Storkonung Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder storkonung, varianter, uttal och böjningar av storkonung

Storkonung synonym, annat ord för storkonung, vad betyder storkonung, förklaring, uttal och böjningar av storkonung.

Vad betyder och hur uttalas storkonung

Storkonung uttalas stor|kon|ung och är ett substantiv.

Ordformer av storkonung

Singular

storkonung
obestämd grundform
storkonungs
obestämd genitiv
storkonungen
bestämd grundform
storkonungens
bestämd genitiv

Plural

storkonungar
obestämd grundform
storkonungars
obestämd genitiv
storkonungarna
bestämd grundform
storkonungarnas
bestämd genitiv

Storkonung är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet storkonung

  1. Efter denna kolossala seger gjorde skickligheten hos den krigsmaskin kung Filip II skapat sig påmind. Makedonierna och även de flesta av grekerna var avlönade, kunniga krigare i kontrast till perserna som fick lära sig yrket i fält och som tvingades att strida för riket utan betalning. På den punkten var makedonierna överlägsna, även inom organiseringen. Makedonierna anföll tätt grupperat i små avdelningar under en befälhavare medan perserna fick order av storkonungen att anfalla, då i stora grupper, utspridda och med den kulturella svagheten att i första hand förlita sig på bågskyttar och dylikt, medan makedonierna gärna kom in i närstrid. Dareios kärlek för Perserrikets imponerande krigshistoria hade fått honom att använda så uråldriga maskiner som lievagnar, och återigen blev han rädd och flydde när Alexander trängde för nära - och när det högsta (och i perserarmén det enda) befälet har flytt, uppstod en viss oordning i hären. Också Alexanders enkla undanvärjningar till persernas till synes patetiska anfallsförsök bidrog till att sänka persernas moral, och gjorde dem tämligen nervösa inför huvudslaget. (källa)
  2. Slaget vid Thermopyle (grekiska: Μάχη τῶν Θερμοπυλῶν, Machē tōn Thermopylōn) utspelades under tre dagar, i slutet av augusti eller början på september, år 480 f.Kr. vid bergspasset Thermopyle, 15 mil nordväst om Athen. Det stod mellan en numerärt underlägsen grekisk styrka, från den grekiska alliansens samlade armé, under ledning av spartanernas kung Leonidas, samt huvuddelen av det persiska rikets landbaserade invasionsarmé, under ledning av storkonungen Xerxes I. Slaget var en del av det andra perserkriget, och utspelade sig tio år efter det första persiska invasionsförsöket, som avvärjdes genom grekiska seger i slaget vid Marathon. Samtidigt pågick slaget vid Artemision till havs. (källa)
  3. Gudinnan Freja, som i sagan sägs vara Odens bihustru, hade fått Brisingasmycket som betalning för att hon sovit en natt var hos de fyra dvärgar som tillverkat klenoden. Men Loke, som fått kunskap om denna handel, skvallrade för Oden som genast ville komma över smycket för att straffa Freja. Han bad därför Loke att stjäla det åt honom. Freja insåg dock vem som låg bakom stölden när hon märkte att smycket var borta och krävde att Oden skulle återlämna det. Han gick med på det – men endast på villkor att hon med sina magiska konster lyckades skapa en strid mellan två storkonungar, vilka båda hade tjugo lydkonungar under sig. Striden skulle pågå utan avbrott ända fram till ragnarök. Varje morgon skulle de stupade väckas till liv och de sårades sår helas. (källa)
  4. Dareios I (549–486 f.Kr.), en persisk storkonung som regerade 522-485 f.Kr. (källa)
  5. Sekten karakteriseras av en blandning av storslagen teologisk spekulation och låg sinnlighet. Vallabha själv förkunnade livsnjutningen och tillfredsställelsen av drifterna som livets mål (jfr hedonism), men höll sig själf fri från ytterligheter. Så icke hans efterföljare som sektens överhuvud, som kallas gosain. De lät sig dyrkas som gudar, antogo titeln maharaja ("storkonung"), fordrade sina anhängares underkastelse till "liv, själ och förmögenhet" (hindi tan, man och dhan), något, som resulterar i, att kvinnorna som "herdinnor" (gopì'er) hänger sig åt dem. Den på detta sätt uppväxande korruptionen inom sekten har framkallat åtskilliga reformförsök, till exempel av Caran Das på 1700-talet och Svami Narayana i begynnelsen av 1800-talet, som båda kämpade för sektens höjande. Resultatet har emellertid blivit en uppdelning i två sekter. (källa)
  6. Enligt biblisk tradition var Israels folk ursprungligen uppdelade på tolv stammar efter patriarken Jakobs söner. Efter storkonungen Salomos död splittrades riket i två delar på 900-talet f.Kr. Stammarna i det norra riket, Israel, kom med tiden att assimileras med omgivande folkslag. Dagens judar räknar enligt traditionen sin härkomst från det södra riket, Juda, och stammarna Juda, Benjamin och Levi. Majoriteten av dagens judar, drygt tio miljoner, tillhör den ashkenaziska etniska gruppen. (källa)
  7. Namnet Kura kan härledas till namnet på den persiske storkonungen Kyros II. Det georgiska namnet, Mtkvari, betyder ungefär "den långsamma". Namnet Kura användes först av ryska och senare av andra europeiska kartografer. (källa)
  8. Leonidas förde befälet över den allierade grekiska försvarsstyrkan mot den persiske storkonungen Xerxes I här vid ett trångt bergspass under slaget vid Thermopyle som utkämpades i augusti 480 f.Kr. Leonidas och hans 300 spartaner nedgjordes till sista man, men deras modiga självuppoffring gav den grekiska armén möjlighet att undkomma perserna. Leonidas och hans stridskamraters hjältebragd firades av grekerna både i sång och med minnesmärken. En minnesplatta har satts upp på platsen för striderna för att hedra deras hjältemod. (källa)
  9. Thermopyle är känt sedan antiken för det slag som utspelades där under tre dagar, i slutet av augusti eller början på september, år 480 f.Kr. Det stod mellan en numerärt underlägsen grekisk styrka, från den grekiska alliansens samlade armé, under ledning av spartanerna kung Leonidas, samt huvuddelen av det Persiska rikets landbaserade invasionsarmé, under ledning av storkonungen Xerxes I. Den trånga passagen mellan stranden och bergen var en naturlig punkt i terrängen som gav grekerna möjlighet att dra in den persiska armen i en lyckad fördröjningsstrid. (källa)
  10. The Red Wyvern (1997) – Storkonungen (1998). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.