Styrbordssida Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder styrbordssida, varianter, uttal och böjningar av styrbordssida

Styrbordssida synonym, annat ord för styrbordssida, vad betyder styrbordssida, förklaring, uttal och böjningar av styrbordssida.

Vad betyder och hur uttalas styrbordssida

Styrbordssida uttalas styr|bords|sida och är ett substantiv.

Ordformer av styrbordssida

Singular

styrbordssida
obestämd grundform
styrbordssidas
obestämd genitiv
styrbordssidan
bestämd grundform
styrbordssidans
bestämd genitiv

Plural

styrbordssidor
obestämd grundform
styrbordssidors
obestämd genitiv
styrbordssidorna
bestämd grundform
styrbordssidornas
bestämd genitiv

Styrbordssida är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet styrbordssida

  1. Babord är den vänstra sidan av ett fartyg ifrån aktern sett. Babordsidan har röd lanterna. Namnet lär enligt gängse historieskrivning komma av att babord (bakbord) var den sida som rorsman hade bakom ryggen eftersom styråran var fäst på styrbordssidan. Den engelska beteckningen (port) kommer av att det var den sida man lade mot kaj för att inte skada styråran. (källa)
  2. Att medvetet dejsa görs genom att försegel och storsegel förs ut åt båtens babords- respektive styrbordssida manuellt. Idag används manövern mer sällan, utan de flesta backar med hjälp av motorn. Dock förekommer det ibland vid kappsegling för att undvika att båten passerar startlinjen före startskottet. (källa)
  3. Vid tolvtiden på dagen, nordost om byn Hulterstad, avlossades ett kanonskott från det svenska skeppet Svärdet, vilket var den överenskomna signalen för att vända och möta fienden. Enligt några källor stod ett holländskt skepp för det egentliga startskottet, för att maskera en framryckande brännare vilket fick den svenska flottan att reagera. Efter Svärdets skott, svarade flaggskeppet Kronan med ett skott och påbörjade en vändning utan att ha förberett tillräckligt. Enligt tygmästaren (artilleriofficeren) Anders Gyllenspaks vittnesmål revades inte tillräckligt med segel, kanonportarna var öppna och kanonerna var inte fastsurrade. Skeppet krängde djupt åt babord och fick såpass kraftig slagsida att hon började ta in vatten genom de lägre kanonportarna på babordssidan. Gyllenspak berättade också att kanonerna efter vändningen stod med mynningarna under vattennivån och sedan inte gick att dra in. Medan skeppet redan lutade kraftigt kom en kraftigt vindby och välte skeppet över på sidan så att masterna låg raklånga längs vattnet. Efter en stund exploderade också krutförrådet i fören och sprängde bort det mesta av Kronans främre styrbordssida för om stormasten. Hon förlorade snabbt bärkraft och sjönk. Fyra skepp ur Creutz och Ugglas eskadrar flydde när de såg att flaggskeppet hade förolyckats. (källa)
  4. Forgus 35 var baserad på en 31:a, breddad och förlängd med 3 fot akterut och fick därför det utrymme som saknats av många 31-ägare. Sittbrunnen är stor som hos dåtida 40-fotare, köket blev rymligare och utrymmena separerades bättre, då 35:an inuti inte var öppen akterut på samma sätt som 31:an. Båten har en svagt negativ, nästan vertikal, akterspegel, i övrigt är båtarna mycket lika varandra. Längden är 10,4 meter, vilket närmast är 34 fot och bredden ca 3,40 m. Djupet är ca 1,85 m. Deplacementet sattes till 5,8 ton, men de väger troligen betydligt mer. Cirka 26 eller 28 båtar skall ha byggts, i tre versioner. Version 1 har toalett akterut på babordssidan mellan navigationsplats och akterruff och framåtvänt L-format kök på styrbordssidan, samt dubbla dörröppningar in till akterruffen (styrbords fullhög, babords låg), medan version 2 fick toalettutrymmet mellan förpik och salong. Vad man då vann var att inte ha masten ner mitt i salongsbordet. Köket blev nu aktervänt, varför ingången till akterruffen hamnade på babordssidan. Den tredje varianten kallas Ocean Special och byggdes i två exemplar. Dessa har valdäck med endast en liten överbyggnad akter om masten, samt mindre sittbrunn och även inredningen skiljer sig från version 1 och 2. De gånger man kunnat se ett LYS-tal har detta varit 1,15. Konstruktör Hugo Samuelsson ur Lars Hedbergs Forgus 31. (källa)
  5. Med full last av olja för svenska statens räkning avgick Castor från Port Arthur i Texas den 12 mars 1941 mot Göteborg. Fartyget var försett med tydliga nationalitetsmärken och namn på sidorna. För säkerhets skull hade nationalitetsmärkena nymålats före avresan och det ansågs att resan skulle kunna ske säkert då de krigförande nationerna beviljat "fri lejd" samt att positionerna noga angivits. På morgonen den 31 mars då fartyget befann sig ungefär mitt mellan Newfoundland och Irland, vid 58 N 32 W, skakades Castor av en kraftig explosion. En torped från den tyska ubåten U 46 under fartygschefen Engelbert Endress befäl hade träffat fartyget midskepps och slitit loss halva styrbordssidan. Den flytande lasten antändes och elden spred sig snabbt till övriga tankar. Brinnande olja sprutade högt upp i luften medan fartyget inhöljdes av en svart tjock och dödlig rök. När besättningen tog sig ut regnade brinnande olja ned på däck. Samtidigt fick Castor svår slagsida. De befäl och vakthavande som befunnit sig på bryggan torde ha dödats omedelbart. Från poopen, där livbåtarna hade sin plats kunde några av befälen och besättningen börja fira ned dessa varvid alla utom en timmerman brändes till döds. (källa)
  6. Lima var på väg från Bombay till Freetown i Sierra Leone via Kapstaden med en dyrbar styckegodslast. Vid 22-tiden den 12 september 1942, efter passerandet av ekvatorn träffades Lima av en torped från den tyska ubåten U506, som exploderade i styrbordssidan mittför maskinrummet, där de två vakthavande omedelbart omkom. Utkiken, en engelsk jungman, slungades över halva bryggan ut i sjön och försvann. Av de fyra livbåtarna blev tre totalförstörda, varför de 27 överlevande fick tränga sig samman i den enda användbara livbåten. Sedan Lima gått till botten satte livbåten kurs mot kusten, Guldkusten och Elfenbenskusten. På fjärde dagen efter torpederingen siktades livbåten av en brittisk konvoj. En av de eskorterande jagarna tog ombord Limas överlevande. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.