Statsinkomst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder statsinkomst, varianter, uttal och böjningar av statsinkomst

Statsinkomst synonym, annat ord för statsinkomst, vad betyder statsinkomst, förklaring, uttal och böjningar av statsinkomst.

Vad betyder och hur uttalas statsinkomst

Statsinkomst uttalas stats|in|komst och är ett substantiv.

Ordformer av statsinkomst

Singular

statsinkomst
obestämd grundform
statsinkomsts
obestämd genitiv
statsinkomsten
bestämd grundform
statsinkomstens
bestämd genitiv

Plural

statsinkomster
obestämd grundform
statsinkomsters
obestämd genitiv
statsinkomsterna
bestämd grundform
statsinkomsternas
bestämd genitiv

Statsinkomst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet statsinkomst

  1. I ekonomiskt hänseende avvecklade Boumédiènne Ben Bellas jordbruksinriktade politik och socialistiska experiment med företagskooperationer (l'autogéstion). Boumédiènne strävade i stället efter ett mer systematiskt och planekonomiskt program i en statligt anbefalld industrialisering. Algeriet hade bokstavligen ingen utvecklad industri vid den tiden, men 1971 nationaliserade han den algeriska oljeindustrin, varmed statsinkomsterna ökade kraftigt - något som orsakade häftiga protester från Frankrikes regering. De allt ökande statsinkomsterna som oljan och naturgasen innebar - som sköt i höjden under prischocken vid oljekrisen 1973 - använde Boumédiènne till att bygga upp den tunga industrin i hopp om att Algeriet skulle bli det industriella centret i Maghreb. Hans år vid makten kännetecknades av en stadig ekonomisk tillväxt, men efter hans död sjönk oljepriserna och de statligt drivna industrierna visade sig vara ineffektiva, varför en gradvis förändring mot ekonomisk liberalisering skedde. (källa)
  2. Ingen europé fick utan brittisk-indiska regeringens tillstånd vistas vid furstarnas hov, och i händelse av "dålig styrelse" kunde britterna ingripa, men i övrigt var furstarna åtminstone i de större staterna självstyrande. Några erlade en viss årlig tribut, men inte de flesta. Deras sammanlagda statsinkomst var 1907-1908 omkring 15 miljoner pund sterling, varav till indiska regeringen erlades en tribut av 558 600 pund. (källa)
  3. Statsinkomster och utgifter i Reuss-Greiz upptogs för 1914 till 1 808 720 mark, någon statsskuld fanns inte. (källa)
  4. Kuwait är en liten, rik och relativt öppen ekonomi med en bevisad råoljereserv på 96 miljarder fat – 10% av världsreserven. Petroleum står för nästan hälften av BNP, 95% av exportinkomsten och 80% av statsinkomsten. Kuwaits klimat begränsar jordbruksutvecklingen. Följaktligen är landet beroende nästan helt och hållet av livsmedelsimport förutom vad gäller fisk. Ungefär 75% av vattnet som används måste destilleras eller importeras. Högre oljepriser gav ett budgetöverskott på 6,7 miljarder kuwaitiska dinarer, eller cirka 181 miljarder svenska kronor, år 2005. Kuwait fortsätter sin diskussion med utländska oljebolag för att skapa områden för produktion i norra delen av landet. (källa)
  5. Interpellationer kunde ställas till förbundsrådet för att besvaras av rikskanslern, om minst 30 ledamöter förenade sig därom. Riksdagens och förbundsrådets samtycke krävdes vid all rikslagstiftning. Till lagstiftningen räknades även fastställandet av budgeten, fastställandet av tullar, avgifter på salt, tobak, brännvin, öl och socker samt stämpelskatter på växlar och spelkort. Räckte ej dessa inkomster samt avkastningen av post och telegraf till statens utgifter, ålåg det varje stat att i proportion till sin folkmängd bidra till fyllandet av de i budgeten bestämda utgiftssummorna (så kallade matrikularbidrag). Denna extra bevillning utskrevs, när så fordrades, av rikskanslern. Riksdagen ägde även en vidsträckt kontrollerande myndighet särskilt över statsinkomsternas användning. (källa)
  6. År 1868 kreerades Hamilton till juris hedersdoktor vid Lunds universitet. Han var ledamot av kommittén för universitetsstatuternas revision (1874) och deltog som kommitterad i utarbetandet av förslag till ny växellagstiftning för de tre nordiska rikena (1877). 1866–1870 redigerade han Nordisk tidskrift för politik, ekonomi och litteratur, och utgav bland annat Om politiska ekonomiens utveckling och begrepp (1858), Om ägofrid efter svensk lag (1859), Om penningar och kredit (1861), Om arbetsklassen och arbetareföreningar (1865) och Öfversigt af statsinkomsternas olika slag (1873). (källa)
  7. Skatteuttag under beteckningen "Tullar och acciser" var i början av 1900-talet den ena stora underavdelningen under avdelningen "Skatter" på den svenska statsbudgetens intäktssida. Accisernas statsfinansiella betydelse minskade starkt under och närmast efter första världskriget, särskilt genom penningvärdets fall, eftersom de utgick med fasta belopp per varuenhet. In på 1920-talet steg deras betydelse, dock inte till samma relativa ställning som före kriget. Enligt 1920 års räkenskaper utgjorde de 142,6 miljoner kronor och 14,7 procent av statsinkomsterna (exklusive lånemedel) i riksstat och tilläggsstat sammanlagt, medan motsvarande siffror för 1922 var 175,4 miljoner kronor och 24,5 procent. (källa)
  8. Under Maria gjordes försök att effektivisera och utöka det centrala styret, med därmed sammanhängande ökade utgifter, samtidigt som man behöll ett beskattningssystem som i hög grad var medeltida. Ett misslyckat försök att förändra de tariffer som togs ut på importen medförde att en möjlighet att utöka statsinkomsterna förfelades. För att komma tillrätta med detta problem gav Marias regering ut "Book of Rates" (1558), vari man listade vilka tariffer och tullavgifter som gällde för respektive importvara. Denna lista kom sedan att gälla fram till år 1604. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.