Stiga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stiga, varianter, uttal och böjningar av stiga

Stiga synonym, annat ord för stiga, vad betyder stiga, förklaring, uttal och böjningar av stiga.

Synonymer till stiga

Vad betyder och hur uttalas stiga

Stiga uttalas stiga och är ett verb steg, stigit, stigen stiget stigna, pres. stiger.

Ordformer av stiga

Aktiv

stiga
infinitiv
stiger
presens
steg
preteritum
stigit
supinum
stigande
presens particip
stig
imperativ

Passiv

stigas
infinitiv
stigs
presens
stegs
preteritum
stigits
supinum

Perfekt particip

stigen en
~ + subst.
stiget ett
~ + subst.
stigna den/det/de
~ + subst.
stigne den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

stiges
presens

Stiga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Stiga på Engelska

  • walk, step, tread - the boy stepped up to the ticket window, she stepped out of the car
  • rise - the temperature rose to a record level, prices are rising, she listened with growing irritation

Hur används ordet stiga

  1. En person eller ätt kunde stiga i rang på olika sätt och låg- och högadel utgjorde på 1400-talet 0,5-2% av befolkningen i Europas större länder, varav högadel knappt en tiondel, och hälften av all jord i England tillhörde adeln. Genom sammanslagning av mindre riken vid arv eller giftermål kunde större bildas. Titlar gavs som belöning för krigstjänst för de styrande, och man köpte sig positioner med strategiska äktenskap, där man betalade skyhög hemgift för att ens dotter skulle få gifta sig med en högt rankad yngling. Ekonomiska medel kunde användas på olika sätt för att stiga i hierarkin, tillsammans med slughet och ibland fabricerade släkttavlor. Men genom duglighet steg t.ex. familjen de la Pole från fiskare till hertig på fem generationer, i William de la Pole, 1:e hertig av Suffolk. (källa)
  2. Enkla glidflygplan är konstruerande att omvandla höjd till fart genom att utföra en flack dykning. Vanligtvis flyger man längs med en sluttning. Glidflygplanet kan i gynnsamma fall få termik eller hangkänning, så att det kan stiga i höjd. Glidflygplanen är som regel mycket lätta med en tomvikt runt 100 kg och kan bara bära en pilot. (källa)
  3. Mötesstation. En driftplats på en enkelspårig järnväg som gör det möjligt för två tåg att mötas, eller för ett tåg att köra om ett annat. Nyare mötesstationer ligger ofta utanför samhällena och tillåter ej passagerare att stiga av eller på. De förses ibland med tre spår så att två tåg i "konvoj" kan möta ett tredje. Se kapacitet (järnväg). (källa)
  4. Den första gräsklipparen av rotortyp i Sverige utvecklades av Klippo 1954. Dess namn var Klippman. Sedan följde andra efter såsom Stiga 1956 som dock köpte färdiga maskiner från amerikanska Savage, NV 1957, Husqvarna 1959, och så vidare. En mycket tidig och lyckad gräsklippare av rotortyp var den engelska Rotoscythe som även hade bakåtplacerad uppsamlare. Rotorgräsklipparens fördelar är att den är billigare och oömmare än den traditionella cylindergräsklipparen. (källa)
  5. Havets vattennivå är inte helt konstant utan har ökat 16 cm mellan år 1900-2000, med en ungefärlig ökning på 1,7 mm/år under 1950-2010, mest på grund av expansion av vattnet på grund av ökande temperatur, och på grund av smältande glaciärer. Men när vattnet värms upp expanderar det. Det finns oro för en snabbare höjning på grund av global uppvärmning och snabbare avsmältning av glaciärer. Det skulle skapa både enorma byggkostnader, och översvämningskatastrofer bl.a. för att havsytan tillfälligt och lokalt kan stiga flera meter i samband med orkaner (högst 1 m i Sverige). Enligt en beräkning som gjorts av en tillsatt kommitté (som återges på engelska i artikeln Sea level rise) kommer havsnivån att ligga 0,1-0,8 meter högre år 2100 jämfört med år 1990. Det finns osäkerhetsfaktorer i beräkningen. (källa)
  6. Hållplats är en plats längs en järnvägs-, spårvägs- eller busslinje, avsedd för fordonet att göra uppehåll på, för att där ta ombord och/eller släppa av passagerare. Hållplatsen är markerad med en skylt. I Sverige anges ofta trafikbolag, linjenummer och destination, och en tidtabell är ofta anslagen. Vilka hållplatser som finns på en linje, anges ofta i linjens tidtabell. För att fordonet skall stanna på hållplatsen måste föraren ofta uppmärksammas på att man önskar stiga på eller av. (källa)
  7. År 2014 rapporterade BRÅ att antalet anmälda inbrott ligger på 22400, en ökning med 6 % jämfört med föregående år. Under 1980-talet låg antalet anmälda inbrott på ungefär samma nivå som idag, under 1990-talet sjönk antalet för att sedan börja stiga igen till dagens nivå runt år 2005. Andelen hushåll som utsatts för bostadsinbrott är cirka 1 %. Antalet lägenhetsinbrott har legat konstant åren 2005-2014 medan antalet villainbrott ökade från 10 000 till 15 000 per år under perioden. (källa)
  8. I finansväsen är en insider någon som utnyttjar sin insynsinformation för att göra en affär med värdepapper, till exempel genom att köpa en aktie innan företaget offentliggör en nyhet som får aktien att stiga. (källa)
  9. Klaustrofobi eller cellskräck, är en irrationell rädsla, fobi, för att bli instängd. Personer med cellskräck har ofta problem med att åka hiss eller andra transportmedel med begränsat utrymme där man inte lätt kan stiga av under gång. Man kan drabbas av en panikattack och ibland så vill man också sätta sig ner och kura ihop sig till en liten boll för då känns det som om utrymmet ökar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.