Vad betyder och hur uttalas strålben
Strålben uttalas strål|ben.
Strålben betyder ett av de två benen i underarmen.
Ordformer och varianter av strålben
Singular
- strålben
- obestämd grundform
- strålbens
- obestämd genitiv
- strålbenet
- bestämd grundform
- strålbenets
- bestämd genitiv
Plural
- strålben
- obestämd grundform
- strålbens
- obestämd genitiv
- strålbenen
- bestämd grundform
- strålbenens
- bestämd genitiv
Strålben är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet strålben
Strålben, spolben (latin: radius) är, i människans skelett, tillsammans med armbågsbenet (ulna) ett av benen i underarmen. Strålbenet ledar i armbågsleden (art. cubiti) både till överarmsbenet (humerus) och till armbågsbenet. I handleden (art. radiocarpea) ledar strålbenet till handloven (carpus) och till armbågsbenet.
Strålbenet sitter lateralt om armbågsbenet, mellan armbågen och tummen, och är mindre och kortare än armbågsbenet. Dess distala (yttre) ände utgör större delen av handleden men dess proximala utgör en mindre del av armbågsleden.
Strålbenets proximala ände består av ett huvud (caput radii), en hals (collum radii) och en tuberkel (tuberositas radii).
Strålbenets skaft (corpus radii) har en prismatisk form och består av tre kanter (margo volaris, dorsalis och interossea) och tre ytor (facies volaris, dorsalis och lateralis). Skaftet är smalare upptill än nedtill och lätt krökt. Lateralt är det konvext.
Strålbenets distala ände är stor och har en kvadratisk form. Här finns två ledytor, en medialt som ledar mot armbågsbenet och en distalt för carpus.
På strålbenets baksida (dorsalsidan) finns ett utskott som kallas Listers tuberkel, tummens långa sträcksena passerar på dess ulnara sida och svänger sen 45° och fäster in på tummens distala falang.