Vad betyder och hur uttalas storstadsmänniska
Storstadsmänniska uttalas stor|stads|männ|iska.
Ordformer och varianter av storstadsmänniska
Singular
- storstadsmänniska
- obestämd grundform
- storstadsmänniskas
- obestämd genitiv
- storstadsmänniskan
- bestämd grundform
- storstadsmänniskans
- bestämd genitiv
Plural
- storstadsmänniskor
- obestämd grundform
- storstadsmänniskors
- obestämd genitiv
- storstadsmänniskorna
- bestämd grundform
- storstadsmänniskornas
- bestämd genitiv
Storstadsmänniska är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet storstadsmänniska
Avgörande för introduktionen av koloniträdgårdar i Stockholm var som tidigare nämnts Anna Lindhagen. Under ett besök i Köpenhamn 1903 fick hon se några danska koloniträdgårdar, bland annat Frem (Framåt) i Köpenhamn. Mötet gjorde stort intryck på henne: "Det var ju storstadsmänniskor som gingo omkring och ansade och skötte om sina små jordområden. Det var som om man varit på riktiga landet, där var och en har sin lilla bit att se till." På hennes fråga "vad är det här?" fick hon svaret "...det er kolonihaver".
Berättaren är en snickare vid namn Ermelino Mucanga som är död och begraven under ett frangipaniträd. Men han kallas tillbaka till jorden som en ande, som tar sin boning i poliskommissarien Izidine Naíta. Naíta ska undersöka mordet på en föreståndare för ett ålderdomshem. Han är en modern storstadsmänniska, medan de gamla på ålderdomshemmet lever kvar i gamla magiska föreställningar. Där blandas förflutet med nutid och andar med människor.
Pjäsen handlar om den unge Rasmus Berg som flyttar till Köpenhamn där han börjar studera, blir upplyst och istället tar sig det latinskklingande namnet Erasmus Montanus. Då han åker tillbaka till sin barndomsby möts han av fördomar och okunnighet men uppträder också själv uppblåst och uppläxande. Holberg vill med pjäsen ge både obildade bönderna och de överbelästa storstadsmänniskorna en morallektion.