Statskassa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder statskassa, varianter, uttal och böjningar av statskassa

Statskassa synonym, annat ord för statskassa, vad betyder statskassa, förklaring, uttal och böjningar av statskassa.

Vad betyder och hur uttalas statskassa

Statskassa uttalas stats|kassa och är ett substantiv.

Ordformer av statskassa

Singular

statskassa
obestämd grundform
statskassas
obestämd genitiv
statskassan
bestämd grundform
statskassans
bestämd genitiv

Plural

statskassor
obestämd grundform
statskassors
obestämd genitiv
statskassorna
bestämd grundform
statskassornas
bestämd genitiv

Statskassa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet statskassa

  1. Alkoholmonopol är ett i vissa länder tillämpat sätt att reglera tillverkning och handel med alkoholdrycker, motiverat dels med viljan att minska alkoholism och alkoholens sociala skadeverkningar, dels med statskassans behov av inkomster. Monopolet innebär att endast ett företag, oftast helt statsägt, har ensamrätt på hela eller delar av alkoholhandeln. Sådana ensamrätter kan omfatta monopol på att tillverka (tillverkningsmonopol), införa (importmonopol), distribuera och försälja till återförsäljare (parthandelsmonopol), utminutera, det vill säga försälja till allmänheten för avhämtning, (detaljhandelsmonopol), eller utskänka, det vill säga servera till allmänheten för konsumtion på serveringsstället, (serveringsmonopol). Ett alkoholmonopol kan omfatta alla eller delar av dessa monopoltyper. Det finns dessutom vanligen begränsningar i monopolet omfattning beroende på alkoholhalt, alkoholslag eller dylikt. (källa)
  2. En sträng centralisering av förvaltningen genomfördes. Han höll strikt tillsyn över provinsguvernörerna och införde särskilda ämbetsmän för att kontrollera finanserna. Rättskipningen ordnades omsorgsfullt, och Italien likställdes med provinserna på så sätt att den där utövades av fyra domare (legati juridici eller enbart juridici) med konsulsrang som utsågs för var sitt distrikt och tog över viktiga juridiska funktioner från lokala domare. Ett juridiskt råd (consiliarii Augusti, senare kallat consistorium), som bestod av personer av högsta rang (särskilt jurister), blev en permanent grupp av rådgivare. Civilrättens utveckling främjades mycket av Hadrianus, som instruerade Salvius Julianus att sammanställa pretorsedikten till det så kallade edictum perpetuum, som till stor del blev grunden för Justinianus I Corpus juris. Kejsaren fäste särskilt stor vikt vid finansväsendet. Direkt skatteinsamling av imperiets prokuratorer ersatte systemet med jordbruk, och en särskild ämbetsman (advocatus fisci) inrättades för att se till imperiets statskassas intressen. (källa)
  3. Tillnamnet "Aerario" syftar på Aerarium, Roms arkiv och statskassa, inhysta i Saturnustemplet. (källa)
  4. Frälsejord avsåg jord som var befriad från grundskatt. Tekniskt sett var även kyrkojord därmed ett slags frälsejord, men i praktiken har begreppet frälsejord främst använts om adelns jordar. Istället för grundskatten kunde adelsståndet besluta om "bevillningar" till statskassan, som beräknades efter jordinnehavet. (källa)
  5. Proskription återupptogs av andra triumviratet år 43 f.Kr., än en gång för att göra sig kvitt med politiska fiender och för att fylla statskassan. Några av de proskriberade fienderna till staten fråntogs sina tillgångar, men skonades från döden av deras släktingar i triumviratet. De flesta hade dock inte en sådan tur, de två mest framstående personerna som proskriberades var oratorn Cicero och hans yngre broder Quintus Tullius Cicero, Julius Caesars legat. Sammanlagt ska 300 senatorer och 4 000 riddare ha proskriberats, vilket decimerade senaten med en tredjedel och närmast utplånade riddarklassen. (källa)
  6. I Sverige uppgår arbetsgivaravgiften till 31,42 procent för alla anställda. Tidigare har vi i Sverige under perioder haft olika storlek arbetsgivaravgifterna baserat på ålder. Arbetsgivaravgiften baseras alltid på löntagarens bruttolön. Drygt 21% av arbetsgivaravgifterna är en form av löneväxling där arbetsmarknadens parter gemensamt kommit överens om att en del av lönepotten (löneökning) skall betalas in till statskassan för att täcka delar av de sociala kostnaderna. (källa)
  7. Kvestor, eller quaestor, var i romerska riket en vald ämbetsman som skötte tillsynen av statskassan samt arméns och officerarnas finanser. Ämbetet kan härstamma från den romerska kungatiden. Omkring 420 f.Kr. fanns fyra quaestorer som valdes årligen och efter 267 f.Kr. hade antalet utökats till tio. Somliga quaestorer verkade i Rom medan andra tillhörde generalernas manskap eller tjänstgjorde hos guvernörerna ute i provinserna som viceguvernörer. Åter andra hade hand om översynen av de militära finanserna. (källa)
  8. I den tredje avsnittet An owl in a thornbush möter vi åter Vorenus och Pullo till häst, när de får order av Caesar att rekognoscera vägen till Rom med en avdelning ubiiskt kavalleri. De skall avancera tills de möter motstånd, och om inget motstånd påträffas rida till Rom och spika upp Caesars proklamation på senatsportarna. När de slår läger för natten ber Vorenus Pullo om råd, eftersom Pullo ständigt skryter om att han vet allt om kvinnor vill nu Vorenus veta vad han skall göra för att få sin hustru Niobe att sluta hata honom. Dagen därpå stöter man på Pompejus förtrupper. Vorenus vill nu följa order och återvända till Caesar och avrapportera, men Pullo rider istället till anfall tillsammans med ubierna. Förtrupperna flyr utan strid. Man fortsätter mot Rom och Pullo ger nu Vorenus alla goda råd han kan komma på angående hur man ställer sig in hos kvinnor. Det inkluderar att ge damen i fråga en fiendes varma ännu bultande hjärta (urrk), att prata med henne som om hon vore en nervös häst, att alltid säga att hon är vacker även när hon inte är det samt att komma ihåg att ta hand om den "lilla knappen" när man kopulerar. Vorenus undrar misstänksamt hur Pullo kan veta att Niobe har en "liten knapp"...och Pullo försäkrar att alla kvinnor har en sådan. Till slut har man Rom i sikte men inga soldater verkar försvara staden. Vorenus undrar om det är en krigslist eller om gudarna övergivit Rom. Man möter en oxdragen vagn och frågar oxdrivarna om vad som hänt. De meddelar att Pompejus och senaten flytt staden som nu är öppen. Fast tittarna vet att dessa oxdrivare är Pompejus män som stulit guldet ur statskassan och sedan deserterat samt att de kidnappat en slavflicka som de nu har bundit efter vagnen. Ledaren önskar Vorenus och hans män lycka till...Pullo har dock fått ögonen på den stackars slavflickan och frågar vad hon kostar, men hon är inte till salu. Vorenus undrar vad de har i vagnen och får höra att det är säd. Vorenus undrar varför nio män med soldatstövlar (sandaler) kör en sädesvagn och vill titta på lasten...detta leder till en strid varvid alla desertörerna utom en dödas. Denne flyr, oxarna går iväg på egen hand med vagnen och flickan på släp. Pullo vill återvända till vagnen, titta på lasten och befria flickan men Vorenus insiterar på att de skall följa sina order och ta sig till senaten. Ilsket lyder Pullo order. När Vorenus har spikat upp Caesars proklamation tar han till Pullos förvåning av sig sitt svärd och meddelar att han lämnar legionen eftersom han inte vill vara en förrädare och rebell. Vorenus går hem medan Pullo rider tillbaka ut ur Rom och kommer i kapp oxvagnen som nu stannat. Han befriar flickan och tar sig sedan en titt på lasten, tappar hakan när han får se allt guldet. Nu närmar sig dock Caesar med resten av legionen, så Pullo lyfter upp flickan på vagnen, schasar iväg sin häst, kamouflerar sig med en mantel och får fart på oxarna. (källa)
  9. Det finanspolitiska ramverket, även kallat "budgetreglerna" är ett antal principer för finanspolitiken i svenska staten och Sveriges kommuner. Bland annat hur Sveriges statsbudget ska se ut och hur besluten fattas i Sveriges riksdag. Syftet är långsiktig stabilitet i statskassan med målet att förhindra stora budgetunderskott. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.