Stränglägga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stränglägga, varianter, uttal och böjningar av stränglägga

Stränglägga synonym, annat ord för stränglägga, vad betyder stränglägga, förklaring, uttal och böjningar av stränglägga.

Vad betyder och hur uttalas stränglägga

Stränglägga uttalas sträng|lägga och är ett verb, böjs som lägga.

Ordformer av stränglägga

Aktiv

stränglägga
infinitiv
stränglägger
presens
stränglade
preteritum
stränglagt
supinum
strängläggande
presens particip
stränglägg
imperativ

Passiv

strängläggas
infinitiv
strängläggs
presens
stränglades
preteritum
stränglagts
supinum

Perfekt particip

stränglagd en
~ + subst.
stränglagt ett
~ + subst.
stränglagda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

stränglägges
presens

Stränglägga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet stränglägga

  1. En hack har ett skärbord som klipper av grödan, eller numera vanligen, en pick-up som plockar upp den med slåtterkross stränglagda grödan som därigenom förtorkat, från marken och en mekanism som hackar sönder den med sådan kraft att grönmassan blåses ut genom ett torn ner i en efterföljande vagn. (källa)
  2. Strängläggare är ett jordbruksredskap som används för att forma strängar av det gräs som slagits av en slåttermaskin och eventuellt spridits ut av en hövändare. Grönmassa som ska ensileras hanteras ofta i de strängar som slåttermaskinen lämnar efter sig eller av en strängläggare för att få mer grönmassa i varje sträng, det vill säga färre strängar per slåttervall. (källa)
  3. Det hö som skulle krakas fick inte vara slaget med slaghack eller slåtterkross. Efter att höet vänts ett antal gånger, manuellt eller med hövändare, och därvid torkats till ca 50% procent, samlades höet ihop med räfsa eller strängläggare. En trästör, vässad i båda ändar, stacks ned i ett hål i marken, gjort med hjälp av ett spett. Vid störens, krakens, fot ställdes en klyka eller kortare brädbit, ca 40 cm lång. En hårt packad hösudd fördes därefter ner på stören. På detta sätt möjliggjordes för luften att strömma till underifrån och på så sätt hjälpa till vid torkningen. Dessutom förhindrades höet att sjunka ner till marken. Därefter påfördes lämpliga givor hö som stacks ner på stören till dess att den var full. Kraken fick därefter stå tills höet var torrt och till dess att lantbrukaren kunde köra in höet på höskullen. Kraken tålde mindre regnskurar bra eftersom dess konstruktion gjorde att regnet rann av fort. (källa)
  4. Rotorhövändare är en hövändare som endast kopplas till traktor och således drivs av kraftuttaget. Höet sprids jämnt över fältet, likt en tunn matta. Rotorerna är monterade i bredd (i traktorns körriktning) och har nästintill vertikal rotationsaxel (lite lutande gör att materialet tas upp bra och slängs iväg längre). Modeller med 2 till 10 rotorer finns. På varje rotor finns 6-8 rotorarmar som i änden har fjädrande räfspinnar, som slungar höet bakåt. Tvårotorig hövändare finns även som en kombinerad maskin, en sådan har två avtagbara strängformarrullar (eller annan anordning) för att även kunna stränga höet, vilket annars görs med en speciell strängläggare. Rotorhövändare finns såväl för bogsering som burna (max 8 rotorer) i traktorns trepunktslyft. Omställning till transportläge kan göras såväl manuellt som hydrauliskt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.