Stilist Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stilist, varianter, uttal och böjningar av stilist

Stilist synonym, annat ord för stilist, vad betyder stilist, förklaring, uttal och böjningar av stilist.

Vad betyder och hur uttalas stilist

Stilist uttalas stil|ist [-is´t] och är ett substantiv -en -er.

Stilist betyder:

Ordformer av stilist

Singular

stilist
obestämd grundform
stilists
obestämd genitiv
stilisten
bestämd grundform
stilistens
bestämd genitiv

Plural

stilister
obestämd grundform
stilisters
obestämd genitiv
stilisterna
bestämd grundform
stilisternas
bestämd genitiv

Stilist är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stilist

  1. Han hade partipolitisk erfarenhet, och hade som ledarskribent ett brett politiskt ämnesval. Hans stil var omisskännlig, även osignerade ledarartiklar uppfattades av läsarna som typiska Leif Carlsson‑artiklar. Enligt Svenska Dagbladets förre chefredaktör Gustaf von Platen var han och Olof Lagercrantz den svenska "pressens två mest lysande stilister". Han var enligt Dagens Nyheter "en av den svenska tidningsvärldens stora stilister och företrädare för en bildningsvärld som inte längre är gångbar ens i SvD". Leif Carlssons bildningsvärld var djupa kunskaper i Europas kristna kulturarv, han forskade i Sveriges latinskspråkiga disputationslitteratur men övergick till journalistik när doktorsavhandlingen förelåg i korrektur. (källa)
  2. Jacobsen är en av den skandinaviska litteraturens yppersta stilister, och hans prosa kännetecknas av en rytm, som ger den en säregen tjusning, och av en färgrikedom, som förlänat honom hedersnamnet "prosans store kolorist". Han har som stilist och psykolog övat utomordentligt stort inflytande på den danska litteraturens efterkommande generation författare (särskilt Herman Bang), även i den övriga nordiska och den modernt tyska litteraturen är hans inverkan skönjbar. Han kännetecknades av en tysk litteraturhistoriker i början på 1900-talet, E.M. Meyer, som "den nyare litteraturens finaste psykolog". (källa)
  3. Hieronymus föräldrar var kristna, och han uppfostrades och döptes i Rom. Under ledning av grammatikern Aelius Donatus utbildades han till den främste stilisten bland de latinska kyrkofäderna. Under en resa i Gallien lärde han i Trier känna det nya munkväsendet och lärde sig genom detta att leva mer disciplinerat. Han blev för en tid asket och vistades ett år i Aquileja (372) och blev vän med Rufinus av Aquileja. (källa)
  4. Recensenter som Klara Johansson och Else Kleen hyllade romanen, och den fick Bo Bergman att kalla Wägner en av samtidens största stilister. Fredrik Böök menade emellertid att det konstnärliga fick stå tillbaka för det politiska. (källa)
  5. Utöver de olika tillfällighetsdikterna var historiska motiv, hyllningar till kvinnan, natur- och stämningslyrik, patriotiska maningar och Stockholmsskildringar återkommande teman i Fallströms diktning. Hans stil var utpräglat romantisk, och han var en flyhänt och inspirerad stämningspoet snarare änågon utstuderad stilist. (källa)
  6. Góis blev 1545 arkivarie och officiell historieskrivare. Motståndare angav honom för inkvisitionen, han häktades 1571 och inspärrades i Batalha kloster, där han slutade sina dagar. Góis var en av sin tids mångsidigaste kulturpersonligheter, en utmärkt stilist, vare sig han skrev på portugisiska eller latin, flärdfri och episkt knapp i sin framställning. Góis hade kontakt med Jean Nicot, för vilken han introducerade tobak, samt Olaus och Johannes Magnus, vilka lämnade honom material till två böcker om Lappland. Góis viktigaste verk är dock Chronica do felicissimo rei Don Emmanuel (1566-67) och Chronica do principe Dom Joam Rey (1567). (källa)
  7. Flourens, som författade ett stort antal skrifter, var en framstående stilist och rönte ett betydelsefullt erkännande härav, då han i konkurrens med Victor Hugo 1840 invaldes i Franska akademien. Flourens invaldes 1841 som utländsk ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. (källa)
  8. Nansen slog sig på tidningsmannayrket strax efter sin studentexamen 1879 och ingick som medarbetare i "Politiken", då den uppsattes hösten 1884. Han gjorde sig hastigt känd som skicklig kåsör och elegant, ofta ironisk stilist, vars kvicka, insinuant hänsynslösa och smidiga artiklar togs till förebild av yngre tidningsmän. (källa)
  9. Hanslick polemiserade ihärdigt mot Franz Liszts, Richard Wagners och Anton Bruckners riktningar samt dyrkade Wolfgang Amadeus Mozart, Ludvig van Beethoven, Carl Maria von Weber och Johannes Brahms. Han var en framstående stilist och kunde utveckla maliciös kvickhet. Redan 1848 började han väcka uppseende med sina kritiker, och småningom vann han anseende som en av de förnämsta musikaliska domarna. Sina uppsatser sammanförde han i ett stort antal samlingar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.