Stormästare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stormästare, varianter, uttal och böjningar av stormästare

Stormästare synonym, annat ord för stormästare, vad betyder stormästare, förklaring, uttal och böjningar av stormästare.

Vad betyder och hur uttalas stormästare

Stormästare uttalas stor|mäst|are och är ett substantiv.

Ordformer av stormästare

Singular

stormästare
obestämd grundform
stormästares
obestämd genitiv
stormästaren
bestämd grundform
stormästarens
bestämd genitiv

Plural

stormästare
obestämd grundform
stormästares
obestämd genitiv
stormästarna
bestämd grundform
stormästarnas
bestämd genitiv

Stormästare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stormästare

  1. Under tiden på Rhodos kom orden att organiseras i åtta så kallade nationer. Dessa var Frankrike, Provence, Auvergne, Aragonien, Kastilien, Italien, Tyskland och England. Var och en av dessa hade tillskrivits en högre post inom orden. Dessa var "Grand Hospitaller" för Frankrike, "Grand Commander" för Provence, marskalk för Auvergne, standarbärare för Aragonien, storkansler för Kastilien, Admiral för Italien, stor-bailiff för Tyskland och Turkopolier för England. Ordens stormästare var som synes inte föreskriven någon speciell nation utan kunde väljas från vilken nation som helst. (källa)
  2. Nordstjärneorden är en svensk kunglig orden som utdelas till medlemmar av det svenska kungahuset samt, på beslut av regeringen, till utländska medborgare eller statslösa personer som gjort personliga insatser för Sverige eller för svenskt intresse. Orden delas formellt ut av Kungl. Maj:ts orden som är de svenska statsordnarnas gemensamma organisation. Stormästare för Nordstjärneorden är Sveriges monark. (källa)
  3. En uppgift som enligt folkrättslig sedvänja alltid ankommer på statschefer är att ackreditera främmande staters ambassadörer och sändebud liksom att utfärda kreditivbrev för den egna statens ambassadörer. En statschef företar statsbesök till andra länder på inbjudan av värdlandets statschef samt bjuder in och agerar värd för inkommande statsbesök i sitt land. Statschefen brukar i regel också tillsätta och entlediga regeringschefen, andra ministrar, domare, samt högre civila och militära ämbetsmän. Andra vanligt förekommande ämbetsuppgifter är också att ingå och ratificera fördrag med främmande stater och mellanstatliga organisationer samt att promulgera lag. Statschefen är normalt också stormästare för statens ordnar, om sådana finns, liksom högste befälhavare för landets militär. (källa)
  4. Under 1970-talet så vidareutvecklas och förbättras teknikerna som tidigare använts. I samband med att datorerna även blev snabbare så gjorde detta att schackprogrammen i början av 1980-talet kunde tävla mot internationella mästare, och under 1980-talet mot stormästare. (källa)
  5. Ofta förekommer detta som uppvisningar, där till exempel en stormästare inför publik samtidigt möter ett stort antal motspelare. Stormästaren spelar vitt och gör första draget på alla borden. Motståndaren har tid att tänka igenom sitt drag under hela tiden medan stormästaren är frånvarande. När denna kommer tillbaka till bordet måste spelaren där omedelbart göra sitt nästa drag. Stormästaren gör därefter sitt drag och går vidare till nästa bord och så vidare. Det dröjer inte länge innan några motståndare har förlorat och i takt med det minskar antalet pågående partier. (källa)
  6. En storloge, internationellt Grand Lodge eller Grand Orient, är vanligen den högsta och styrande logen i ett frimureriskt system. Den första storlogen grundades 1717 i England under namnet Storlogen i London och Westminster. Ledaren för en storloge kallas stormästare och prefixet "Stor-" bäres även av övriga ämbetsmän i logen. Under storlogen lyder i vissa frimurarsystem provinsialloger på en regional nivå mellan storlogen och de lokala arbetslogerna. Dock kan i vissa system även storlogen och provinsiallogen utgöra arbetsloger, till exempel i det svenska systemet. (källa)
  7. Stormästare (orden) – titeln på en stormästare i en orden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.