Städsla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder städsla, varianter, uttal och böjningar av städsla

Städsla synonym, annat ord för städsla, vad betyder städsla, förklaring, uttal och böjningar av städsla.

Vad betyder och hur uttalas städsla

Städsla uttalas städsla och är ett verb -de.

Städsla betyder:

Ordformer av städsla

Aktiv

städsla
infinitiv
städslar
presens
städslade
preteritum
städslat
supinum
städslande
presens particip
städsla
imperativ

Passiv

städslas
infinitiv
städslas
presens
städslades
preteritum
städslats
supinum

Perfekt particip

städslad en
~ + subst.
städslat ett
~ + subst.
städslade den/det/de
~ + subst.

Städsla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet städsla

  1. Galaterna kom ursprungligen till Balkan via Transsylvanien och norra Serbien på 300-talet f.Kr. År 280 f.Kr. anträdde de ett plundringståg genom Makedonien som slutligen nådde norra Grekland där de stoppades i Delfi av Aitoliska förbundet. Samtidigt som plundringståget mot Grekland plundrade en annan grupp galater i Thrakien, dessa kom 278 f.Kr. att städslas som legosoldater i Bithynien för att utkämpa en tronföljdsstrid och genom detta kom galaterna att nå Mindre Asien där de under några års tid fortsatte med olika plundringståg. (källa)
  2. Huskors är ett gammalt ord i svenskan, belagt sedan 1582, med betydelse lidande i hemmet, familjesorg eller privat sorg. Sedan 1700-talet är det också belagt i en mer skämtsam mening, som en vardaglig benämning på en person som plågar sin omgivning i hemmet (särskilt om en kvinna). Referenser till ordet, och olika gestaltningar av huskors, finns det gott om i 1900-talets populärkultur. Bland annat i Oscar Wennersten folklustspel Bröderna Östermans huskors som satts upp ett flertal gånger och även filmats fem gånger och gjorts till musikal. Bröderna Östermans huskors handlar om de tre lata skärgårdsbröderna Österman som städslar en hushållerska, när hushållerskan tar befälet på gården vill gubbarna göra sig av med henne. (källa)
  3. Axel Österberg blev tidigt anarkosyndikalist och förblev av allt att döma så i hela sitt liv. Under 1930-talet var han en av eldsjälarna i Syndikalistiska Ungdomsförbundet, SUF. Av en slump befann han sig i Barcelona den 19 juli 1936, då Spanska inbördeskriget bröt ut på grund av ett militärt uppror. Han städslades då som ansvarig för den skandinaviska radioinformationen av de anarkosyndikalistiska organisationerna CNT och FAI, och fick på så vis en inblick i och utblick över den spanska revolutionens skeenden som väl knappast var någon annan svensk förunnad. (källa)
  4. Skaldedikterna utfördes av hirdskalder som var städslade vid en kungs eller hövdings hov. De hade en hög status och många av skalderna var män med inflytande och makt. Dikterna handlade om aktuella händelser eller krigsbedrifter. Exempel på sådana diktare är Eyvindr Skáldaspillir, Egil Skallagrimsson och Hallfred Ottarsson. Efter år 1000 tillkom även kristen skaldediktning som utnyttjade de gamla versformerna. (källa)
  5. Den första svenska världsomseglingen torde genomförts av den lilla brigantinen Mary Ann under befäl av kapten Nils Werngren som utförde en oplanerad världsomsegling åren 1839–1841. Hon byggdes 1838 på Oscarsvarvet i Luleå för redaren Carl Fredrik Liljewalch. Inspirerad av en äventyrare, Nils Peter Ringman, som skroderade om förtjänster på Australientraden, beslöt Liljewalch lasta henne med byggförnödenheter och städslade Ringman som befälhavare och kompanjon. Då projektet var på god väg, visade det sig att Ringman var en bedragare, och Liljewalch fick hastigt lov att hitta en ny kapten. Den nyutexaminerade sjökaptenen, blott 24-årige (men inte helt oerfarne) Nils Werngren råkade lämpligt korsa hans väg, och mönstrade på som befälhavare. De seglade till London, där de fick bekräftat att Ringmans krediter var obefintliga. Eftersom lasten inte betingade högre pris i London än hemma, beslöt de i alla fall segla till Australien. Det var ingen liten risk, då fartyget mätte bara knappt 22 m i längd, och besättningen bestod av åtta man utom befälhavaren, en stor del unga och oerfarna. De hade dock tur med vädret, och efter 89 dygn utan en skymt av land, anlände de till Sydney. Från Newcastle i Australien fick de last av kol till Valparaiso, och från Chile fick de ombord kopparmalm till Swansea i Wales. Kring jultiden 1839 rundade hon Hornet, och i maj 1841 anlöpte "Mary Ann" Stockholm med last av salt från England, och hade därmed som första svenska fartyg fullbordat en jordenruntsegling. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.