Straffexpedition Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder straffexpedition, varianter, uttal och böjningar av straffexpedition

Straffexpedition synonym, annat ord för straffexpedition, vad betyder straffexpedition, förklaring, uttal och böjningar av straffexpedition.

Vad betyder och hur uttalas straffexpedition

Straffexpedition uttalas straff|ex|ped|it|ion och är ett substantiv.

Ordformer av straffexpedition

Singular

straffexpedition
obestämd grundform
straffexpeditions
obestämd genitiv
straffexpeditionen
bestämd grundform
straffexpeditionens
bestämd genitiv

Plural

straffexpeditioner
obestämd grundform
straffexpeditioners
obestämd genitiv
straffexpeditionerna
bestämd grundform
straffexpeditionernas
bestämd genitiv

Straffexpedition är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet straffexpedition

  1. Under slutet av 1875 ökade anstormningen från de vita guldletarna och armén övergav sina försök att hindra dem. Detta brott mot fredsfördraget försvarade man med att indianerna redan brutit mot fördraget genom att överfalla och döda guldletare och nybyggare. Armén beslutade sig för att rikta in sig på de "laglösa" indianskaror som under hövdingarna Sitting Bull och Crazy Horse levde ett nomadliv på slätterna. De anklagades för alla våldsdåd och för att ha uppeldat de fredliga stammarna som höll kontakt med indianagenterna. Därför proklamerade man att de indianer som inte infann sig hos agenterna före den 31 januari 1876 skulle klassas som fientliga och laglösa. Mot dessa skickades straffexpeditioner för att komma till rätta med problemet. Under tiden anslöt sig allt fler av de "laglydiga" indianerna till de "laglösa" på slätterna, fast beslutna att hellre dö i ärofull strid än att långsamt svälta ihjäl på de bristfälliga ransonerna som tillhandahölls av indianagenterna. (källa)
  2. Av hennes produktion har emellertid endast två strofer och tre halvstrofer av ett drottkvätt-kväde bevarats. Kvädet heter Sendibítr och finns i Harald Hårfagres saga som ingår i Heimskringla, samt i den stora sagan om Olav den helige (Óláfs saga helga in sérstaka) och i storsagan om Olav Tryggvason (Óláfs saga Tryggvasonar en mesta). Ytterligare en halvstrof är citerad i Skáldskaparmál, där Jorun lovprisar kung Harald för att han rödfärgat sina vapen i "omänniskors (óþjóðar) blod". Den händelse som åsyftas torde vara en straffexpedition som Harald, enligt Orkneysagan och Heimskringla, företog för att rensa västerhavet från det sjörövarpack som förhärjat den norska kusten. De övriga stroferna behandlar en konflikt mellan Haralds vuxna söner Erik Blodyx och Halvdan Svarte, där Harald tog Eriks parti. Skalden Guttorm sindre (Goþþormr sindri) prisas också för att han fått till stånd en förlikning mellan parterna. Ämnesvalet visar att dikten måste ha tillkommit sent under Haralds regering. Det faktum att Jorun dristar sig till att beröra kungaättens inbördes stridigheter, och dessutom rosar den kände skalden Guttorm, tyder på att hon varit en kvinna som kunnat uttala sig med stor auktoritet. Tillnamnet till trots kan hon knappast (längre) ha varit en purung "skaldemö". Rimligtvis bör hon ha varit född på 800-talet. (källa)
  3. Under Osmanska riket ingick Nablus administrativt i eyaletet Damaskus, en av tre provinser som utgjorde regionen Osmanska Syrien. Turkarna lät dock den lokala makten förbli i händerna på traditionella klanhövdingar och adelsfamiljer. Från 1500-talet och framåt fick staden en muslimsk majoritet med judiska, samaritiska och kristna minoriteter. 1657 skickade turkarna en straffexpedition, understödda av mäktiga syriska familjer, för att slå ner upprorsmakare. Familjerna Balqa och Touqan belönades av turkarna för sitt stöd med kontroll över Nablus med omnejd. Under mitten av 1700-talet expanderade beduinhövdingen Daher el-Omar sitt inflytande i norra Palestina och försökte erövra Nablus 1771 och 1773. Medan båda belägringarna misslyckades påverkades stadens status negativt och den överskuggades snart av hamnstaden Akko. Under början av 1800-talet styrdes hela Palestina av Muhammed Ali av Egypten, som lät förstöra Akko vilket banade väg för nya glansdagar för Nablus. 1840–1841 återställdes turkisk direktkontroll i regionen. (källa)
  4. Staden var från början en khmerby som växte runt ett hindutempel. Under 1000-talet och 1100-talet kom laoserna och thaierna till området. De övertog kontrollen över staden från khmererna. Senare etablerade kung Setthathirath Vientiane till huvudstad över Lan Xang år 1560. När sedan Lan Xang föll samman under 1707 blev det ett självständigt kungadöme. Staden kom att bli erövrad och ockuperad flera gånger av burmeser, kineser och thailändare. År 1779 erövrades staden av den siamesiske generalen Phraya Chakri och den blev en vasallstat till Siam. Under en straffexpedition 1828 jämnades staden med marken av Siam och kvarvarande befolkning fördes bort. När franska upptäcktsresande anlände 1876 var staden övervuxen av djungel. När Frankrike fick kontrollen över Laos blev Vientiane åter huvudstad 1889. Nuvarande vägnät och villor anlades av fransmännen under första halvan av 1900-talet. (källa)
  5. Vid kejsardömets inrättande 1804 upphöjdes han till hertig av Vicenza. Han fick även en mängd andra ämbetstitlar och ärebeteckningar. 1807 blev han det franska kejsardömets sändebud i Sankt Petersburg , där han försökte upprätthålla Erfurtalliansen med en viss framgång under några år. När det beslutades av Napoleon att invadera Ryssland , avrådde Caulaincourt starkt mot denna idé. Han följde dock med Napoleon på dennes straffexpedition mot Ryssland. Ett år efter Napoleon återkom till Frankrike, blev han i början av 1813 stormarskalk och chef för det militära hushållet, och i november samma år blev han utrikesminister. Han undertecknade såsom Frankrikes och Napoleons toppdiplomat, vapenstilleståndet i Pleswitz juni 1813, samt representerade Frankrike vid Pragkongressen i augusti 1813. Han företrädde Frankrike även vid förhandlingarna om Fountainbleautraktaten den 10 april 1814. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.