Subarktisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder subarktisk, varianter, uttal och böjningar av subarktisk

Subarktisk synonym, annat ord för subarktisk, vad betyder subarktisk, förklaring, uttal och böjningar av subarktisk.

Vad betyder och hur uttalas subarktisk

Subarktisk uttalas sub|arkt|isk och är ett adjektiv -t -a.

Subarktisk betyder:

Ordformer av subarktisk

Böjning (i positiv) subarktisk en ~ + subst. subarktiskt ett ~ + subst. subarktiska den/det/de ~ + subst.

Subarktisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Subarktisk på Engelska

  • subarctic

Hur används ordet subarktisk

  1. Fjällripan lever på karg arktisk och subarktisk tundra, ofta i klippiga område. Ett undantag är populationerna som lever på Aleuterna som istället lever i låglänta gräsmarker. Trots att den föredrar högre höjder förekommer den även i nivå med havsytan och ända upp till 5050 meters höjd. (källa)
  2. I omgivningarna runt Dän Tàgé växer huvudsakligen gles och ofta lågvuxen subarktisk skog. Trakten runt Dän Tàgé är nära nog obefolkad, med mindre än två invånare per kvadratkilometer. Trakten ingår i den boreala klimatzonen. Årsmedeltemperaturen i trakten är −3 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 12 °C, och den kallaste är januari, med −18 °C. (källa)
  3. I omgivningarna runt Lac du Chevreau växer huvudsakligen gles och ofta lågvuxen subarktisk skog. Trakten runt Lac du Chevreau är nära nog obefolkad, med mindre än två invånare per kvadratkilometer. Trakten ingår i den boreala klimatzonen. Årsmedeltemperaturen i trakten är −2 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 16 °C, och den kallaste är januari, med −19 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 1 057 millimeter. Den regnigaste månaden är september, med i genomsnitt 123 mm nederbörd, och den torraste är februari, med 41 mm nederbörd. (källa)
  4. Genom försvarsbeslutet 2004 beslutades att artilleriregementsstaben skulle avvecklas samt att insatsorganisationen skulle reduceras med tre artilleribataljoner 77B och att endast en geografisk plats skulle behållas för utbildning av artilleri. I insatsorganisationen skulle en haubitsbataljon 77B vidmakthålls i låg beredskap, samt att haubitsbataljon 77BD organiseras tidigast 2010. Vidare beslutades även att Artilleriregementet med Artilleriets stridsskola skulle omlokaliseras från Kristinehamn till Boden, det som en del för att säkra truppslagets subarktisk förmåga. Från den 1 september 2005 verkade Artilleriregementet från Boden, även om det fram till den 30 juni 2006 fanns en avvecklingsorganisation kvar i Kristinehamn. (källa)
  5. Lapplands jägarregemente utbildade jägarförband (kallades för lapplandsjägare) som var avsedda för strid och uppträdande på djupet i av fienden behärskat område i upp till 30 dagar bakom linjerna. Soldaterna, befäl och officerare utbildades i krigföring i subarktisk miljö, hög- som lågfjällsterräng. Utbildningen omfattade bland annat minstrid, jägarstrid, överlevnad, sabotage, spaning, flygsamverkan med mera. Huvuddelen av tiden av utbildningen genomfördes under vinterhalvåret med 15 till 7,5 månaders utbildningstid beroende på befattning. Utbildningen skedde främst i grupp och plutonsstrid men under senare år även i kompani som bataljonsförband. En utbildningskontingent omfattade cirka 400 värnpliktiga. (källa)
  6. Inför försvarsbeslutet 2000 föreslog regeringen att den framtida helikopterverksamheten skulle bestå av två större enheter och en mindre enhet för helikopterförbanden. De två större enheterna skulle vara fördelade på markoperativ inriktning och sjöoperativ inriktning, medan den mindre enheten skulle ha subarktisk förmåga. Bakgrunden till regeringens förslag till att reducera antalet bataljoner var materielplanen för omsättning av helikoptersystem. Där planerades det 2002 att påbörja en nyanskaffning av helikoptersystem, och successivt reducera de då till antalet 110 helikoptrarna till beräknat 65–70 helikoptrar. I fråga om lokalisering av de kvarvarande helikopterförbanden ansåg regeringen att det av kostnadsskäl vore olämpligt att flytta verksamhet till en plats som saknade infrastruktur. Vidare ansåg regeringen att den markoperativa helikopterverksamheten borde lokaliseras till en plats för att underlätta samverkan med mekaniserade förband, samt den då planerade luftburna bataljonen i Karlsborg. Den sjöoperativa enheten ansågs lokaliseras för att möjliggöra samverkan med den marina verksamheten, där Haninge/Berga flygplats ansågs utgöra en bättre ändamålsenlig lokalisering jämfört med Ronneby/Kallinge flygplats. Ett av huvudskälen till Haninge/Berga var det centrala läget på Sveriges östkust med flest övningsområden. Därför föreslog regeringen att Norrlands helikopterbataljon och Göta helikopterbataljon skulle upplösas och avvecklas, då ingen av dem uppfyllde regeringens krav. (källa)
  7. Sacha kan delas in i tre olika vegetationsbälten. Ungefär 40 procent av Sacha ligger norr om norra polcirkeln, och täcks av permafrost som kraftigt influerar regionens ekologi, och begränsar skog till den södra regionen. Arktisk och subarktisk tundra definierar mittregionen, och där växer lavar och mossor i massor, och fungerar som betesmarker för ren. I södra delen av tundrabältet växer låga sibiriska tallar och lärkar längs med floderna. Söder om tundraregionen finns den stora taigaregionen. Taigaskog täcker omkring 47 procent av Sacha, och nästan 90 procent av detta är lärkträd. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.