Vad betyder och hur uttalas storstuga
Storstuga uttalas stor|stuga.
Ordformer och varianter av storstuga
Singular
- storstuga
- obestämd grundform
- storstugas
- obestämd genitiv
- storstugan
- bestämd grundform
- storstugans
- bestämd genitiv
Plural
- storstugor
- obestämd grundform
- storstugors
- obestämd genitiv
- storstugorna
- bestämd grundform
- storstugornas
- bestämd genitiv
Storstuga är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet storstuga
Åkerbyparken är en park i kommundelen Tibble, Täby kommun. Den sträcker sig från höghuset Storstugan upp mot Byängsskolan . Den tillkom i samband med att bostadsbebyggelse uppfördes i närområdet i början av 1970-talet. I parken finns bland annat en kryddträdgård, en rosengård, en barrplantering och en stor öppen gräsyta med plats för lek och sportaktivitet. I parkens nordöstra del finns en lekplats och en fritidsgård.
Av Söderskjutbanan kvarstår idag bland annat markörgrav, kulfång, skjutvallar och skytteramper. Av skjutbanans byggnader återfinns bland annat grunden efter en skyttepaviljong som låg på Huddingesidan strax norr om Myrängsskolan. Byggnaden kallades även Storstugan eller Söderpaviljongen och mätte 35x10 meter. I paviljongen rymdes vaktmästarbostad, expedition, rum för vapenvård och vapenskåp. I närheten märks den långsmala grunden efter en skytteramp för 300 meters skytte. De skjutvallar som finns kvar idag har använts vid 300-metersskytte med gevär. De ytliga marklagren vid den tidigare skjutvallen för 200- och 300-metersbanan är förorenade av bland annat antimon, bly och koppar. I östra delen av den forna anläggningen finns skytterampen för pistolskytte kvar.
Platsen är främst känd för de arkeologiska lämningarna efter en by som påträffats i ortens närhet, daterade till perioden 700-400 f. Kr. Byn har varit placerad på en udde i en mindre sjö, har inåt land varit befästad med en kraftig vallgrav och mot sjösidan omgetts av en försvarsvall av sten och lera med ytterbeklädnad av upprättstående stockar. Sedan halva byn hade grävts ut hade 76 husgrunder påträffats. Bostäderna har varit sammanbygda i parallella rader med upp till 13 hus i varje. De har alla exakt samma mått, 8 x 8 meter och samma rumsindelning. De består av två rum, dels en förstuga som även fungerat som stall och en inre storstuga med eldstad i mitten, bred sovbrits på västsidan och en varptyngd väv vid norra sidan. Byggnaderna har uppförts i stolpteknik. Järnföremål har varit rikligt förekommande på boplatsen.
Den nya bebyggelsen i centrumområdet innefattade även bostäder i bland annat två stora bostadsområden i trevånings låghus - Brf Farmen och Brf Volten. Mest berömt var bygget av "Höghuset i Täby" eller Storstugan som det sedermera kom att kallas: Det var tänkt som ett mot söder vänt, bågformigt hus i 25 våningar med restaurang och liknande på översta planet och två mellanliggande serviceplan med bland annat barndaghem åtskiljande tre sjuvånings bostadsdelar. Dessa funderingar ströks när projektet gick mot genomförande och huset uppfördes slutligen i 17 våningar (1970) med endast bostäder samt ett bottenplan med en mindre andel av ytan avsett för mindre butiker.