu beviset för formeln viktigt. Att filosofin börjar med Thales som menade att allt bestod av vatten kan ha avskräckt en och annan student, men den metod som användes, att ta fram en djärv hypotes och utsätta den för skarp kritik så att en bättre hypotes kan uppstå ur spillrorna, skulle komma att visa sig vara den grund som byggde den västliga civilisationen med dess vetenskap och teknologi. (källa)
  2. Albanerna framträdde på den europeiska scenen för första gången i början av högmedeltiden. Under det osmanska riket levde alla albaner i de fyra vilajeter som tillsammans utgjorde det geografiska begreppet Albanien. Under den osmanska tiden spred islam sig över stora delar i Albanien. Dagens Albanien med övriga Balkanländer växte fram ur spillrorna av det osmanska riket. (källa)
  3. Greve Ernst von Mansfeld, som förde befäl över kung Fredriks trupper, drog sig med spillrorna av den slagna armén tillbaka först till Ober-Pfalz och därifrån i oktober 1621 till Rhen-Pfalz. Tillsammans med två andra protestantiska befälhavare, markgreve Georg Fredrik av Baden-Durlach och hertig Christian av Braunschweig-Wolfenbüttel, utkämpade han följande år en växlingsrik strid om detta land mot Maximilians och den katolska ligans general Johann Tserclaes Tilly. Tillsammans med Georg Fredrik av Baden-Durlach lyckades Ernst von Mansfeld besegra Tilly i slaget vid Wiesloch den 17 (27) april 1622, men Tilly besegrade sedan Georg Fredrik av Baden-Durlach i slaget vid Wimpfen den 26 april (6 maj) 1622 och Kristian av Braunschweig i slaget vid Höchst den 10 (20) juni 1622. Resultatet av striderna blev att Georg Fredrik av Baden-Dutlach drog sig ur kriget, medan Ernst von Mansfeld och Kristian av Braunschweig gick i tjänst hos Nederländerna och lämnande ligans här som herre på fältet. Kurfurst Fredrik berövades de pfalziska länderna och kurfurstevärdigheten, vilka som belöning gavs åt Maximilian. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.