Vad betyder och hur uttalas sporkapsel
Sporkapsel uttalas spor|kapsel.
Ordformer och varianter av sporkapsel
Singular
- sporkapsel
- obestämd grundform
- sporkapsels
- obestämd genitiv
- sporkapseln
- bestämd grundform
- sporkapselns
- bestämd genitiv
Plural
- sporkapslar
- obestämd grundform
- sporkapslars
- obestämd genitiv
- sporkapslarna
- bestämd grundform
- sporkapslarnas
- bestämd genitiv
Sporkapsel är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet sporkapsel
Hos alla typer av mossor (levermossor, nålfruktsmossor och bladmossor) är sporer den aktiva spridningsenheten. Efter att spermier befruktat äggcellen hos honmossan växer den diploida (2n) sporofyten upp. Längst upp sitter sporkapseln där reduktionsdelning sker och sporer (n) bildas. Därefter öppnas kapseln och sporerna sprids. När sporerna gror kan nya haploida (n) mossplantor (gamofyter) växa upp. Hos vissa enkelt byggda levermossor kan sporkapselstjälken ibland saknas.
Brödkorgssvampar är svampar med små och bägarliknande eller krukformiga fruktkroppar i släktena Crucibulum och Cyathus. Som ung har fruktkroppen ett lock, vilket öppnar sig då den mognar. Då fruktkroppen är öppen upptill, blir de linsformiga kapslar, så kallade peridioler, som bildar sporer synliga. Dessa sporkapslar, där de ligger i de bägarformiga fruktkropparna, har ansetts påminna lite om bröd i en brödkorg, därav benämningen "brödkorgssvampar".
Om skottet blir befruktat bildas en sporkapsel, bladmossans sporofyta fas, som har dubbel kromosomuppsättning. Sporkapseln kan antingen sitta högst upp på stammen (akrokarp) eller en bit ned på stammen (pleurokarp). Upprätt växande bladmossor är vanligen akrokarpa, medan krypande bladmossor är pleurokarpa. Observera att akrokarp och pleurokarp inte är taxonomiska begrepp, och att bladmossorna alltså inte kan grupperas baserat på denna faktor.