Stavning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stavning, varianter, uttal och böjningar av stavning

Stavning synonym, annat ord för stavning, vad betyder stavning, förklaring, uttal och böjningar av stavning.

Vad betyder och hur uttalas stavning

Stavning uttalas stav|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av stavning

Singular

stavning
obestämd grundform
stavnings
obestämd genitiv
stavningen
bestämd grundform
stavningens
bestämd genitiv

Plural

stavningar
obestämd grundform
stavningars
obestämd genitiv
stavningarna
bestämd grundform
stavningarnas
bestämd genitiv

Stavning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Stavning på Engelska

  • spelling - spelling

Hur används ordet stavning

  1. Ordet "gas" föreslogs troligen på 1600-talet av kemisten Johann Baptist van Helmont som en fonetisk stavning av det holländska uttalet av det grekiska ordet "kaos". (källa)
  2. Gasque (gask) är ett begrepp som används på svenska universitet om en studentikos fest med sittning, och stavningen "gasque" är ett exempel på studentikos stavning. (källa)
  3. Historiskt, och även i vissa kulturer än idag, har grimaser använts för att skrämmas. Nu används de också ofta för att uppnå humoristiska effekter. Ordet kommer från franskans Grimace, och förekommer även i engelska med samma stavning. Grimaser används till exempel i arga leken, en lek som Kristian Luuk lekte med gästerna i sitt TV-program Sen kväll med Luuk. (källa)
  4. standardisering av hindis stavning. (källa)
  5. Ordet hor hade i fornsvenska samma stavning/uttal. Det har samma ursprung som de danska hor, isländska hŏr, fornlågtyska huor samt fornengelska hŏr. Den härrör alla från den protoindoeuropeiska ordstammen *kăro-, som även givit upphov till latinets cărus ("kär"), lettiskans kărs ("lysten"), forniriskans cara ("vän") samt sanskrits căru- ("kär", "älsklig"). (källa)
  6. Hälsingland är ett inbyggarnamn och har betydelsen "hälsingars land". Hälsing i sin tur har tolkats som en kombination av ordet hals och efterleden inge, 'inbyggare'. Vad hals åsyftar har debatterats, emellertid har det inget med kroppsdelen att göra. De tolkningar som framförts har rört sig om antingen en trång del av vatten (jämför med Helsingborg-Helsingör), det vill säga ett smalt vattendrag, eller ett smalt landstycke. Ett flertal vattendrag har framförts, som till exempel tre havsvikar som i äldre tid trängde in i landskapet (Alir, Sundhed och Nordanstig) men likaså eden i Sundhed har angivits som möjlig rot. Den vanligaste uppfattningen är däremot att den hals som åsyftas är Bottniska viken och att befolkningen som bodde längs dess stränder, på ömse sidor, var hälsingar. Här har det också framhållits att Bottniska vikens smalaste del kallas för Kvarken, det vill säga "strupen". Utvecklingen från Halsing- till Helsing- härrör från det så kallade i-omljudet (jämför med den historiska förleden Jamt- i Jämtland) och dagens stavning med ä stammar från början av 1900-talet emedan bokstaven då var "modärn". I motsats till Helsingborg (som i 60 år stavades Hälsingborg) har stavningen av Hälsingland inte ändrats tillbaka. (källa)
  7. Sökning efter olika ämnen påverkas av att stavningen kan vara olika i amerikansk engelska och brittisk engelska, t.ex. color/colour, sulfur/sulphur. I INCI-listan gäller amerikansk stavning. (källa)
  8. Julfrid (äldre stavning julefrid, fornsvenska iula friðær), eller julfred, beskrivs i den medeltida östgötalagens kristendomsbalk (kristnu balkær), flock 22, som en förhöjning av bötesbeloppet för dråp eller mord under en period av tjugo dagar med start från julaftons kväll. (källa)
  9. Jämtar (fornnordiska: jamtr/jamtar/jamtir, jämtska: jamta/jamter/jaamt/jamte, formell bestämd form jamtan, äldre svensk stavning använde förleden jemt-) är benämningen på landskapet Jämtlands innebyggare och ursprungligen en norrön stam. Numera används benämning främst, eller enbart, för invånarna i Jämtland, vars etymologi kort och gott är "jämtars land". (källa)
  10. En brödkaka är en formvariant av matbröd. Till skillnad från limpor är den flat och rund där dessa är avlånga och massiva. Ordet kaka kommer från det yngre fornsvenska ordet med samma stavning, och det har motsvarigheter i andra nordiska språk (norska: kake, danska: kage). Ordet är besläktat med kex (inlånat från engelskans cakes) och koka i betydelsen (jord)klump. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.