Studenthus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder studenthus, varianter, uttal och böjningar av studenthus

Studenthus synonym, annat ord för studenthus, vad betyder studenthus, förklaring, uttal och böjningar av studenthus.

Vad betyder och hur uttalas studenthus

Studenthus uttalas stud|ent|hus och är ett substantiv.

Ordformer av studenthus

Singular

studenthus
obestämd grundform
studenthus
obestämd genitiv
studenthuset
bestämd grundform
studenthusets
bestämd genitiv

Plural

studenthus
obestämd grundform
studenthus
obestämd genitiv
studenthusen
bestämd grundform
studenthusens
bestämd genitiv

Studenthus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet studenthus

  1. Vallabiblioteket, som återfinns i Studenthuset på Campus Valla i Linköping, har samlingar inom humaniora, beteendevetenskap, samhällsvetenskap, teknik, matematik och naturvetenskap, liksom skönlitteratur, även för barn- och ungdom. Mikrofilmande svenska dagstidningar, liksom riksdagstryck och annat offentligt tryck ingår också i bibliotekets bestånd. (källa)
  2. Stadsteaterns teaterverksamhet för barn och unga hade från start varit en del av teaterns ordinarie repertoar med någon uppsättning per år för barnfamiljer. År 1970 pockade dock tidens nya pedagogiska trend och utkristalliserades som en egen "fri grupp" inom Malmö Stadsteater, Unga Teatern. Till en början skedde detta främst som uppsökande teaterturnéer i skolor och produktioner på "Nya Teatern" med nyskrivna verk blandade med klassiker. År 1975 flyttade Unga Teatern till en egen scen, Pireus, i ett nybyggt studenthus med samma namn på Stadiongatan 21. År 1982 flyttade verksamheten tillfälligt till "Carolinahallen" i det historiska Kvarteret S:t Gertrud, innan man fick en delvis egen scen i den stora stadsteaterbyggnaden, Verkstan, från år 1984. I takt med förändringar och ekonomiska svårigheter lades Unga Teatern ner år 1992. (källa)
  3. Trots att Stockmanns varuhusbyggnad låg på en central plats i Helsingfors skadades byggnaden först 26 februari 1944 då fler än 600 fiendeplan attackerade Helsingfors. Då träffades byggnaden och dess omgivning vid Tre smeders plats och Mannerheimvägen av fyra bomber. Den bomb som landade på varuhusets tak fick glastaket ovanför ljusgården att ramla ner och stora kopparplattor flög ända till Gamla studenthusets gård. Tryckvågen spräckte splitterskydden på varuhusets skyltfönster, samt varuhusets alla andra fönster. Också hundratals försäljningsbord av glas, hyllor, skåp och speglar gick i kras och en stor del av inventarierna slungades runt omkring. Bombsplitter perforerade sprinklersystemet som började spruta vatten mitt i allt kaos. Också träinredningen ådrog sig stora skador. De söndriga fönstren och det stora hålet i taket släppte in vinterkylan vilket gjorde att vatten- och värmeledningar frös. (källa)
  4. Efter en vistelse i Berlin, där han umgicks i den kulturella kretsen kring Edvard Munch och August Strindberg, återvände Gallen-Kallela till Finland, där han bosatte sig i det ödsliga Ruovesi. Här övergick han i slutet av 1890-talet till en kärvare, stiliserad form. En serie motiv ur Kalevala utfördes i tempera på grov säckväv. Karakteristiskt var även att seriens inledningsbild, Sampos försvar (1896, Åbo konstmuseum) först utfördes som träsnitt. Därefter följde Lemminkäinens moder (Ateneum) och Joukahainens hämnd (Åbo konstmuseum). Efter fullbordandet av dessa verk vistades Gallen-Kallela en tid Italien. För den finska paviljongen på världsutställningen i Paris 1900 utförde han kupolmålningar med Kalevalamotiv, ytterligare stiliserade, som väckte internationell uppmärksamhet, men blev omöjliga att bevara. Den enda bevarade tidigare väggmålningen av Gallen-Kallela är den av ungrenässansfresker influerade Kullervo drar ut i strid (Gamla studenthuset, Helsingfors). (källa)
  5. Koponen blev vida känd genom sin simulerade könsakt på ett flygellock vid en på sin tid djärv happening, den symfoniska dikten om Kains och Abels försoning, i Gamla studenthuset i Helsingfors i december 1968. Föreställningen, eller ritualen, skulle symbolisera försoningen mellan den aggressiva västerländska mannens kultur och det fredsälskande feminina östblocket. Koponen dömdes för sitt tilltag till flera månaders fängelsestraff. Studentkåren vid Helsingfors universitet förvärvade 2000 en akvarell av honom som skildrar den uppseendeväckande händelsen drygt trettio år tidigare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.