Statsråd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder statsråd, varianter, uttal och böjningar av statsråd

Statsråd synonym, annat ord för statsråd, vad betyder statsråd, förklaring, uttal och böjningar av statsråd.

Vad betyder och hur uttalas statsråd

Statsråd uttalas stats|råd och är ett substantiv -et; pl. statsråd.

Statsråd betyder:

Ordformer av statsråd

Singular

statsråd
obestämd grundform
statsråds
obestämd genitiv
statsrådet
bestämd grundform
statsrådets
bestämd genitiv

Plural

statsråd
obestämd grundform
statsråds
obestämd genitiv
statsråden
bestämd grundform
statsrådens
bestämd genitiv

Statsråd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet statsråd

  1. Birgitta Dahl, svensk politiker (s), f.d. statsråd, f.d. talman. (källa)
  2. Hans Blix, politiker (FP), f.d. statsråd. (källa)
  3. Biträdande socialminister är en samlande benämning i Sverige på vissa statsråd inom Socialdepartementet. När den nya regeringsformen trädde i kraft 1974 försvann officiellt de så kallade konsultativa statsråden och ersattes av benämningen statsråd. Statsråd inom Socialdepartementet utöver socialministern kallas ibland "biträdande socialminister". Antalet biträdande socialministrar har varierat från ett till tre. (källa)
  4. Idrottsminister eller sportminister är det statsråd som inom en regering behandlar idrottsfrågor och ansvarar för idrottspolitik. (källa)
  5. Industriminister var i Sverige åren 1969-1991 beteckning för det statsråd som var chef för dåvarande industridepartementet. 1991 byttes namnet till näringsminister och departementet blev då näringsdepartementet. (källa)
  6. I Sverige brukas termen övergångsregering i regeringsformen för en regering vars statsråd är entledigade, men som fortfarande uppehåller sina befattningar i väntan på att ny regering skall tillträda. Detta kallades tidigare expeditionsregering och föreskrivs inom ramverket för det etablerade statsskicket och gällande lagar. (källa)
  7. Invandrarminister var tidigare det statsråd i Sveriges regering som handlade invandrar- och flyktingärenden. Statsrådet var placerat i arbetsmarknadsdepartementet. De första att handlägga ärenden rörande invandrings- och flyktingfrågor var Ulla Lindström, som följdes av Camilla Odhnoff. Från 1996 är posten uppdelad på en integrationsminister och en migrationsminister. (källa)
  8. Jämställdhetsminister kallas det statsråd i Sveriges regering som ansvarar för frågor rörande jämställdhet mellan kvinnor och män. Ursprungligen behandlades jämställdhetsärendena av Inrikesdepartementet, men flyttades 1974 över till det nyinrättade Arbetsmarknadsdepartementet. Sedan 1991 har portföljen ambulerat mellan olika departement. Mellan 2007 och 2010 sorterade frågorna under Integrations- och jämställdhetsdepartementet och under denna tid upphöjdes integrations- och jämställdhetsministern till departementschef. Från 1 januari 2011 kommer jämställdhetsministern att vara placerad vid Utbildningsdepartementet. (källa)
  9. Kabinettsfråga – ett ultimatum ställt av regeringen eller enskilda statsråd till parlamentet. (källa)
  10. Kabinettsfråga är ett ultimatum ställt av regeringen eller enskilda statsråd till parlamentet i fall när de är oeniga i för regeringen avgörande frågor. Ordet "kabinett" kommer av att regeringen förr och i andra länder kallas kabinett. Genom att förklara en fråga för kabinettsfråga, förklarar regeringen att den inte kan ha kvar den verkställande makten om ett visst lagförslag går igenom eller inte går igenom. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.