Ströbröd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ströbröd, varianter, uttal och böjningar av ströbröd

Ströbröd synonym, annat ord för ströbröd, vad betyder ströbröd, förklaring, uttal och böjningar av ströbröd.

Vad betyder och hur uttalas ströbröd

Ströbröd uttalas strö|bröd och är ett substantiv.

Ströbröd betyder:

Ordformer av ströbröd

Singular

ströbröd
obestämd grundform
ströbröds
obestämd genitiv
ströbrödet
bestämd grundform
ströbrödets
bestämd genitiv

Plural

ströbröd
obestämd grundform
ströbröds
obestämd genitiv
ströbröden
bestämd grundform
ströbrödens
bestämd genitiv

Ströbröd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ströbröd

  1. Smör/margarin, matolja, mjölk/grädde/crème fraiche, ägg och olika slags ostar används i gratänger för att ingredienserna och smakerna ska "gifta sig" (kombineras) i ugnsvärmen. För att erhålla en god och fin gyllenbrun skorpa används ofta ost, ströbröd, rivet bröd, ägg, smör eller en sås typ béchamel. Gratängsås kallar man ibland en béchamelsås med ost och äggula för gratäng. (källa)
  2. Griljerad skinka är ett vanligt inslag på julbordet. När man griljerar skinka penslar man på ett lager senap blandat med ägg och ströbröd och steker den snabbt på hög temperatur i ugnen. Även andra matvaror kan griljeras. (källa)
  3. Hasselbackspotatis är en typ av ugnstekt potatis, där potatisen nästan helt igenom är skuren i tunna skivor samt penslad och flera gånger öst med smör. Eventuellt läggs ströbröd och/eller riven ost ovanpå potatisen i slutet av stekningen. (källa)
  4. Kålrotslåda (fi. lanttulaatikko) är en traditionell julrätt i Finland. Förutom kålrot består denna puddingrätt av en varierande mängd ingredienser. Kokta kålrotstärningar mosas och blandas med ägg, smör, mjöl och vätska. Moset kryddas med sirap, salt, peppar samt muskotnöt och det läggs i en ugnsform. Ströbröd strös på ytan och lådan gräddas i ugn. Vätskan kan vara kålrotskokspad, mjölk eller grädde. Kålrotslåda säljs även som färdigvara i matvaruaffärerna i Finland. (källa)
  5. Köttbullar är en maträtt som görs av köttfärs. Köttbullar förekommer i många olika matkulturer med olika variationer av innehåll och smak. Några exempel på köttbullar i olika länder är spanska albóndigas och ćevapčići på Balkanhalvön. Svenska köttbullar varierar i innehåll, storlek, kryddning och köttval. I södra Sverige innehåller de ofta fläskkött medan det längre norrut används mer nötkött. Ströbröd som får svälla i mjölk är en viktig del i tillagningen av de svenska köttbullarna. Tore Wretman, känd förespråkare av den svenska husmanskosten, lagade exempelvis sina köttbullar på en smet baserad på fläskkött, kalvkött, oxkött, grädde, ströbröd, ägg och lök. (källa)
  6. I den klassisk svenska varianten av köttfärslimpa ingår köttfärs, salt, vit- och/eller svartpeppar, ägg, mjölk/grädde, lök och ströbröd. Köttfärsen är oftast en blandning av nötfärs och fläskfärs, men köttfärslimpa kan även göras på ren nötfärs. Även andra typer av färs, såsom vilt och lamm, är vanligt. Köttfärslimpan kan vara täckt med bacon och fylld med till exempel grönsaksprimörer, svamp eller ost. (källa)
  7. Vanliga ingredienser är pasta, kött (till exempel köttfärs/korv/skinka/bacon) eller fisk (till exempel tonfisk), grönsaker och lök. Ingredienserna brukar vara kokta eller stekta före gräddningen. Det är normalt att före gräddningen fylla formen med äggstanning, dvs. omelettsmet som kan kryddas efter behag, till exempel med dill för en gratäng med fisk. För en fin yta vid gratineringen kan riven ost och/eller ströbröd strös över. (källa)
  8. Pannbiff är en typ av färsbiff. Den tillreds av köttfärs vanligtvis frånöt eller svin som kryddas med lök, salt, peppar och andra kryddor och drygas ut med mjölk eller vatten och ströbröd, eventuellt potatismjöl eller havregryn, för att luckra upp smeten. Den kallas ibland även för mald kotlett, t.ex. i äldre svenska texter eller när receptet härstammar från andra länder och det rör sig om en direktöversättning. Vissa varianter, som den polska, har ofta ägg som bindemedel. Allt blandas hastigt och av smeten formas biffar som liknar en platt, stor köttbulle. De steks i het stekpanna för att de ska få en vacker, brun stekyta samt eftersteks i något lägre värme. Pannbiff brukar serveras med kokt potatis, stekt lök och skysås. Hel eller skivad pannbiff kan även användas som smörgåspålägg. (källa)
  9. Quenell tillagas av färserad fisk, kyckling eller annat kött, ibland tillsammans med ströbröd, med en lätt äggbindning, som vanligtvis pocheras, och kan liknas vid en mindre klimp. Förr i tiden användes queneller ofta som garnityr i soppor i haute cuisine. Idag serveras de oftast ensamma. Queneller kan även syfta på ett livsmedel som formats till en oval eller äggform, såsom glass-, sorbet- eller potatismosqueneller. Den betydelsen kommer från den ursprungliga quenellens äggform. (källa)
  10. Schnitzel, (tjeckiska: řízek, polska: schabowy) är en typisk centraleuropeisk maträtt. Den består av en mörad skiva kött, oftast skinka, men också kalvkött (så kallad wienerschnitzel), kyckling, kalkon eller växtbaserade varianter. I Sverige är en schnitzel panerat i ströbröd och stekt eller friterat, i vanligtvis ister eller olja. I tysktalande länder syftar schnitzel på en tunn skiva kött utan ben i, som inte nödvändigtvis är panerad. Det finns också ett antal varianter med olika fyllningar, till exempel skinka, ost, bacon, ädelost eller korv. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.