Stadsstyrelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stadsstyrelse, varianter, uttal och böjningar av stadsstyrelse

Stadsstyrelse synonym, annat ord för stadsstyrelse, vad betyder stadsstyrelse, förklaring, uttal och böjningar av stadsstyrelse.

Vad betyder och hur uttalas stadsstyrelse

Stadsstyrelse uttalas stads|styr|else och är ett substantiv.

Stadsstyrelse betyder:

Ordformer av stadsstyrelse

Singular

stadsstyrelse
obestämd grundform
stadsstyrelses
obestämd genitiv
stadsstyrelsen
bestämd grundform
stadsstyrelsens
bestämd genitiv

Plural

stadsstyrelser
obestämd grundform
stadsstyrelsers
obestämd genitiv
stadsstyrelserna
bestämd grundform
stadsstyrelsernas
bestämd genitiv

Stadsstyrelse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stadsstyrelse

  1. En senat är en beslutande församling. Den romerska senaten, den främsta rådsförsamlingen i antikens Rom, var den första. I modern tid används begreppet i flera länder (bland annat USA och Frankrike) om den övre av parlamentets två kammare. Även stadsstyrelserna i de tyska städerna Berlin, Hamburg, Bremen och Lübeck kallas senater. (källa)
  2. EFTERSOM vi utfärdade vår kungörelse som befallde medborgarna i San Francisco och Oakland att anslå medel för undersökning av en hängbro från Oakland Point via Goat Island, även för en tunnel, och att avgöra vilket som är det bästa projektet, och eftersom sagda medborgare hittills har underlåtit att uppmärksamma vår sagda kungörelse, och eftersom vi är besluten om att vår myndighet skall vara fullt respekterad, nu därför beordrar vi arméns arrestering av båda stadsstyrelser om de framhärdar i att negligera våra kungörelser. (källa)
  3. Medan folkmassorna den 10 augusti 1792 stormade Tuilerierna bemäktigade sig åtskilliga av upprorets ledare stadshuset (Hôtel de Ville) och konstituerade sig där som styrelse. Denna tillkännagav sin tillvaro för nationalförsamlingen och fordrade oinskränkt myndighet samt tillsättande av en utomordentlig domstol för avdömande av de "brott, som begåtts den 10 augusti", m.m. Pariskommunen blev allsmäktig under ledning av Danton, Robespierre och Marat samt använde bl.a. motgångarna i kriget för att upphetsa stadens befolkning mot nationalförsamlingen och rojalisterna. Förgäves sökte nationalförsamlingen spränga kommunen och få en ny stadsstyrelse vald. Nationalkonventet, vilket efterträdde nationalförsamlingen som franska folkets representation, måste sida om sida med sig tåla denna revolutionära myndighet. Robespierres fall 9 thermidor år II (27 juli 1794) medförde också Pariskommunens fall. Robespierre och ett åttiotal av hans ämbetsbröder slutade på schavotten. (källa)
  4. Lauri Metsämäki inledde sin över 40 år långa kommunalpolitiska karriär i Ekenäs landskommuns kommunfullmäktige år 1968. Då landskommunen slogs ihop med Ekenäs stad år 1977 blev han invald i Ekenäs stadsfullmäktige, var han satt med i åtta perioder fram till år 2008. Lauri Metsämäki har även varit första vice ordförande för Ekenäs stadsfullmäktige samt vice ordförande för Ekenäs stadsstyrelse, var han suttit med i flera perioder. (källa)
  5. 1618 förklarades Hamburg vara en fri riksstad av Reichskammergericht, en dom som Danmark inte erkände då man såg Hamburg som en del av Holstein. Statusen som fri riksstad var ett särskilt privilegium som gavs framstående städer inom det Tysk-romerska riket. Det innebar ett självstyre för staden inom stadens territorium under en av staden själv utsedd stadsstyrelse med borgmästare. Hamburg hade redan som hansastad haft denna status. Först 1769 erkände Danmark Hamburg som en fri riksstad. (källa)
  6. Det är först i Magnus Erikssons landslag, som konungabalken får ett sådant innehåll, att den kan betecknas som ett verkligt försök att fastställa konungadömets statsrättsliga ställning i dess huvuddrag. I sammanhang härmed har edsöreslagstiftningen utbrutits ur konungabalken och i lagens indelning insatts som en särskild edsöresbalk. Den äldre landslagens konungabalk upptogs utan mera betydande förändringar i Kristofers landslag. Den konungabalk som förekommer i Magnus Erikssons stadslag är utarbetad med hänsyn till städernas förhållanden, och innehåller framför allt huvudreglerna för stadsstyrelsen och är av liten statsrättslig betydelse. (källa)
  7. Genom Göteborgs stadsprivilegier av den 4 juni 1621, fick staden en styrelseform som innebar att den hamnade direkt under regeringen utan inblandning av ståthållaren. En burggreve skulle finnas som representant för konungen, tre borgmästare samt ett General-Stads-Råd med 25 medlemmar. Denna modell kom aldrig att tillämpas på grund av stadens ringa utveckling, utan konungen utsåg år 1624 istället 12 rådmän, fyra svenskar, tre tyskar, tre nederländare och två skottar under ledning av en kommissare. Axel Oxenstiernas instruktion av år 1639 sade att stadsstyrelsen skulle utgöras av en burggreve, tre presidenter och 12 rådmän. (källa)
  8. Stadsledningen utgör tillsammans med borgmästaren stadens verkställande makt och består av 11 medlemmar. Dessa utses på förslag av borgmästaren och väljs av stadsfullmäktige genom enkel majoritet. Borgmästaren är stadsledningens chef. Stadsförvaltningen består av 12 stadskontor, 3 stadsbyråer och 3 stadsservicekontor som ansvarar inför borgmästaren och stadsstyrelsen. (källa)
  9. Stadsstyrelsen har under mandatperioden 2020–2021 följande sammansättning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.