Stekning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stekning, varianter, uttal och böjningar av stekning

Stekning synonym, annat ord för stekning, vad betyder stekning, förklaring, uttal och böjningar av stekning.

Vad betyder och hur uttalas stekning

Stekning uttalas stek|ning och är ett substantiv -en.

Ordformer av stekning

Singular

stekning
obestämd grundform
steknings
obestämd genitiv
stekningen
bestämd grundform
stekningens
bestämd genitiv

Stekning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stekning

  1. Hampfröoljan är smaklig och lämpar sig bra till matlagning, till exempel i sallader. Den lämpar sig dock inte för stekning eller uppvärmning över 170 grader. Oljan står sig upp till 8 månader om den förpackats i syrefri miljö. Efter öppnandet bör den lagras i kylskåp och användas inom 4 veckor. (källa)
  2. En kolbulle består av vatten, mjöl, salt, samt rimmat fläsk. Kolbullen kom till då kolare och skogshuggare bodde ute i skogskojor. Man levde primitivt och det var svårt att förvara råvaror som mjölk och ägg. Man hade oftast bara de enklaste råvarorna som ister, fläsk, mjöl och salt, som är huvudingredienserna i en kolbulle. Smeten, som många tror innehåller ägg och mjölk, innehåller endast vatten, salt samt mjöl. Vid stekning använde man ister. Ister är rent djurfett, smöret var på den tiden en lyxvara. (källa)
  3. Många typer av kött brukar tillagas genom att köttet upphettas genom exempelvis kokning, stekning, grillning eller fritering, men vissa sorter, framför allt nötkött och fisk, exempelvis sushi, äts även råa. Vid konsumtion av rått kött är risken större att köttet innehåller bakterier och eventuellt parasiter, vilket ställer större hygieniska krav på hanteringen av kött som skall ätas rått. Exempel på råa nötkötträtter är gravat kött och råbiff, exempel på rå fisk är många former av sushi och ceviche. (källa)
  4. Plättlagg – en stekpanna speciellt avsedd för stekning av små runda plättar. (källa)
  5. Lammstek är en mör del från bakdelen, som lämpar sig för stekning i ugn. Ibland styckas och säljs den översta delen av lammsteken separat som lammrostbiff. (källa)
  6. Olja till dressingar och majonnäs ska ha hög halt av fleromättade fettsyror, som linol- och linolensyra medan olja för stekning, bakning och fritering ska ha en låg halt av dessa fettsyror. För att undvika härskning är det viktigt att oljor förvaras mörkt och svalt. Oljorna ska ha neutral lukt och smak och inte vara grumliga, eller innehålla oönskade ämnen som fälls ut vid kylförvaring. Matolja är flytande vid rumstemperatur. De kan ibland stelna vid kylförvaring beroende på fettsammansättningen, till exempel vissa olivoljor. (källa)
  7. Matfett är de livsmedel som till stor del består av fett. Vissa fetter lämpar sig bättre för bakning än för stekning, medan somliga är mer allsidiga. Vissa matfetter består av kombinationer. Vissa matfetter innehåller härdat fett. Fetthalten kan variera och fetterna innehåller ofta kombinationer av mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. Smör, kokosfett och ister innehåller huvudsakligen mättat fett. (källa)
  8. Ett viktigt moment i matlagning är tillredning, där maten utsätts för värme. Här finns bland andra metoderna kokning, förvällning, ångkokning, stekning, bakning, fritering och rökning. Det finns också kemiska tillredningsmetoder, som gravning och inläggning. (källa)
  9. En stekpanna, även kallat stekjärn, är ett köksredskap som används för stekning av mat. Moderna stekpannor tillverkas i många olika material. Vanligast är gjutjärn, aluminium och rostfritt stål. Eftersom det rostfria stålet i sig inte leder värme särskilt bra är dessa pannor ofta utrustade med så kallad sandwich-sula, det vill säga botten består av flera lager: rostfritt stål – aluminium – rostfritt stål. Detta för att aluminium sprider värmen jämnt i kärlet, förhindrar att maten bränns vid och ger kärlet en stabil stomme. Gjutjärnspannor behöver inte någon extra sula utan sprider värmen även upp i kanterna. (källa)
  10. Renkött är köttet från renar. Renkött är magert och har en mild vildsmak. Köttet tillagas på många olika sätt, förutom via kokning och stekning även via saltning och rökning. Från slutet av 1990-talet och framåt har renkött ökat i popularitet i bland annat Sverige och Finland och i Sverige steg priset på ostyckat kött med 50 procent under perioden 2003-2008. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.