Storgodsägare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder storgodsägare, varianter, uttal och böjningar av storgodsägare

Storgodsägare synonym, annat ord för storgodsägare, vad betyder storgodsägare, förklaring, uttal och böjningar av storgodsägare.

Vad betyder och hur uttalas storgodsägare

Storgodsägare uttalas stor|gods|äg|are och är ett substantiv.

Ordformer av storgodsägare

Singular

storgodsägare
obestämd grundform
storgodsägares
obestämd genitiv
storgodsägaren
bestämd grundform
storgodsägarens
bestämd genitiv

Plural

storgodsägare
obestämd grundform
storgodsägares
obestämd genitiv
storgodsägarna
bestämd grundform
storgodsägarnas
bestämd genitiv

Storgodsägare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet storgodsägare

  1. År 1880 förvärvades Flemingsbergsegendomen av storgodsägaren och riksdagsmannen Lars Magnus Carlsson. Förutom Flemmingsberg ägde han nu Glömsta gård, Norsborgs herrgård, Hallunda gård och Fittja gård. Kring sekelskiftet 1900 var Carlsson en av Stockholmstraktens största jordägare. Vid ingången av 1900-talet låg fem torp under gården och söder om herrgården stod en ångdriven kvarn. Bland torpen märks Björnkulla, Visättra och Vistaberg som gav sina namn till några av Huddinges bostadsområden. (källa)
  2. I England förbjöds all slavhandel i början av 1807. Det medförde att trafiken med slavar från Afrika över Atlanten minskade kraftigt, men Portugal och Frankrike fortsatte. USA och Nederländerna förbjöd slavhandel 1814. Frankrike stoppade handel med slavar till de egna kolonierna. Det självständiga Brasilien var mycket beroende av England och ett avtal slöts 1826 om att slavhandlare hade tre år på sig att avsluta sina affärer. Men det hade ingen större effekt på tillförseln av slavar till Brasilien, trots att både portugisiska och engelska flottan uppbringade ett tiotal slavskepp om året. År 1845 var befolkningen i Brasilien mellan 7 och 8 miljoner, och av dessa var 5 miljoner slavar. Pedro II var motståndare till slaveriet men storgodsägarna var beroende av billig arbetskraft. Ändå lyckades kejsaren genomdriva Queiroz-lagen, vilket innebar att all slavhandel förbjöds. Detta innebar också ett oväntat uppsving av Brasiliens ekonomi. Kejsaren instiftade en fond med syfte att köpa ut slavar så att de blev fria. År 1871 kom lagen som gjorde att barn födda av slavkvinnor skulle vara fria. (källa)
  3. Kaffeodlingen, som infördes under 1800-talets senare del, ökade storgodsägarnas makt och El Salvador har präglats av ekonomiskt fåtalsvälde och från 1930-talet (då ett kommunistlett uppror bland lantarbetarna slogs ner) av öppna eller förtäckta militärregimer. Motsättningar mellan staterna i området har lett till flera väpnade konflikter, den senaste med Honduras 1969, det s.k. fotbollskriget. (källa)
  4. År 1897 utsågs till allmän förvåning den i civila ämbetsmannavärv oprövade Podbielski till den berömde Heinrich von Stephans efterträdare som statssekreterare och chef för tyska rikspostverket, som sådan vann han emellertid livligt erkännande för administrativ skicklighet och genomförande av praktiska reformer (bland annat organisation av telegraf- och telefonväsendet samt sänkning av postpersonalens arbetstid). Podbielski, som 1895 fått generallöjtnants rang, var 1901-06 preussisk jordbruksminister och kom därvid genom sitt energiska hävdande av särskilt storgodsägarnas agrarintressen ofta i skarp konflikt med andra intressegrupper. Han gjorde sig efter sitt utträde ur det politiska livet bemärkt som den främste representanten för den moderna idrottsrörelsen i Tyskland. (källa)
  5. Missförhållandena i jordbruksnäringen var djupt oroande. Jordens ojämna fördelning, de fåtaliga, ofta i England boende, storgodsägarnas vanvård av de stora egendomarna samt arrendatorernas och jordarbetarnas osäkra ekonomiska ställning var missförhållanden som direkt kunde härledas från de gångna århundradenas konfiskeringspolitik och som på 1800-talet ytterligare förvärrats genom den stora befolkningsökningen (från 5 356 594 år 1803 till 8 295 061 år 1845). De nödlidande folkmassorna i många trakter av ön levde nästan uteslutande av potatis. När potatisskörden delvis slog fel 1845 och fullständigt förstördes av potatispesten 1846, framkallade denna katastrof sjukdomar och hungersnöd, som anses ha krävt omkring en miljon offer. Denna förfärande folkminskning förstärktes av den emigration, framför allt till USA, som tog fart efter hungersnöden. Under de närmast följande årtiondena fortsatte emigrationen så att befolkningen 1881 minskat till 5 159 839 människor. (källa)
  6. Försöket till förändring på demokratisk väg saboterades när storgodsägare, narkotikaligor och paramilitärer mördade tusentals medlemmar i Patriotisk Union, inklusive partiets presidentkandidat år 1990. Samtliga presidentkandidater från vänstern och mitten-vänster-partier mördades det året. Medan åtskilliga andra colombianska gerillagrupper avmobiliserades under 1990-talet fortsatte FARC sin väpnade kamp. Inte bara regeringsarmén utan även högerextrema paramilitära grupper såsom Colombias förenade självförsvarsstyrkor (AUC) bekämpade då landets vänstergerillor. AUC skapades 1997 på grunderna att den colombianska staten historiskt misslyckats upprätthålla lag och ordning. Gruppen samarbetade nära med den colombianska armén och bedrev upprorsbekämpning mot bland annat FARC. Likt sina motståndare finansierades deras aktiviteter (som också bestod av lönnmord, kidnappningar etcetera) huvudsakligen genom narkotikahandel. (källa)
  7. Tjitjikov, som är en skojare, reser runt på den ryska landsbygden och köper upp "döda själar", det vill säga livegna som har avlidit men ännu inte strukits ur mantalslängderna, för att sedan kunna belåna dem. På sin resa träffar han ett stort antal olika karaktärer, oftast storgodsägare, som han bemöter med en jolmig och fjäskande framtoning. Ofta bemöts han också själv på detta sätt. (källa)
  8. Den fattiga indianbefolkningen här lever av självhushållsjordbruk och står i stort sett utanför samhällsekonomin, det finns också låglandsindianer vid kusten och i den glest befolkade östra regionen. Makten ligger hos den vita (spanskättade) överklassen, främst höglandets storgodsägare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.