Stensätta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stensätta, varianter, uttal och böjningar av stensätta

Stensätta synonym, annat ord för stensätta, vad betyder stensätta, förklaring, uttal och böjningar av stensätta.

Vad betyder och hur uttalas stensätta

Stensätta uttalas sten|sätta och är ett verb, böjs som sätta.

Stensätta betyder:

Ordformer av stensätta

Aktiv

stensätta
infinitiv
stensätter
presens
stensatte
preteritum
stensatt
supinum
stensättande
presens particip
stensätt
imperativ

Passiv

stensättas
infinitiv
stensätts
presens
stensattes
preteritum
stensatts
supinum

Perfekt particip

stensatt en
~ + subst.
stensatt ett
~ + subst.
stensatta den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

stensättes
presens

Stensätta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet stensätta

  1. Bebyggelsen grupperades kring en central anordnad hästskoformad innergård, en cour d'honneur. I den centrala innergårdens mitt står Carl Milles "Dianafontänen". Vidare finns här hans bronsskulpturer "Viltsvin" och "Hjort" som flankerar ingången från gatan. Marken är stensatt med marmorskivor. Två mindre, klimatskyddade innergårdar ansluter i norr och i söder. I den norra innergården anordnades kassahallen / aktieregistreringssalen och under den södra hade direktionen sina bilar. (källa)
  2. Innan Västra torget iordningställdes, bedrevs torghandel i Förstaden på andra platser. Till dess Rådhusparken började anläggas 1871 pågick torghandel på en del av den ännu inte stadsplanelagda Förborgen vid Hamnkanalen, som kallades Svintorget. Från 1873 blir den tomt, som Sofiakyrkan drygt tio år senare byggs på, salutorg för ett antal år, och därefter stensätts Järnvägstorget och används som Västers salutorg. (källa)
  3. Bostadsbebyggelsen uppfördes 1865 och i oktober samma år tändes fyren. Bebyggelsen bestod av bostadshus, uthus, källare och avträde. En brunn sprängdes och stensattes, en båthamn med slip anlades liksom gångvägar mellan byggnaderna. Det gamla stångmärket revs. År 1869 målades fyren med vita fält för att under dagtid kunna skiljas frånärliggande fyrar. Fyra år senare uppsattes två signalkanoner med lavetter. Mistsignaleringen togs snart över av en koleldad ångmistsiren i ett nybyggt maskinhus vid mitten av 1880-talet. Några år senare byttes fyrens originallins till en ny av tredje ordningen med ett nytt urverk. (källa)
  4. 1859 uppförde Bernhard Bermann ett kallavattenbadhus på ön. Byggnaden var av betydande storlek med altaner i tre väderstreck samt fyra bassänger. Han vidtog också omfattande plantering av träd samt stensatte holmens stränder vilket har gett Badholmen sitt karaktäristiska utseende. (källa)
  5. Byggnaderna för fyrpersonalen och deras familjer stod färdiga 1867. Bostadshus, uthus, källare och senare bagarstuga byggdes i en fyrkant i ett försök att skapa lä till den stensatta gårdsplanen. På gårdsplanen byggdes en brunnscistern där man samlade upp regnvatten. På avstånd från gårdsplanen byggdes avträden och hönshus – av dessa återstår ett avträde från slutet av 1800-talet. (källa)
  6. Förvaringsgropar var i bruk för livsmedel som kött och fisk, men också för redskap och annat. Olika typer av förvaringsgropar är källargropar i anslutning till visten, utrymmen mellan stenar och under block, stensatta gropar och gropar med täck- eller snedställda hällar. I Skandinavien var förvaringsgropar i bruk företrädesvis i Sápmi. De förekom dock också i andra områden. De fanns i områden med fast bosättning, där de ofta var föregångare till jordkällare, men också på platser som periodiskt besöktes, såsom kolningsplatser. (källa)
  7. Även vid det gamla Rådhuset (idag Högsta domstolen) påstås det ha skett mystiska saker. Idag är den stensatta gården framför trappan upp till byggnaden begravd under plattorna som täcker HD:s gård. Innan markerade en blankare kullersten platsen där Fersen mördades. Trots olika omläggningar innan påstods stenen (oförklarligt) alltid ha återfunnits på samma plats. Idag går stenen inte att hitta. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.