Vad betyder och hur uttalas ståthållarämbete
Ståthållarämbete uttalas ståt|håll|ar|ämbete.
Ordformer och varianter av ståthållarämbete
Singular
- ståthållarämbete
- obestämd grundform
- ståthållarämbetes
- obestämd genitiv
- ståthållarämbetet
- bestämd grundform
- ståthållarämbetets
- bestämd genitiv
Plural
- ståthållarämbeten
- obestämd grundform
- ståthållarämbetens
- obestämd genitiv
- ståthållarämbetena
- bestämd grundform
- ståthållarämbetenas
- bestämd genitiv
Ståthållarämbete är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet ståthållarämbete
Gällande de Kungliga slotten har slottsarkitekten två huvudmän, SFV och Ståthållarämbetet (STÄ). Efter överenskommelse kan slottsarkitekten företräda SFV och STÄ vid externa kontakter.
Inom Ståthållarämbetet, som är en del av de Kungliga hovstaterna förordnas en slottsfogde av Kungen till chef över Slottsfövaltningen över enskilda eller flera slott inom den Kungliga dispositionsrätten. Slottsfogden på Stockholms slott samt Gripsholms slott höll enligt 1902 års rangordning, den 25:e klassen, Rang mellan Öfverstelöjtnant och Major, (Rang som överstelöjtnant, men efter), likt Hovintendent samt Livmedikus.
I Sverige har ståthållare funnits sedan senmedeltid som titel för befälhavaren på de kungliga fästningarna, såsom Kalmar slott och Åbo slott. Titeln levde kvar in på 1900-talet som beteckning på landshövdingar i vissa av Sveriges län. Idag innehas titeln ståthållare av chefen för Ståthållarämbetet inom de Kungliga hovstaterna.
Villa Beylon (även Beylonshof) ligger väster om Ulriksdals slottsteater och byggdes 1803. Villan har fått sitt namn efter den schweiziske lektören Jean Francois Beylon som var vän och rådgivare till Gustav III och Lovisa Ulrika. Beylon är en envåningsbyggnad i putsat tegel med åt norr utskjutande flyglar. Den har sadeltak, på huvudbyggnaden valmat. Statens fastighetsverk förvaltar fastigheten och ståthållarämbetet har dispositionsrätten och väljer hyresgäster.
Ståthållarstriden (1859–1873) som handlade om ståthållarämbetets vara i Norge. Ståthållaren representerade konungen i dennes frånvaro och framstod i Norge som en symbol för svensk överhöghet. Striden började 1859 efter det att den tillträdande kungen Karl XV, av hänsyn till opinionen i Sverige och då speciellt Riddarhuset, inte infriade sitt löfte att avskaffa ämbetet. Striden slutade först 1873 med att titeln avskaffades och den norska regeringschefen fick titeln statsminister.
Ståthållarämbetet förvaltar området via Kungliga Djurgårdens Förvaltning.
Han tillhörde det andra "amalgamistiska partiet" av norska ämbetsmän som stödde norsk-svenska unionen, men förde genom sin lyhördhet mot Stortinget blev hans inställning av mycket liten betydelse. Kungens veto mot Stortingets beslut att avskaffa ståthållarämbetet i Norge försvagade avsevärt hans ställning.