Storfurste Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder storfurste, varianter, uttal och böjningar av storfurste

Storfurste synonym, annat ord för storfurste, vad betyder storfurste, förklaring, uttal och böjningar av storfurste.

Vad betyder och hur uttalas storfurste

Storfurste uttalas stor|furste och är ett substantiv.

Ordformer av storfurste

Singular

storfurste
obestämd grundform
storfurstes
obestämd genitiv
storfursten
bestämd grundform
storfurstens
bestämd genitiv

Plural

storfurstar
obestämd grundform
storfurstars
obestämd genitiv
storfurstarna
bestämd grundform
storfurstarnas
bestämd genitiv

Storfurste är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet storfurste

  1. Litauen kristnades sent, inte förrän år 1387. Litauen var en europeisk stormakt under medeltiden. Dess förste storfurste Mindaugas I räknas som Litauens förste och ende krönte kung. Kröningsdagen 6 juli (år 1253) är idag en officiell helgdag i Litauen (anges som "Statehood day"). En union bildades 1573 med grannlandet Polen vilken sträckte sig ända ner till Ukraina (se Polen-Litauen). (källa)
  2. I regel fanns en hierarki av titlar, så att herren över en vasall hade förnämsta titeln, och om vasallen hade egna vasaller under sig, hade dessa vanligen lägre titlar, men maktförhållanden kunde göra att en kung i ett svagt rike kom att hamna under en herre med lägre titel. En rangordning med europeiska adelstitlar kunde vara kejsare-kung/storfurste-furste-hertig-greve etc. För att få ta en titel, insättas på en post eller erövra ett område och så blir dess härskare, kunde herren kräva att vasallen kom och bad om tillstånd. Exempelvis måste de östeuropeiska vasallstaternas furstar (Kievriket) under den Gyllene hordens välde resa till khanen, ibland ända till mongolernas huvudstad Karakorum, för att betyga sin underdånighet och få rätten till sitt vasallskap och furstetitel. Vanligen ärvdes tronen och vasallskapet av äldste sonen eller äldste brodern, beroende på rike, och i vissa fall av döttrar eller makar (ex. jure uxoris). (källa)
  3. Moskvariket, Moskoviet, Moskvastaten, storfurstendömet Moskva, var ett rike omkring staden Moskva 1283-1547, då Tsarryssland proklamerades. Moskovit är en benämning på Moskvabo eller invånare i Moskvariket. (källa)
  4. Sverige och Polen-Litauen, under kung/storfurste Sigismund 1592–1599. (källa)
  5. När Finland 1917 förklarade sig självständigt från Ryssland hade landet varit ett storfurstendöme med den ryske kejsaren som storfurste sedan 1809. Finland var alltså formellt sett en monarki under Gustav III:s grundlag från 1772 även om man nu saknade monark. Den tyske prinsen Fredrik Karl av Hessen valdes 1918 till kung av Finland, men innan han tillträdde så hade Tyskland hunnit förlora första världskriget, och då avsade han sig posten. Året efter bestämde man sig för att landet skulle bli republik. Innan Finland blev republik så fungerade först Pehr Evind Svinhufvud (1918) och sedan Gustaf Mannerheim (1918-1919) som riksföreståndare. (källa)
  6. Storfurste var en härskartitel som främst användes i Östeuropa. Ursprungligen uttryckte titeln anspråk på att innehavaren hade överhöghet över andra furstendömen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.