Stenbrott Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stenbrott, varianter, uttal och böjningar av stenbrott

Stenbrott synonym, annat ord för stenbrott, vad betyder stenbrott, förklaring, uttal och böjningar av stenbrott.

Vad betyder och hur uttalas stenbrott

Stenbrott uttalas sten|brott och är ett substantiv.

Ordformer av stenbrott

Singular

stenbrott
obestämd grundform
stenbrotts
obestämd genitiv
stenbrottet
bestämd grundform
stenbrottets
bestämd genitiv

Plural

stenbrott
obestämd grundform
stenbrotts
obestämd genitiv
stenbrotten
bestämd grundform
stenbrottens
bestämd genitiv

Stenbrott är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Stenbrott på Engelska

  • quarry

Hur används ordet stenbrott

  1. Guatemalas tidigaste historia är starkt präglad av mayafolket och de tidigaste tecknen från mayatiden menar forskarna är mellan 2000 f.Kr. och 1500 f.Kr.. Redan 1100 f.Kr. ska olmekfolket börjat bygga pyramider och hugga ut stora stenbrott. Olmekerna betecknas rätt ofta som Mesoamerikas moderkultur. Detta folk hade stort inflytande genom hela mayaregionen, och påverkade speciellt konsten, mytologin och politiken, men de utvecklade också tidigt ett skriftsystem och en kalender. Perioden runt och efter 300 räknas som den viktigaste epoken i mayahistorien. Mayafolket kom nu under inflytande från Teotihuacán i Mexiko, en stad med omkring 250 000 invånare. En till stad växte fram, Tikal, som ett dominerande maktcenter i mayanernas land. Samtidigt växte också staden Calakmul. Från 500 var dessa städer så stora att alla andra städer i regionen tillhörde endera av dessa. Calakmul besegrade Tikal 562, varpå en 130 år lång stagnation av utvecklingen följde. (källa)
  2. 1998 hittade arkeologer en välbevarad väg som ledde till ett romerskt stenbrott. Spåren i vägen var djupare på ena sidan av vägen än på den andra. Då man antog att kärrorna körts tomma till stenbrottet och lämnat det fyllda med tung sten, drog arkeologerna slutsatsen att romarna, åtminstone på det här stället, tillämpat vänstertrafik. Den ursprungliga vänstertrafiken skulle kunna förklaras med att merparten av människor är högerhänta. När ryttare och kuskar mötte varandra på vägarna, höll de tömmarna med vänster hand och kunde använda högerhanden till att hälsa på den mötande, alternativt försvara sig med svärd i högerhanden. (källa)
  3. I Sverige har lösa stenar, företrädesvis av granit, sedan stenåldern använts i stensträngar, kallmurar, gravhögar, gånggrifter, domarringar, skeppssättningar och som runstenar. Nästan alla runstenar är naturliga granitblock. Huggen sten och stenbrott verkar däremot inte ha förekommit på Sveriges fastland före 1000-talet, med undantag av bildstenar på Gotland. Från 1000-talet finns hällkistor i huggen kalksten. (källa)
  4. De första klara tecknen på ett afrikanskt ursprung dök emellertid upp under 1920-talet, med "barnet från Taung". Detta fossil återfanns i ett stenbrott i Sydafrika av Raymond Dart, som sedermera beskrev arten som Australopithecus africanus. Debatten fortsatte emellertid ända fram till 1953, då Piltdown-mannen slutligen avslöjades som en förfalskning. Även då hade flera forskare svårt att acceptera en utveckling från ett afrikanskt ursprung, utan förordade istället pekingmänniskan och ett indiskt ursprung. (källa)
  5. Ett stenbrott är ett område där man tar ut sten i fast klyft, oftast för att vidarearbetas. Mestadels sker verksamheten i dagbrott. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.