Statsanslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder statsanslag, varianter, uttal och böjningar av statsanslag

Statsanslag synonym, annat ord för statsanslag, vad betyder statsanslag, förklaring, uttal och böjningar av statsanslag.

Vad betyder och hur uttalas statsanslag

Statsanslag uttalas stats|an|slag och är ett substantiv.

Ordformer av statsanslag

Singular

statsanslag
obestämd grundform
statsanslags
obestämd genitiv
statsanslaget
bestämd grundform
statsanslagets
bestämd genitiv

Plural

statsanslag
obestämd grundform
statsanslags
obestämd genitiv
statsanslagen
bestämd grundform
statsanslagens
bestämd genitiv

Statsanslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet statsanslag

  1. År 1863 började han tillsammans med Axel Key en serie offentliga föreläsningar i huvudstaden, vilka sedermera övertogs och leddes av en kunglig direktion, till dess det till dennas förfogande ställda statsanslaget indrogs. Fahlstedt skriver: "W. var i vida kretsar känd och uppskattad som sällskapsman med aldrig sinande humor och en märkvärdig förmåga att blixtsnabbt uppfatta samt i talets form belysa en situation, på en gång lekande och meningsfullt, varvid exemplifieringen hämtade styrka ur hans ovanligt omfattande beläsenhet och minne.". (källa)
  2. Ruuth hade upptäckt att hans stenkolsgruva i Boserup innehöll en eldfast lera, och denna lera hade han använt i sina stenkärlsfabriker Helsingborgs stenkärlsfabrik, Löfnäs stenkärlsfabrik och Ulfsunda stengodsfabrik. Höganäsgruvan, som gick mycket dåligt, fick 1825 statsanslag och genomgick en omorganisation, för att i stället för stenkolsbrytning använda leran i gruvan till keramisk produktion. 1826 startar man produktion av eldfast tegel, och 1833 av oglaserade eller blyglaserade stengodskärl, och 1835 börjar man producera saltglaserat stengods. Den tyske keramikern C. Berger anställdes 1831 för att leda tillverkningen och 1856 anställdes den danske skulptören Ferdinand Ring som modellör, något som kom att höja den konstnärliga kvaliteten på företagets produkter. (källa)
  3. Internatskolan Forsbyholm testar en ny och liberalare pedagogik, men har svårt att få tillräckliga statsanslag för att verksamheten ska gå ihop. Rektor Wiik får emellertid löfte om anslag på villkor att han kan göra folk av den strulige eleven Rutger von Hake. Britt Lange kommer som ny lärare till skolan. I slutet skenar hästen hon rider på, men hon räddas av von Hake som därmed får upprättelse. Skolan får därmed anslaget den blivit utlovad. (källa)
  4. I Uppsala anordnade föreningen före första världskriget aftonunderhållningar för arbetare, inrättade ett läsrum och så vidare. 1899 började föreningen en bokförmedlingsverksamhet, genom vilken böcker till nedsatt pris anskaffades till svenska folkbibliotek. Från 1906 upprättade föreningen 12 vandringsbibliotek. 1899 utgavs första upplagan av föreningens "Bokförteckning för svenska folkbibliotek" (ny uppl. 1905). För sin folkbiblioteksverksamhet åtnjöt föreningen från 1906 ett årligt statsanslag på 1 200 kr. (källa)
  5. Under Uppsalatiden var han 1889 en av stiftarna till Fosterländska studentförbundet (som uppgick i Föreningen Heimdal 1910), och under flera år dess ordförande. År 1897 deltog han som frivillig i Greklands krig mot Turkiet, och studerade därefter vid Universitetet i Heidelberg samt blev där filosofie licentiat. Sina romantiskt-idealistiska intryck av det tyska studentlivet utgav han senare under titeln Det unga Germanien. Han fick sedan statsanslag för att studera svenska emigranter i USA och Kanada, och var även verksam i Riksföreningen för svenskhetens bevarande i utlandet. (källa)
  6. År 1907 tog Molin tillsammans med expeditionschefen Karl Axel Fryxell initiativet till Nationalföreningen mot emigrationen, i vilken han, alltsedan den bildades, var sekreterare och ombudsman. 1910 företog han med statsanslag en resa i Förenta Staterna och Kanada för att studera de utvandrade svenskarnas levnadsförhållanden, som han skildrade i Hur svensk-amerikanerna bo (1912). Han var från 1913 verkställande direktör i AB Svensk jordförmedling, som var en samlande kraft för många lokala egnahemsbolag och syftade till att dels hjälpa svenskar att bygga egna villor (att kolonisera landsbygden), dels att hjälpa svenskamerikaner som ville återvända hem. (källa)
  7. Müller blev filosofie doktor i Leipzig, 1851 lärare vid tekniska och lantbruksskolan i Chemnitz samt 1853 föreståndare för lantbruksförsöksstationen där. Sedan statsanslag till anställande av en agrikulturkemist beviljats, antog svenska Kungliga Lantbruksakademien honom 1856 till denna befattning. (källa)
  8. Som lantbrukslärare och inte minst som föredragshållare och skribent riktade han sig till hemmansägare och småbrukare och syftade till att deras verksamhet skulle utvecklas till en samhällets motpol mot industrialism och stadskultur. Som civilisationskritiker menade han att jorden och marken var heliga ting som måste vårdas av varje generation. 1899 bildade han Jönköpings omnäjds landtmannaförening, Sveriges första småbrukarsammanslutning och verkade ivrigt för att bärkraftiga småjordbruk skulle nyetableras i landet. Han fick gehör för sina idéer och Karl Staaffs regering gav statsanslag till hans skolverksamhet. Han medverkade således till att den svenska jordbruksverksamheten ideologiserades och småbondebefolkningens "status" höjdes i det allmänna medvetandet och hans tankar gled in i den senare bonderörelsen, till exempel Riksförbundet Landsbygdens folk, (idag LRF), som bildades 1929. Han erhöll utmärkelsen Illis Quorum. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.