Vad betyder och hur uttalas sträck
Sträck uttalas sträck -et; pl. sträck.
Sträck betyder sträckningsanordning, sträckning, fåglars regelbundna flykt och läsa boken i (ett) sträck.
Ordformer och varianter av sträck
Singular
- sträck
- obestämd grundform
- sträcks
- obestämd genitiv
- sträcket
- bestämd grundform
- sträckets
- bestämd genitiv
Plural
- sträck
- obestämd grundform
- sträcks
- obestämd genitiv
- sträcken
- bestämd grundform
- sträckens
- bestämd genitiv
Sträck är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet sträck
Första delen spelas till mitten av februari, av allt att döma kommer det minst en del till och med all säkerhet kommer hela cykeln en gång att framförs i ett sträck.
Sten, sax, påse, även klunsning, är en handlek som används i stället för att dra sticka, singla slant eller kasta en tärning för att fälla enkla avgöranden mellan två personer eller slumpmässigt utse någon för något ändamål. Till skillnad från verkligt slumpmässiga urvalsmetoder kan sten, sax, påse spelas med skicklighet om leken utförs många gånger i sträck, eftersom spelaren ofta kan känna igen och utnyttja motspelarens icke slumpmässiga beteende.
Tidigare användes ett och samma par mjuka linser en längre tid och byttes enbart en gång om året. Användandet av kontaktlinser begränsades till cirka 10-12 timmar i sträck, varefter linserna plockades ut, placerades i en liten behållare med saltlösning som i sin tur placerades i en speciell kokapparat där de genom kokning i cirka 30 minuter steriliserades och rengjordes dagligen. Numera använder man olika saltlösningar och desinfektionslösningar (linsvätska). Mjuka linser byts ut regelbundet, och det finns allt från mjuka halvårslinser, som tas ut och byts halvårsvis, till kvartalslinser, månadslinser, tvåveckorslinser och endags- eller engångslinser som används en dag eller gång och slängs för att ersättas av ett nytt par när de tas ut.
Lungkollaps (pneumothorax, av pneumo, "andning", och thorax, "bröstkorg") är ett tillstånd då ena eller båda lungorna faller ihop. Detta kan ske till följd av att det blir en skada i pleura, vilket innebär att den normala tryckskillnaden som möjliggör en ventilation. Vid ett undertryck drar lungan in luft genom att lungorna vidgas med hjälp av diafragman, interkostalmuskulatur samt halsmuskulatur. När lungan har expanderat signalerar mekanoreceptorer till medulla oblongata i hjärnstammen att lungan är maximalt sträck och sedan skickar hjärnstammen ut signaler som innerverar lungan att dra ihop sig och då återuppstår undertrycket som startar om cykeln på nytt. Vid en pneumothorax punkteras pleuran vilket gör att trycket i lungan ökar vilket leder till en försämrad eller total avsaknad av ventilation på den skadade delen lungan.
Ur ett meteorologiskt perspektiv definieras sommaren utifrån förändring i temperatur samt bestämd uppmätt temperatur under viss tid. I Sverige definierar SMHI sommaren som den tid när dygnsmedeltemperaturen har varit över 10 °C i minst fem dygn i sträck. Om det därefter förekommer en kallare period räknas det fortfarande som sommar, dock med bakslag. I genomsnitt efter 15 maj så brukar temperaturen per dag överskrida 10 grader i snitt och det börjar grönska då också i naturen. Enligt SMHI kan sommaren efter 1 augusti officiellt tacka för sig och hösten börjar aldrig före 1 augusti enligt SMHI. Sommaren brukar delas in i fyra perioder: försommar i maj, sommar i juni, högsommar i juli och sensommar i augusti.
Är man mellan 13 och 15 år så måste man ha minst 4 veckors ledighet i sträck under sommarlovet. Man får arbeta högst 7 timmar om dagen, dvs. 35 timmar i veckan. 15-åringen får arbeta 8 timmar om dagen, vilket blir 40 timmar i veckan, som en vanlig arbetsvecka. De mellan 13-15 år får inte jobba före klockan 6 på morgonen och inte senare än 20 på kvällen, och är arbetsdagen längre än fyra och en halv timme har den rätt till minst 30 minuters rast. De måste också ha 14 timmars vila för natten, vilket betyder att man inte får sluta arbeta klockan 20 och börja klockan 06 igen. 36 timmars sammanhängande vila per vecka ska sommarjobbaren också ha.