Synonym till sprint
Vad betyder och hur uttalas sprint
Sprint uttalas sprint -en -ar.
Sprint betyder reglande nagel el. bult.
Ordformer och varianter av sprint
Singular
- sprint
- obestämd grundform
- sprints
- obestämd genitiv
- sprinten
- bestämd grundform
- sprintens
- bestämd genitiv
Plural
- sprintar
- obestämd grundform
- sprintars
- obestämd genitiv
- sprintarna
- bestämd grundform
- sprintarnas
- bestämd genitiv
Sprint är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet sprint
Längdsporten har ägnat ett par decennier åt att krita griffeltavlan full av nya grenar, nya regler, nya format. In med skejt, sprint, skidbyten, sprintstafett, minitourer, slalombackar, maxlängder på stavar och stakzoner.
Den uppträder i flockar eller hjordar av hundratals djur. Gaffelantilopernas föda utgörs huvudsakligen av det korta, saftiga präriegräset, men även av andra växter. Under vintern lider djuren ofta stor nöd, när djup snö täcker marken, och då omkommer inte sällan många individer. De älskar saltvatten eller rent salt och väljer ofta till vistelseort ställen, där sådant står dem till buds. Intet på prärierna förekommande djur överträffar gaffelantilopen i snabbhet, och den utmärker sig för vaksamhet och skygghet. Djurets hastighet uppgår till cirka 65 km/h över sträckor av omkring 5 kilometer längd (maximum vid sprint 98 km/h).
Kajaker används både för friluftsliv och för tävling. Man tävlar i hastighetstävlingar (sprint och maraton) med smala ranka kajaker som kallas K1, K2 eller K4 efter antalet paddlare, i strömmande vatten med korta lättmanövrerade kajaker (fors, slalom, störtlopp) freestylekajak och i kajakpolo. Även för långfärds- och havskajaker finns det tävlingar som går i skärgård eller öppet hav.
Kanotsport är sportidrott som utövas med kanoter. Inom begreppet finns ett flertal grenar som till exempel kanotslalom, freestyle, kajakkross, kanotpolo, kanotsegling, sprint-racing och maraton. Grenarna kanotslalom och racing finns med i Olympiska sommarspelen. Man tävlar normalt i enmans-, tvåmans- och fyrmanskajak (K1, K2 respektive K4) och i kanadensare, enmans-, tvåmans- och fyrmans- (C1, C2 respektive C4), men även andra kanotgrenar förekommer såsom outrigger (1-6 personer) och drakbåt (12 eller 22 personer).
Ett ankarjärn är en anordning i en byggnad som håller ihop olika delar genom ett inlagt järn. På så sätt förankras trä- och järnbalkar i ett angränsande murverk genom att på balkarna fästa ankarjärn. Ankarjärnet avsluts i regel med en smidd ögla: en ankarslut. Ankarsluten fungerar som en sprint som träs genom öglan. Ankarjärn och ankarslutar utfördes på äldre byggnader av stångjärn som smiddes ut till önskad form. En ankarbjälke är en bjälke försedd med ankarjärn och ankarslut.
En orienteringskarta är en karta som används vid orientering. De är mer detaljerade än vanliga topografiska kartor och normalt i skalorna 1:10 000 eller 1:15 000. Kartor i lärosyfte har länge funnits i större skalor, främst 1:5 000. Nya tävlingsformer inom fotorienteringen - läs: sprint/kortdistans - har gjort att dessa större skalor även har börjat användas i tävlingssammanhang.
Den europeiska paddeln har korta breda blad, raka eller vinklade i 45–90 grader mot varandra och är standardpaddeln i de flesta sammanhang. De ger mer grepp i vattnet än de smala arktiska och används därför i forspaddling, där det finns behov att utveckla mycket stor kraft i korta accelerationer och manövrar. Tidigare användes de också i sprint- och maratontävlingar men ersattes på 80-talet av vingpaddlar. Görs bland annat i trä, nylon, termoplast, glas- och kolfiber med mera. Det finns idag också hybrider mellan dessa och de traditionella paddlarna, med längre smalare blad.