Stadshus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stadshus, varianter, uttal och böjningar av stadshus

Stadshus synonym, annat ord för stadshus, vad betyder stadshus, förklaring, uttal och böjningar av stadshus.

Vad betyder och hur uttalas stadshus

Stadshus uttalas stads|hus och är ett substantiv.

Ordformer av stadshus

Singular

stadshus
obestämd grundform
stadshus
obestämd genitiv
stadshuset
bestämd grundform
stadshusets
bestämd genitiv

Plural

stadshus
obestämd grundform
stadshus
obestämd genitiv
stadshusen
bestämd grundform
stadshusens
bestämd genitiv

Stadshus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stadshus

  1. Då konstakademins byggnadsskola 1836–1837 utlyste en pristävling för "ett större värdshus eller hotell för resande" visade det att hotell hunnit bli en synonym för värdshus. Betydelsen var dock vacklande och kunde ibland även syfta på en förnäm byggnad eller representationsbyggnad för staden såsom i den ursprungliga franska betydelsen, så när Abraham Rydberg 1845 lämnade en donation för uppförandet av ett Hôtel de ville, tolkades det 1847 som ett stadshus, liknande det som uppförts i Norrköping 1802, där man förutom lokaler för stadens styrelse även inrättade festlokaler för stadens behov. När grunden 1857 lades för Hotell Rydberg tolkades det istället som just ett hotell. (källa)
  2. Välkända sentida exempel utgör bland annat Dantes kenotaf i Basilica di Santa Croce di Firenze i Florens och Birger jarls vid Stockholms stadshus. De riktiga gravarna finns i Ravenna respektive Varnhem. Ett annat viktigt minnesmärke är The Cenotaph av Edwin Lutyens vid Whitehall i London, numera minnesmärke över båda världskrigens stupade britter. (källa)
  3. Ett klocktorn är ofta en del av en kyrkobyggnad, och nästan alla torn på eller vid kyrkor – det vill säga kyrktorn – är klocktorn. Det finns även klocktorn för icke-religiösa ändamål, såsom Elizabeth Tower med Big Ben)i London eller klocktornet vid Berlins Olympiastadion. Det senare kallas just "klocktornet": Glockenturm. Några klocktorn har uppförts som minnesmärken över viktiga händelser i historien. För icke-religiösa ändamål kan klocktorn alltså vara sammankopplade med ett rådhus, stadshus, andra offentliga byggnader och kontor med mera. (källa)
  4. Nobelbanketten eller Nobelfesten är en bankett som hålls i Blå hallen i Stockholms stadshus efter utdelningen av Nobelpriset och är en traditionell del av Nobelfestligheterna. På banketten serveras en middag med flera rätter, dessutom är det underhållning och dans som följs av lokala medier. Klädseln är högtidsdräkt. Efter middagen vidtar dans i Gyllene salen. Banketten och dansen som direktsänds av Sveriges Television och Sveriges Radio med höga tittar-/lyssnarsiffror, har av hovet jämförts med dess publika spisningar under 1700- och 1800-talen. (källa)
  5. De som inte kan eller vill rösta i sin vallokal på valdagen kan rösta i förtid i utvalda lokaler. Sedan 2006 är det kommunerna som ansvarar för förtidsröstningen, och man kan rösta på utvalda bibliotek, stadshus eller skolor över hela Sverige. Förtidsröstning sker även i utlandet, t.ex. på svenska ambassader och konsulat. Det finns även möjlighet att brevrösta från utlandet, vilket innebär att man skickar sin röst med vanlig post till Valmyndigheten. Brevröstning ske på ett särskilt sätt och material för brevröstning från utlandet finns att hämta på de flesta svenska ambassader och konsulat. (källa)
  6. Yrket mursmäcka eller bruksmäcka finns skriftligt belagt från 1830-talet, men är förmodligen äldre. I planschverket Suecia antiqua et hodierna finns ett kopparstick från 1691 av Stockholms Södra stadshus (idag Stockholms Stadsmuseum) där man på höger sida ser murare och hantlangare i arbete. Figurerna vid arbetsbänken och laven anses föreställa kvinnliga arbetare (se bild t.h.). (källa)
  7. Stadshus är en ofta centralt belägen byggnad som uppförts för en (större) stads förvaltning och representation. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.